Προσέχουμε για να έχουμε «καθαρά» Δευτέρα

Προσέχουμε για να έχουμε «καθαρά» Δευτέρα

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλασικά σαρακοστιανά εδέσματα, τα θαλασσινά, κρύβουν πολλούς κινδύνους για την υγεία μας. Μεγάλη προσοχή χρειάζεται επίσης στις τιμές αφού στα προϊόντα των οποίων η κατανάλωση αυξάνεται μια συγκεκριμένη εποχή συχνά παρατηρούνται φαινόμενα αισχροκέρδειας. Τα οστρακόδερμα, τα μαλάκια και τα ψάρια συνήθως δεν προσφέρονται σε επώνυμες συσκευασίες με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επαρκής εποπτεία της αγοράς, επισημαίνει το INKA ενώ η ΕΚΠΟΙΖΩ εφιστά την προσοχή των καταναλωτών προκειμένου να μην αγοράσουν αλλοιωμένα προϊόντα.

Προέλευση

Οπως τονίζει στην «K» ο Δημήτρης Τιμπής, καθηγητής Μικροβιολογίας Τροφίμων, «είναι προτιμότερο να γνωρίζουμε από πού έχουν συλλεγεί τα οστρακόδερμα που θα προμηθευτούμε γιατί είναι πιθανό να έχουν μικροβιακά φορτία και να προκαλέσουν δηλητηρίαση». Σύμφωνα με την ΕΚΠΟΙΖΩ, τα θαλασσινά είδη είναι πλούσια σε ελεύθερα αμινοξέα με αποτέλεσμα να προσβάλλονται πιο εύκολα από βακτήρια. Τα οστρακοειδή (μύδια, στρείδια, κυδώνια) που θα αγοράσουμε πρέπει να είναι κλειστά, να μυρίζουν θαλασσινό ιώδιο και το όστρακό τους να είναι υγρό και στιλπνό.

Οι γαρίδες, οι καραβίδες και οι αστακοί είναι τα περισσότερο ευαίσθητα από τα θαλασσινά. Οπως επισημαίνει ο κ. Τιμπής, «η γλίτσα στα μάτια, μαρτυρά μικροβιακή δραστηριότητα». Αντίθετα τα φρέσκα, έχουν ζωηρό χρώμα στη σάρκα και τα μάτια ενώ τα πόδια και η ουρά είναι κολλημένα στο κυρίως σώμα.

Μια συχνή «παγίδα» για τους καταναλωτές, είναι η αγορά μελιδόνας στη θέση του χταποδιού. H μελιδόνα έχει μια σειρά βεντούζες σε κάθε πλοκάμι ενώ το χταπόδι δύο. H λαγάνα, ο πρωταγωνιστής του σαρακοστιανού τραπεζιού μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές εφόσον δεν έχει ψηθεί καλά. Το INKA συμβουλεύει επίσης να επιλέγουμε τα επώνυμα προϊόντα χαλβά, ταραμά και τουρσιών. Και επειδή το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας συνοδεύεται από πολύ αλκοόλ, το Ινστιτούτο Καταναλωτών προτείνει την κατανάλωση αποκλειστικά ενός είδους ποτού ή το «πέρασμα» από ένα ποτό χαμηλότερου αλκοολικού βαθμού σε κάποιο υψηλότερου προς αποφυγή δυσάρεστων και επικίνδυνων συνεπειών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή