Υγεία και 2004: αλήθεια πότε θα συντονιστούμε;

Υγεία και 2004: αλήθεια πότε θα συντονιστούμε;

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κενό στον συντονισμό των υπηρεσιών υγείας και των φορέων που εμπλέκονται στην υγειονομική θωράκιση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, διαπιστώνουν οι ειδικοί επιστήμονες, επισημαίνοντας ότι «ο χρόνος που απομένει έως τους Αγώνες είναι λίγος».

Κατά τη χθεσινή δεύτερη ημέρα του 5ου Πανελληνίου Συνεδρίου Δημόσιας Υγείας και Υπηρεσιών Υγείας, ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας κ. Γιάννης Κυριόπουλος τόνισε ότι δεν υπάρχει ένα οργανωτικό και διαχειριστικό πλαίσιο το οποίο θα κάνει την επιστημονική γνώση καθημερινή πρακτική (π.χ. εμβολιασμός για ηπατίτιδα A των επαγγελματιών που θα αναλάβουν την εστίαση των αθλητικών αντιπροσωπειών, συντήρηση κλιματιστικών των ξενοδοχείων για την αποτροπή της εμφάνισης της νόσου των λεγεωναρίων κ.ά.). Επιπλέον σημείωσε ότι θα πραγματοποιηθεί σοβαρή ανάλυση της ζήτησης των υπηρεσιών υγείας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων με βάση την εμπειρία άλλων χωρών και τα μετεωρολογικά δεδομένα της αγωνιστικής περιόδου, προκειμένου οι ανάγκες να ομαδοποιηθούν σε 4-5 κατηγορίες και να υπάρξουν σαφείς απαντήσεις.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο καθηγητής και μέλος του Εθνικού Ιατρικού Συμβουλίου για το 2004, κ. Αρης Σισούρας, επεσήμανε την ανάγκη επεξεργασίας διαφόρων σεναρίων για ιατρικά συμβάντα που πιθανόν θα αντιμετωπίσουν οι υπηρεσίες υγείας το ερχόμενο καλοκαίρι. Οπως είπε ενδεικτικά, εάν κατά τη διάρκεια ενός αγώνα Μπιτς Βόλεϊ, ένας θεατής παρουσιάσει ηλίαση -το δεύτερο σε συχνότητα περιστατικό που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι υπηρεσίες υγείας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, μετά τα περιστατικά τροφικών δηλητηριάσεων και λοιμώξεων του πεπτικού, σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία- θα πρέπει να υπάρχει ένα έτοιμο μοντέλο για το πώς θα διακομισθεί γρήγορα σε μονάδα υγείας, ποια μονάδα θα αναλάβει την παροχή φροντίδας κ.ά. Αναφερόμενος στο θέμα της απουσίας συντονισμού, τόνισε ότι εδώ και 1,5 χρόνο έχει δημιουργηθεί από την πλευρά του «2004», εθελοντικά Συμβούλιο Ιατρικής Υποστήριξης, το οποίο δεν έχει ακόμα στηριχθεί από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας.

Τόσο ο κ. Κυριόπουλος όσο και ο κ. Σισούρας, καταλήγοντας, επεσήμαναν ότι ο χρόνος που απομένει έως τους Αγώνες είναι λίγος και θα πρέπει σύντομα να ληφθούν ορισμένες αποφάσεις για τη θεμελίωση του συντονισμού όλων των υπηρεσιών υγείας.

Οι ειδικοί χαρακτήρισαν ως «ραχοκοκκαλιά» της υγειονομικής υποστήριξης των Ολυμπιακών Αγώνων το Εθνικό Κέντρο Αμεσης Βοήθειας που αποτελεί τον βασικό φορέα της προνοσοκομειακής επείγουσας ιατρικής. O πρόεδρος του EKAB κ. Χρήστος Ρέσσος αναφέρθηκε στην προετοιμασία που γίνεται σε αυτόν τον τομέα και όπως τόνισε, έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την αγορά 270 ασθενοφόρων του EKAB εκ των οποίων τα 50 θα είναι τετρακίνητα, ενώ όλα ανεξαιρέτως θα είναι εφοδιασμένα με αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή. Επιπλέον, προβλέπεται η προμήθεια 25 κινητών ιατρικών μονάδων, ενώ έχουν ήδη αγοραστεί 21 μοτοσικλέτες για άμεση επέμβαση από τις οποίες οι 9 είναι για ειδικές συνθήκες (τύπου εντούρο). Στο πλαίσιο αυτό έχουν προσληφθεί και 50 μοτοσικλετιστές. Εχει ήδη ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την αγορά δύο αυτοκινούμενων συντονιστικών κέντρων και δύο οχημάτων αντιμετώπισης καταστροφών. Ταυτόχρονα προχωράει η αναβάθμιση της κτιριακής υποδομής του Επιχειρησιακού Κέντρου του EKAB και έχει προβλεφθεί η δυνατότητα ασύρματης επικοινωνίας με άλλους φορείς (π.χ. αστυνομία, πυροσβεστική). Τέλος, ο κ. Ρέσσος επεσήμανε ότι προβλέπεται και η ανάπτυξη συστήματος τηλεϊατρικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή