ΕΥΔΑΠ: Διυλιστήρια, ο αδύναμος κρίκος

ΕΥΔΑΠ: Διυλιστήρια, ο αδύναμος κρίκος

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολύ χαμηλότερη από τα στοιχεία που δημοσιοποιεί η κυβέρνηση και η ΕΥΔΑΠ είναι η πραγματική δυνατότητα διύλισης που έχουν αυτήν τη στιγμή οι μονάδες επεξεργασίας νερού στο λεκανοπέδιο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών, εξαιτίας των έργων που υλοποιούνται η παραγωγική δυνατότητα των διυλιστηρίων της ΕΥΔΑΠ είναι πολύ χαμηλή και, όπως υπογραμμίζεται, «το σύστημα δεν αποκλείεται να κατέρρεε ακόμα και απέναντι στη συνήθη ζήτηση νερού κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών».

Ετσι, και χωρίς την ύπαρξη σεναρίων αντιμετώπισης της κρίσης, τα στελέχη της εταιρείας απλά είδαν από την Παρασκευή το σύστημα να καταρρέει, αδύναμοι να προσφέρουν οποιαδήποτε λύση. Αντί των απλοϊκών επικοινωνιακών τεχνασμάτων περί ομαδικής… υστερίας των πολιτών οι οποίοι, εν μέσω χιονιά, βγήκαν στους δρόμους και πότιζαν τον πάγο, τα στελέχη της εταιρείας και το ΥΠΕΧΩΔΕ μπορούσαν αφενός να επικαλεστούν τις βλάβες στα εσωτερικά δίκτυα των κτιρίων και αφετέρου να παραδεχθούν ότι, σήμερα τουλάχιστον, η πραγματική παραγωγική δυνατότητα των διυλιστηρίων είναι πολύ χαμηλότερη της ονομαστικής.

Είναι ενδεικτικό ότι την Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου, πρώτη ημέρα επέλασης του χιονιά, οι τέσσερις μονάδες διύλισης της ΕΥΔΑΠ στην Αθήνα παρουσίασαν τη χαμηλότερη παραγωγή της πενταετίας δίνοντας μόλις 915.907 κυβικά μέτρα νερού έναντι 1.019.990 το 2003 και 982.980 το 2002.

Μέχρι χθες η ΕΥΔΑΠ απέφευγε να δημοσιοποιήσει τις ποσότητες νερού που διέθεσαν οι 4 μονάδες διύλισης. Το έπραξε τελικώς, δηλώνοντας ότι την Παρασκευή 1,18 εκατομμύρια, το Σάββατο 1,67 εκατομμύρια και την Κυριακή 1,69 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού «δόθηκαν» στην κατανάλωση. Τις υπόνοιες για πλαστά στοιχεία (καθώς δεν είναι δυνατόν να επαληθευθούν) επιτείνει και το γεγονός ότι ενώ στην ιστοσελίδα της ΕΥΔΑΠ αναφέρονταν οι 915.907 κυβικά μέτρα ως «παραγωγή» της Πέμπτης 12/2, στο βραδινό δελτίο Τύπου η ποσότητα αυξήθηκε σε 948.982 κυβικά… Βασική αιτία για τη χαμηλή διυλιστική ικανότητα των μονάδων είναι τα έργα εκσυγχρονισμού που γίνονται σε αυτές και, κυρίως, στη μονάδα του Μενιδίου που είναι και η μεγαλύτερη στο Λεκανοπέδιο. Στόχος των έργων είναι η αύξηση της ικανότητας διύλισης άνω των 2 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων την ημέρα, ώστε να υπάρχει ένα σχετικό «απόθεμα ασφαλείας» έναντι της ζήτησης κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών που μπορεί να ανέλθει και σε 1,8 εκατομμύρια κυβικά. Μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών, όμως, οι δυνατότητες είναι εξαιρετικά περιορισμένες. H Μονάδα Επεξεργασίας Νερού Αχαρνών (Μενιδίου), με ημερήσια ονομαστική δυνατότητα επεξεργασίας 800.000 κυβικών, παρήγαγε την Πέμπτη μόλις 331.663 κυβικά, το χαμηλότερο επίπεδο τη συγκεκριμένη ημέρα από το 2000! H διυλιστική δυνατότητα της ΕΥΔΑΠ έχει περιορισθεί σημαντικά, εξακολουθεί να ικανοποιεί τη ζήτηση της περιόδου, όχι όμως και ενδεχόμενη αύξησή της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή