Οχι στοιχεία ασθενών σε ασφαλιστικές

Οχι στοιχεία ασθενών σε ασφαλιστικές

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε επεξεργασία ευαίσθητων δεδομένων που αφορούν την υγεία, ακόμη κι αν γίνεται ύστερα από εισαγγελική παραγγελία, απαγορεύεται ρητά, αποφάνθηκε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα επιβάλλοντας πρόστιμο 30.000 ευρώ σε διαγνωστικό κέντρο που διαβίβασε ιατρικά στοιχεία ασθενούς και 20.000 ευρώ στην ασφαλιστική εταιρεία, που τα καταχώρησε παράνομα σε αρχείο της.

Στην Αρχή Προστασίας είχε προσφύγει ασφαλισμένη, καταγγέλλοντας ότι μετά τη διαβίβαση από διαγνωστικό κέντρο, υπερηχογραφήματός της, χωρίς τη συγκατάθεσή της, η ασφαλιστική εταιρεία διέκοψε τη σύμβαση που είχε συνάψει μαζί της (ασφαλιστήριο ζωής με πρόσθετες καλύψεις). Σύμφωνα με την ασφαλιστική εταιρεία, η μη ανακοίνωση του ιατρικού αυτού στοιχείου πριν από την κατάρτιση της ασφαλιστικής σύμβασης αποτελεί παράβαση των συμβατικών υποχρεώσεων του ασφαλισμένου. Κατά την προσφεύγουσα, όμως, η αποκάλυψη από το διαγνωστικό κέντρο του ιατρικού αυτού δεδομένου και η χρήση του από την ασφαλιστική εταιρεία συνιστούν παράβαση του νόμου 2472/97. H Αρχή επισημαίνει στην απόφασή της ότι «η επεξεργασία ευαίσθητων δεδομένων απαγορεύεται από το ν. 2472/97 και μόνο, κατ’ εξαίρεσιν επιτρέπεται, όταν υπάρχει συγκατάθεση (που εκφράζεται με τρόπο σαφή) του υποκειμένου και αφού έχει προηγηθεί ενημέρωσή του, ότι τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που το αφορούν θα αποτελέσουν αντικείμενο επεξεργασίας». Αναλυτικά, σημειώνεται στην απόφαση:

Το υπερηχογράφημα, στο οποίο υπεβλήθη η προσφεύγουσα, αποτελεί ευαίσθητο δεδομένο υγείας. Κατά συνέπεια, οποιαδήποτε επεξεργασία του, όπως διαβίβαση, συλλογή και καταχώριση σε αρχείο, επιτρέπεται μόνο υπό τους όρους του σχετικού άρθρου του νόμου 2472/97. Επιπλέον, η ανακοίνωση από τον υπεύθυνο επεξεργασίας του αρχείου σε τρίτον προϋποθέτει την προηγούμενη ενημέρωση του υποκειμένου. Το γεγονός ότι η διαβίβαση του υπερηχογραφήματος στην ασφαλιστική εταιρεία έγινε ύστερα από εισαγγελική παραγγελία δεν αναιρεί τον παράνομο χαρακτήρα της συγκεκριμένης επεξεργασίας ευαίσθητου ιατρικού δεδομένου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η χορήγηση από το διαγνωστικό κέντρο στην ασφαλιστική εταιρεία του υπερηχογραφήματος αντίκειται στις διατάξεις του N. 2472/97. Επιπλέον, το διαγνωστικό κέντρο, ως υπεύθυνο επεξεργασίας, δεν ενημέρωσε την προσφεύγουσα για τη διαβίβαση του ευαίσθητου δεδομένου υγείας της προς την ασφαλιστική εταιρεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή