Βιταμίνες C και E, κόκκινο κρασί, τσάι και κακάο για γερή καρδιά

Βιταμίνες C και E, κόκκινο κρασί, τσάι και κακάο για γερή καρδιά

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Σε γονίδιο οφείλεται και η δυσλειτουργία της καρδιάς, αφού οι σχετικές έρευνες οδηγούν στο ασφαλές συμπέρασμα ότι γονιδιακή είναι η αιτία της δυσλειτουργίας του ενδοθηλίου που οδηγεί στην αρτηριοσκλήρυνση. Ενα τέτοιο γονίδιο είναι η «συνθετάση του οξειδίου του αζώτου» το οποίο, όπως ανακοίνωσαν χθες καρδιολόγοι, σε σεμινάριο ομάδων εργασίας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας στη Θεσσαλονίκη, πέρα από τους γνωστούς παράγοντες κινδύνου (όπως το κάπνισμα, η υπέρταση, η χοληστερίνη και η παχυσαρκία), επηρεάζει σημαντικά το ενδοθήλιο.

«Η δυσλειτουργία του ενδοθηλίου, εξήγησε ο πρόεδρος της EKE κ. Ιωάννης Λεκάκης, είναι η πρωταρχική διαταραχή που θα οδηγήσει αργότερα στη δημιουργία αθηρωμάτωσης με τις κλινικές της εκδηλώσεις, το έμφραγμα και τη στηθάγχη ή το εγκεφαλικό επεισόδιο». Ωστόσο, η λειτουργικότητά του βελτιώνεται, αρκεί ο εν δυνάμει ασθενής να ενστερνιστεί τον φυσικό τρόπο ζωής που περιλαμβάνει σωματική άσκηση, διακοπή καπνίσματος, «διαζύγιο» από το κρυφό και το φανερό αλάτι που βομβαρδίζει το διαιοτολόγιό του και μεσογειακή δίαιτα. Ειδικά για τη διατροφή, οι ειδικοί γιατροί συστήνουν τις λεγόμενες αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως τις βιταμίνες C και E, τα φλαβονοειδή, τα οποία περιέχονται στο κόκκινο κρασί, το τσάι, το κακάο καθώς και τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.

Ανεπάρκεια και άσκηση

Στο τραπέζι των συζητήσεων του τριήμερου σεμιναρίου όπου συμμετέχουν 700 επιστήμονες, μεταξύ άλλων αναπτύχθηκε και το θέμα της καρδιακής ανεπάρκειας -το σύνδρομο που πλήττει έναν τεράστιο αριθμό ασθενών στον σύγχρονο δυτικό κόσμο. Πρόσφατη καταγραφή ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια στη χώρα μας έδειξε ότι, σε αντίθεση με τις προηγούμενες δεκαετίες, κατά τις οποίες ενθαρρυνόταν η σωματική αδράνεια, σήμερα οι επιστήμονες εκτιμούν τον ευεργετικό ρόλο της σωματικής άσκησης. Παράλληλα, θεωρούν χρήσιμα τα αντενδεικτικά ώς σήμερα φάρμακα των β΄ αναστολέων καθώς πιστεύουν ότι βοηθούν τόσο στα συμπτώματα αλλά και στην παράταση της ζωής των ασθενών.

Αμφικοιλιακή βηματοδότηση

Ενα ακόμη βήμα έκανε η καρδιολογία και στη βηματοδότηση με τη σύνδεση καλωδίων και στις δυο κοιλίες. H «Αμφικοιλιακή βηματοδότηση», που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας, διευκρίνισε ο κ. Λεκάκης, ενδείκνυται για ορισμένες κατηγορίες ασθενών. H ταυτόχρονη βηματοδότηση και των δύο κοιλιών, βελτιώνει τη λειτουργικότητα της καρδιάς, την ποιότητα ζωής και το προσδόκιμο επιβίωσης. Με τη βηματοδότηση αυτή ο ασθενής έχει την ικανότητα για περισσότερη σωματική άσκηση αλλά με λιγότερη δύσπνοια.

Τέλος, στον τομέα της χειρουργικής θεραπείας, η εφαρμογή της αμφικοιλιακής βηματοδότησης και η εμφύτευση συσκευών υποβοήθησης της αριστερής κοιλίας έδειξαν (μέσα από κλινικές μελέτες) ότι μπορεί να αποτελέσουν γέφυρα για την ανάνηψη ασθενών με τελικό στάδιο καρδιακής ανεπάρκειας, ο οποίοι είναι υποψήφιοι για καρδιακή μεταμόσχευση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή