Αιδώς Αθηναίοι, φωνάζουν στο Αργος για ένα τμήμα AEI

Αιδώς Αθηναίοι, φωνάζουν στο Αργος για ένα τμήμα AEI

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αιφνιδιαστικά μπλόκα στην εθνική οδό Αθηνών – Τριπόλεως απειλεί ο δήμος Αργους, διότι το υπουργείο Παιδείας δεν έχει τηρήσει τη δέσμευσή του για λειτουργία πανεπιστημιακού τμήματος -ενταγμένο στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου- στην πόλη από το ακαδημαϊκό έτος 2004-2005. Πρόκειται για το… τίμημα που καλείται να «πληρώσει» το υπουργείο Παιδείας, το οποίο με άξονα τις προεκλογικές και μικροκομματικές σκοπιμότητες υιοθέτησε την αρχή «κάθε πρωτεύουσα νομού και τμήμα», παρά τις αντιδράσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας και τη διεθνή πρακτική. Ομως, ελλείψει πιστώσεων, όπως φαίνεται, το υπουργείο αρχίζει τις εκπτώσεις στις εξαγγελίες του. Ετσι, όπως ανέφερε χθες στην «K» ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ιδρύματος κ. Παναγιώτης Δημόπουλος, κανένα από τα πέντε νέα τμήματα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου δεν θα λειτουργήσει από τον επόμενο Σεπτέμβριο, παρά τη σχετική πρόβλεψη στο προεδρικό διάταγμα 118/18-4-2003. H έναρξη της λειτουργίας τους αναβάλλεται για τουλάχιστον ένα χρόνο. Τα τμήματα αυτά θα λειτουργήσουν στην Κόρινθο (τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής), την Καλαμάτα (Φιλολογίας), την Τρίπολη (Λογιστικής, Χρηματοοικονομικής και Ποσοτικής Ανάλυσης), την Σπάρτη (Αθλησης και Ποιότητας Ζωής) και το Αργος (Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών).

Η αναβολή προκαλεί νέες αντιδράσεις στους Αργείους, που διεκδίκησαν και πήραν τμήμα κατ’ εξαίρεσιν (λόγω της ιστορίας της πόλης), αφού δεν είναι πρωτεύουσα νομού. Χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη φορέων του Αργους στο δημαρχείο της πόλης και κατόπιν μαζί με πολίτες απέκλεισαν για περίπου ένα μισάωρο την παλαιά και τη νέα εθνική οδό στον κόμβο της Στέρνας. Οπως ανέφερε στην «K» ο δήμαρχος κ. Δημήτριος Πλατής, το δημοτικό συμβούλιο είναι αποφασισμένο να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις από την επόμενη Πέμπτη με αιφνιδιαστικά μπλόκα στη νέα εθνική οδό Αθηνών – Τριπόλεως στο ύψος των διοδίων της Νεμέας.

Ειδικότερα, βάσει του προγραμματισμού, το νέο τμήμα στο Αργος θα ενταχθεί στη Σχολή Καλών Τεχνών (έδρα στο Ναύπλιο, όπου από το έτος 2003-2004 λειτουργεί τμήμα Θεατρικών Σπουδών). Σύμφωνα με τον κ. Πλατή, ήδη έχει εξασφαλισθεί το Κωνσταντοπούλειο Κτίριο για αίθουσες. Από την άλλη, όπως τόνισε στην «K» ο κ. Δημόπουλος, υπάρχει από τις 10 Νοεμβρίου 2003 εισήγηση της διοικούσας επιτροπής προς το υπουργείο Παιδείας, το τμήμα να λειτουργήσει από την επόμενη χρονιά. Επίσης, οι αρχές του ιδρύματος έχουν προτείνει ο αριθμός των εισακτέων του τμήματος να φθάσει τους 60. Σύμφωνα με πληροφορίες της «K», ο βασικός λόγος της αναβολής είναι η έλλειψη πιστώσεων για το νέο τμήμα (εκπαιδευτικοί, διοικητικό προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή). Το υπουργείο, πάντως, προτάσσει την άποψη ότι για την καλύτερη προετοιμασία είναι προτιμότερο να μεσολαβεί εύλογο διάστημα μεταξύ της έναρξης λειτουργίας δύο τμημάτων στην ίδια περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή