Αλγόριθμοι – γραφικά προβλέπουν διαζύγια

Αλγόριθμοι – γραφικά προβλέπουν διαζύγια

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πώς θα σας φαινόταν αν ο σύντροφός σας, την ώρα που μοιραζόσασταν μια προσωπική στιγμή, έβγαζε από την τσέπη του χαρτί και μολύβι και μετά μια σειρά από μαθηματικές πράξεις σάς ανακοίνωνε την απόφασή του να χωρίσετε; Μπορεί να ακούγεται «τρελό», ωστόσο μετά την πρόσφατη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έρευνας τριών επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, δεν αποκλείεται να… συμβεί στον οποιοδήποτε.

Διότι μπορεί οι προξενήτρες, οι γυάλινες σφαίρες, τα μέντιουμ και οι κάρτες ταρώ να έχουν χάσει την «αξιοπιστία» τους ανάμεσα -τουλάχιστον- στα νεότερα ζευγάρια, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τους αλγορίθμους και τις γραφικές παραστάσεις που θεωρούνται ιδανικά «εργαλεία» για να επεξεργαστούν και να αποτυπώσουν με ακρίβεια μια σειρά δεδομένων. Είτε αυτά αφορούν σε κάτι πρακτικό είτε σε κάτι δυσκολοερμήνευτο, όπως οι διαπροσωπικές σχέσεις.

Κλίμακα βαθμολόγησης

Ο ψυχολόγος Τζον Γκότμαν και οι δύο συνεργάτες του, μαθηματικοί, Τζέιμς Μιούρεϊ και Κριστίν Σουάνσον επέλεξαν -μάλλον όχι τυχαία- να κοινοποιήσουν το πόρισμα της έρευνας την παραμονή της γιορτής των ερωτευμένων. Θεωρώντας δεδομένο ότι η βιωσιμότητα μιας σχέσης εξαρτάται εν πολλοίς από τον τρόπο που το ζεύγος ξεπερνάει τις κρίσεις, υποστήριξαν ότι είναι σε θέση να βαθμολογήσουν και να περιγράψουν μαθηματικά την επίδραση που έχει ο ένας σύζυγος στον άλλο κατά τη διάρκεια π.χ. ενός καβγά.

Γραφική παράσταση

Αξιολόγησαν μάλιστα με βάση την κλίμακα που εφηύραν την έκφραση του προσώπου και τη γλώσσα του σώματος κατά τη διάρκεια της αντιπαράθεσης. Στο τέλος, έδωσαν στα δεδομένα μορφή γραφικής παράστασης, από την κλίση της οποίας προκύπτουν τα συμπεράσματα σχετικά με τη βιωσιμότητα της σχέσης. H αρνητική κλίση παραπέμπει σε προβληματικούς γάμους, η θετική σε υγιείς και βιώσιμους.

Ο αμφιλεγόμενος τρόπος πρόβλεψης και αξιολόγησης σχέσεων -η αξιοπιστία της οποίας θα αποδειχθεί στο μέλλον- προκάλεσε ποικίλα σχόλια ανάμεσα στους Ελληνες ειδικούς. «H συγκεκριμένη μέθοδος έχει μια επίφαση επιστημοσύνης και θυμίζει περισσότερο παραψυχολογικές και αστρολογικές πρακτικές. O έρωτας και οι σχέσεις μεταξύ του ζεύγους δεν μπορούν να χειραγωγηθούν και να μπουν σε καλούπια», λέει στην «K» ο κ. Γιώργος Πιπερόπουλος, ψυχολόγος – κοινωνιολόγος, καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Παρατήρηση φωτογραφίας

Από τη μεριά του, ο ψυχολόγος και αναλυτής ανθρώπινης συμπεριφοράς κ. Δημήτρης Δανιάς υποστήρίξε -μιλώντας στην «K»- ότι συμπεράσματα για τις σχέσεις μεταξύ δύο ανθρώπων μπορούν να εξαχθούν ακόμη και παρατηρώντας με προσοχή μια φωτογραφία. «H στάση του σώματος και η έκφραση του προσώπου των δύο συζύγων μαρτυρεί πολλά. Αν για παράδειγμα ο άνδρας στέκεται μπροστά από τη σύζυγό του, αν η γυναίκα έχει στραμμένο το βλέμμα της αλλού την ώρα που ο σύζυγος την αγκαλιάζει, το μήνυμα της φωτογραφίας είναι αρνητικό. Σε αυτήν την περίπτωση μπορούμε να συμπεράνουμε ότι στο μέλλον, κάτι δεν θα πάει καλά», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πριν πάντως προστρέξετε σε αριθμομηχανές, φωτογραφικά άλμπουμ, και ανεξάρτητα από τις διαφορετικές προσεγγίσεις των ειδικών, αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι η αρμονική συμβίωση εξαρτάται από τις ισορροπίες ανάμεσα στο ζευγάρι.

«Ενα θεωρητικά αρνητικό χαρακτηριστικό του ενός μπορεί να είναι αποδεκτό από τον άλλο και επομένως να μην υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Οι δυσκολίες προκύπτουν όταν για παράδειγμα ο άνδρας προσπαθεί να λύσει τις διαφορές φωνάζοντας, ενώ η γυναίκα συζητώντας. Σε μια τέτοια περίπτωση, δεν υπάρχει γραμμή επικοινωνίας», σημειώνει ο κ. Δανιάς.

2.500 τεστ

Στο ίδιο πνεύμα, ο κ. Πιπερόπουλος προσθέτει: «Υπάρχουν συνολικά 2.500 τεστ που ερευνούν διάφορες πτυχές της προσωπικότητας, ο έρωτας, ωστόσο, εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τη βούληση του ζεύγους. Θεωρητικά, ο σαδιστής εκφράζει μια παρεκκλίνουσα συμπεριφορά, είναι όμως ο ιδανικός σύντροφος για ένα σαδομαζοχιστή…».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή