«Θα το πούμε στους αρχηγούς»

«Θα το πούμε στους αρχηγούς»

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αφού δεν βρήκαν «ανταπόκριση» στο δικαστήριο, οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων ως μελών του ΕΛΑ προτίθενται να εκφράσουν τα παράπονά τους στους αρχηγούς των κομμάτων…

Ενημέρωση των αρχηγών όλων των κομμάτων θα επιχειρήσουν να κάνουν οι συνήγοροι των κατηγορουμένων, όπως δήλωσαν χθες στην πρόεδρο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων κ. Ελισάβετ Μπρίλλη, μετά την απόρριψη του αιτήματος που υπέβαλαν χθες το πρωί, για ανάκληση της απόφασης, με την οποία δεν έγινε δεκτή καμία υποβληθείσα ένσταση.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου δεν χορήγησε στους συνηγόρους υπεράσπισης το σκεπτικό της απόφασης βάσει της οποίας δεν έγιναν δεκτές οι ενστάσεις τους, κρίνοντας ότι δεν υποχρεούται να το πράξει παρά μόνον όταν ολοκληρωθεί η αποδεικτική διαδικασία, εκδοθεί και καθαρογραφεί η απόφαση.

Αμέσως, οι συνήγοροι προχώρησαν σε αίτημα ανάκλησης της εν λόγω απόφασης, υποστηρίζοντας ότι προκαλεί θλίψη η παραδοχή ότι ο νομοθέτης μπορεί να νομοθετεί και πέραν των ορίων του Συντάγματος (σ.σ. φράση που ανήκει στην πρόεδρο του δικαστήριου, με την οποία αιτιολόγησε την απόρριψη της ένστασης περί αναρμοδιότητας). Οπως είπε χαρακτηριστικά η κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου, συνήγορος του Κώστα Αγαπίου, «αυτή η λογική θα καταργήσει και τη δικαστική εξουσία. Δεν μπορεί ο κατηγορούμενος να μη γνωρίζει για ποιες πράξεις κατηγορείται».

Πιο επικριτική η υπεράσπιση της Ειρήνης Αθανασάκη: «Σήμερα τίθεται μείζον ζήτημα δημοκρατικής νομιμότητας. Θα παραμείνουμε στο δικαστήριο, διατηρώντας πολλές επιφυλάξεις. Θα προσφύγουμε όμως σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς για να λάβουν γνώση της απόφασης και των πεπραγμένων στη διαδικασία».

Ο Κώστας Αγαπίου, κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος, δήλωσε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να συμπράττει σε τέτοιου είδους διαδικασίες και εφεξής θα παρακολουθεί τη δίκη ως θεατής. Διαφορετική στάση ωστόσο κράτησε ο Χρήστος Τσιγαρίδας, ο οποίος δήλωσε ότι τέτοιου είδους πρακτικές συνομιλίας με πολιτικούς αρχηγούς δεν τον αντιπροσωπεύουν: «Επαφή με τους αρχηγούς δεν με αντιπροσωπεύει. Εγώ θα παραμείνω και θα συνομιλώ με το δικαστήριο, το οποίο είναι θεσμικό όργανο και θα παρεμβαίνω όποτε χρειαστεί».

Οι μάρτυρες του Κανά

Η πλευρά του Αγγελέτου Κανά, τέλος, λίγο πριν η πρόεδρος του δικαστηρίου εκφωνήσει το όνομα του πρώτου μάρτυρα, ζήτησε να προσέλθουν στο δικαστήριο και να καταθέσουν ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. κ. Φώτης Νασιάκος και ο αρχηγός της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας κ. Στέλιος Σύρος, καθώς και κάτοικοι της πολυκατοικίας των οδών Πολέμωνος και Πάτμου (σ.σ. όπου βρίσκονταν τα διαμερίσματα που νοίκιαζε σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο Κανάς). O κατηγορούμενος προέβη στο συγκεκριμένο αίτημα αφού αν και οι εν λόγω μάρτυρες είχαν καταθέσει κατά τη διάρκεια της προδικασίας, εν τούτοις δεν συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο των μαρτύρων που θα καταθέσουν ενώπιον του δικαστηρίου.

Με τη σειρά του ο συνήγορος πολιτικής αγωγής κ. Γ. Μαύρος ζήτησε να συμπεριληφθούν στον κατάλογο των μαρτύρων εγκληματολόγοι προκειμένου να γίνει μία εμπεριστατωμένη ανάπτυξη του ζητήματος της τρομοκρατίας. H πρόεδρος ζήτησε να υποβληθούν στο δικαστήριο τα ονόματα των μαρτύρων που προτείνουν τόσο η υπεράσπιση του Κανά όσο και ο κ. Μαύρος, ωστόσο επιφυλάχθηκε να αποφανθεί επί των αιτημάτων. Πάντως, ο τακτικός εισαγγελέας της έδρας, κ. Ελευθέριος Πατσής, ζήτησε την απόρριψη του αιτήματος.

Μετά την υποβολή όλων των αιτημάτων, η κ. Μπρίλλη κάλεσε τον δημοσιογράφο Βασίλη Ζήση να καταθέσει, ωστόσο ο μάρτυρας δεν βρισκόταν στο ακροατήριο. Το δικαστήριο διέκοψε τη συνεδρίαση και σήμερα αναμένεται να προσέλθουν ο δημοσιογράφος, η πρώην σύζυγος του Αγγελέτου Κανά και βασική μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση κ. Σοφία Κυριακίδου και ο κοινοτάρχης Κιμώλου Ιωάννης Βεντούρης, όλοι μάρτυρες κατηγορίας.

Ηρθε η ώρα των μαρτύρων

Είκοσι ημέρες μετά την έναρξη της δίκης του ΕΛΑ από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων και αφού το δικαστήριο έχει απορρίψει όλες τις ενστάσεις (περί πολιτικού εγκλήματος, αναρμοδιότητας, κακής σύνθεσης, ακυρότητας του βουλεύματος), σήμερα η διαδικασία εισέρχεται σε νέα φάση, αυτή της κατάθεσης μαρτύρων κατηγορίας. Ηδη από χθες η πρόεδρος του δικαστηρίου κ. Ελισάβετ Μουγάκου – Μπρίλλη έχει ζητήσει να βρίσκονται στην δικαστική αίθουσα από νωρίς το πρωί οι τρεις πρώτοι μάρτυρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι τρεις μάρτυρες (Ζήσης, Κυριακίδου, Βεντούρης) έχουν καταθέσει στο στάδιο της προδικασίας και συγκαταλέγονται μεταξύ των βασικών μαρτύρων κατηγορίας στην υπόθεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή