ΣτΕ: «Ναι» στην αλλαγή του χάρτη της Παραλιακής

ΣτΕ: «Ναι» στην αλλαγή του χάρτη της Παραλιακής

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νόμιμες κρίθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας οι νέες ρυθμίσεις (μετά τις υποδείξεις του E΄ Τμήματος) του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, που αφορούν σε ολόκληρη την παραλιακή ζώνη της Αττικής, από τον Φαληρικό όρμο έως την Αγία Μαρίνα Κορωπίου. Στο πολυσέλιδο Π.Δ. περιλαμβάνονται διατάξεις για τη λειτουργία των καταστημάτων αναψυχής της περιοχής, καθορίζονται ζώνες προστασίας, οι χρήσεις γης, οι όροι και οι περιορισμοί δόμησης. Οι αλλαγές που επέρχονται στον «χάρτη» της παραλιακής αφορούν και στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, τα οποία θα απομακρυνθούν σε πέντε χρόνια, εφόσον οι άδειες λειτουργίας τους δεν έχουν ακυρωθεί με δικαστικές αποφάσεις. Το διάστημα των πέντε ετών, αντί των τριών που οριζόταν ως μεταβατικό στάδιο, αρχικώς στο Π.Δ., κρίνεται εύλογο και νόμιμο από το ΣτΕ. Αντιθέτως, η ρύθμιση που απαγόρευε τη χρήση γης για πολυκαταστήματα και σούπερ μάρκετ, σε περιοχή που δεν περιλαμβάνεται στις ζώνες προστασίας, κρίθηκε διαγραπτέα και μη νόμιμη. Σε τέσσερα χρόνια απομακρύνεται και το δημαρχείο της Βούλας.

Τα βασικότερα σημεία του Π.Δ. ορίζουν ότι:

-Απαγορεύεται κάθε δόμηση και διατηρείται το φυσικό ανάγλυφο εντός των περιοχών αποκατάστασης φυσικού τοπίου και Αττικής χλωρίδας και πανίδας, καθώς και προστασίας και ανάδειξης αρχαιολογικών και ιστορικών χώρων στα όρια των δήμων Αλίμου, Ελληνικού, Βούλας και Κορωπίου. Επιτρέπονται, μόνο, διαμορφώσεις διαδρομών περιπάτου και ποδηλάτου.

-Σε όλο το μήκος της παραλιακής λεωφόρου και στις δύο πλευρές της, στις νησίδες, στα πεζοδρόμια, στις όψεις, στις οροφές των κτιρίων και στους υπαίθριους χώρους απαγορεύεται η τοποθέτηση διαφημιστικών και εμπορικών πινακίδων, πλην αυτών που πληρούν τις προϋποθέσεις. Υφιστάμενες πινακίδες αφαιρούνται εντός έξι μηνών από την έγκριση των μελετών.

-Επιβάλλεται η δημιουργία χώρων στάθμευσης, ειδικά για τα εστιατόρια και αναψυκτήρια που βρίσκονται επί της παραλιακής λεωφόρου στα όρια των δήμων Βάρης και Κορωπίου.

-Απαγορεύεται η περίφραξη των ακτών με εξαίρεση έκταση μέγιστου εμβαδού 15.000 τ. μ. στο NA άκρο της ακτής Βάρκιζας, όπου επιτρέπεται η ανέγερση εστιατορίου και με την προϋπόθεση ότι η περίφραξη δεν θα παρακωλύει την ελεύθερη πρόσβαση του κοινού στην παραλία.

-Στη ζώνη στην οποία περιλαμβάνονται οι οργανωμένες ακτές κολύμβησης επιτρέπονται εγκαταστάσεις αποδυτηρίων, χώροι υγιεινής και αναψυκτήρια – εστιατόρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή