Οσοι «αυθαίρετοι», προσέλθετε

Οσοι «αυθαίρετοι», προσέλθετε

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μία και σήμερα» για τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που επιθυμούν τη σύνδεση των ακινήτων τους με τα δίκτυα ύδρευσης και ηλεκτροδότησης. H προθεσμία υποβολής των σχετικών δηλώσεων στους κατά τόπους δήμους λήγει τη Δευτέρα 1η Μαρτίου, και η ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ υπογραμμίζει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέα παράταση. Μετά, πάντως, την «ασθενική» παρουσία των αυθαιρετούχων στις υπηρεσίες των δήμων, τις τελευταίες ημέρες η ροή των αιτήσεων αυξήθηκε ενώ δεν αποκλείεται, με δική τους πρωτοβουλία, οι «τοπικοί άρχοντες» να δώσουν σιωπηρή παράταση, σφραγίζοντας τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων για κάποιες ημέρες με ημερομηνία «1ης Μαρτίου». Ταυτόχρονα, και στο πλαίσιο εφαρμογής του N. 3212/2003 (ΦΕΚ 308 A /31-12-03) με τίτλο «Αδεια δόμησης, και άλλες διατάξεις», η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ έχει εκδώσει ώς σήμερα 7 υπουργικές αποφάσεις και 4 ερμηνευτικές εγκυκλίους, προκειμένου να εφαρμοσθεί το ταχύτερο το νέο θεσμικό πλαίσιο.

Πλην, των διευκρινίσεων για τα αυθαίρετα, οι υπουργικές αποφάσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ αφορούν:

-Εργασίες Δόμησης Μικρής Κλίμακας. Καταργείται η απαίτηση έκδοσης οικοδομικής άδειας και αντικαθίσταται με απλή (και σύντομη ως διαδικασία). Εγκριση Εργασιών Μικρής Κλίμακας για εργασίες όπως εσωτερική ανακαίνιση, επισκευές εξωτερικών όψεων, προσαρμογών για άτομα με ειδικές ανάγκες, αντικατάστασης κουφωμάτων, επισκευής στέγης, απλής περίφραξης, τοποθέτησης κλιματιστικών, ηλιακών θερμοσιφώνων κλπ.

-Διάκριση μικρών παραβάσεων και αυθαιρεσιών, ώστε να μην αντιμετωπίζονται συλλήβδην ως κατεδαφιστέα τα κτίρια με μικρές παρεκκλίσεις.

-Αδεια Δόμησης: Εξειδικεύονται τα απαιτούμενα Δικαιολογητικά και οι διαδικασίες ελέγχου, για την έκδοση Αδειας Δόμησης η οποία και εκδίδεται σε 13 ημέρες συνολικά. H Αδεια Δόμησης χορηγείται σε τρεις εργάσιμες ημέρες, εφόσον υποβληθούν εμπρόθεσμα και σύμφωνα με τους εγκεκριμένους όρους δόμησης στο διάγραμμα κάλυψης, οι απαιτούμενες μελέτες, που συντάσσονται με ευθύνη των Μηχανικών, οι δηλώσεις, τα δικαιολογητικά και οι ανεκτές αποκλίσεις από το εγκεκριμένο διάγραμμα κάλυψης, ώστε σε περίπτωση μεταβολής των διατάξεων να κατοχυρώνονται οι διατάξεις που ίσχυαν κατά την υποβολή της αρχικής αίτησης.

-Μεταφορά Συντελεστή Δόμησης: Περιλαμβάνονται τα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβληθούν στις αρμόδιες Διευθύνσεις Πολεοδομίας και η διαδικασία για την πραγματοποίηση μεταφοράς συντελεστή δόμησης, καθώς και τα σχετικά με τον τύπο μετασχηματισμού των επιφανειών και τον προσδιορισμό της αξίας γης των ακινήτων. Επίσης στην απόφαση 8387/19-2-04 (κοινή Απόφαση υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Δικαιοσύνης) περιλαμβάνονται τα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβληθούν στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ και ορίζεται η διαδικασία για την έγκριση χορήγησης τίτλων μεταφοράς συντελεστή δόμησης, καθώς και τα σχετικά με διαίρεση, ακύρωση και μεταβίβασή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή