O Φοίβος, η Αθηνά και η λίστα των «γκαζάκηδων»

O Φοίβος, η Αθηνά και η λίστα των «γκαζάκηδων»

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Φοίβος και η Αθηνά, οι πασίγνωστες μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, αποχωρίστηκαν για λίγο χθες τα ξημερώματα τις γαλάζιες και πορτοκαλί, αντίστοιχα, φορεσιές τους. Ντύθηκαν με ρούχα σύγχρονα, καθημερινά, ώστε να μην τραβούν την προσοχή και τα βλέμματα των περιέργων (πώς να έκρυψαν άραγε τα μεγάλα πέλματά τους;) και έκαναν κάτι που καθόλου δεν συνάδει με την προώθηση του ολυμπιακού πνεύματος. Εβαλαν γκαζάκια σε δύο φορτηγά αυτοκίνητα, που βρίσκονταν σταθμευμένα σε πάροδο της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας, στις Τρεις Γέφυρες. Τουλάχιστον αυτό ισχυρίσθηκε ο άγνωστος που τηλεφώνησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ 100,3» λίγες ώρες μετά τις εκρήξεις των αυτοσχέδιων μηχανισμών. «Την ευθύνη για την τοποθέτηση των μηχανισμών αναλαμβάνουν ο Φοίβος και η Αθηνά. Είναι μια ενέργεια ενάντια στην επίσκεψη των επισήμων της ΔΟΕ στην Αθήνα και στα κάτεργα των Ολυμπιακών Αγώνων, όπου δολοφονούνται εργάτες», είπε χαρακτηριστικά.

Οι αυτοσχέδιοι μηχανισμοί τοποθετήθηκαν από αγνώστους λίγο μετά τις 2 π. μ. χθες. Τα δύο φορτηγά ήταν ιδιωτικής χρήσης, αλλά είχαν μισθωθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Από τη φωτιά που εκδηλώθηκε, υπέστησαν σημαντικές υλικές ζημιές.

Ποιοι είναι

Οι λεγόμενοι «γκαζάκηδες», οι ομάδες νεαρών, συνήθως, ατόμων, που επιλέγουν να «ακουστούν» τοποθετώντας αυτοσχέδιους μηχανισμούς, είναι πολλά χρόνια «πονοκέφαλος» για τις διωκτικές αρχές. Δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τον αριθμό τους, καθώς αξιωματικοί της αστυνομίας εκτιμούν ότι μπορεί να πρόκειται για λίγες ομάδες, οι οποίες εμφανίζονται με διαφορετικά ονόματα, επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο να προσδώσουν χαρακτήρα μαζικότητας στη δράση τους.

Αύξηση ομάδων στη Θεσσαλονίκη

Το τελευταίο διάστημα παρουσιάζεται σημαντική αύξηση της δράσης τέτοιων ομάδων στη Θεσσαλονίκη, όπου ο αριθμός των ενεργειών τους τελευταίους μήνες έχει πολλαπλασιασθεί. H επιλογή των ονομάτων που προτιμούν οι ομάδες αυτές για να εμφανισθούν, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για κάποιο χτύπημα, πιθανότατα γίνεται με κριτήριο τον συμβολισμό των κινήτρων ή της αποφασιστικότητάς τους. Από πολλά, ωστόσο, δεν λείπει το (μαύρο) χιούμορ. Μέσα στον τελευταίο χρόνο εμφανίστηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη περίπου 20 διαφορετικές ομάδες, που ανέλαβαν την ευθύνη για επιθέσεις με αυτοσχέδιους μηχανισμούς. Ανάμεσά τους, οι «Αδάμαστοι Μαρξιστές», που πρόσφατα τοποθέτησαν γκαζάκια σε αυτοκίνητο στη Θεσσαλονίκη. Στη συμπρωτεύουσα εμφανίστηκαν επίσης οι «Σαμποτέρ του μεσονυχτίου», οι «Απόστολοι της επανάστασης», που είχαν σαν στόχο εκκλησίες, οι «Πυρήνες Επαναστατικής Βίας», η «Επιτροπή για την προώθηση της αδιαλλαξίας», που έχει αναλάβει την ευθύνη για τις περισσότερες επιθέσεις στη Θεσσαλονίκη, οι «Λυσσασμένοι Καμικάζι», οι «Νυχτερινοί Επισκέπτες», οι «Ανεξέλεγκτοι Πυρομανείς».

Στην Αθήνα

Στην Αθήνα, την ευθύνη για αρκετές ανάλογες επιθέσεις έχει αναλάβει η «Επαναστατική Αλληλεγγύη», ενώ ο «Σύλλογος εργαζομένων για την κοινωνική εξέγερση» είχε αναλάβει την ευθύνη για το μπαράζ επιθέσεων σε γραφεία κομμάτων και σπίτια στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Εχουν εμφανισθεί επίσης τους τελευταίους μήνες οι «Ιππότες Καμένης Τραπέζης», με στόχο, φυσικά, τράπεζα, αλλά και ο «Κύκλος της οργής» και οι «Οργισμένοι Επαναστάτες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή