Το πεντάγραμμο της νιγηριανής μαφίας

Το πεντάγραμμο της νιγηριανής μαφίας

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H εύκολη και ανέξοδη πρόσβαση σε όλα τα είδη μουσικής μέσω του Διαδικτύου, η διάδοση νέων τεχνολογιών και συγκεκριμένα των συσκευών αντιγραφής ψηφιακών δίσκων και η γιγάντωση του παραεμπορίου, αποτελούν μόνιμο πονοκέφαλο των υπευθύνων της μουσικής βιομηχανίας, οι οποίοι παρακολουθούν τις πωλήσεις των CD να μειώνονται δραματικά, την ίδια ώρα που αναζητούν εναγωνίως τρόπους για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Ηδη από το περασμένο καλοκαίρι, καλλιτέχνες και δισκογραφικές εταιρείες άρχισαν να εξετάζουν το κατά πόσο μια μείωση των τιμών θα βοηθούσε να επιστρέψει ο κόσμος στα δισκοπωλεία, την ίδια ώρα που καταβάλλονται συντονισμένες προσπάθειες προκειμένου να ελεγχθεί και να περιοριστεί η δράση των «κυκλωμάτων» διακίνησης πειρατικών CD, είτε με αστυνομικές εφόδους σε παράνομα εργαστήρια είτε με τη σύλληψη των διακινητών -Νιγηριανοί στην πλειονότητά τους.

Πρόσφατα, η Ενωση Ελλήνων Παραγωγών Ηχογραφημάτων (IFPI) προχώρησε σε μια «δυναμική» πρόταση με την οποία ζητεί να διώκονται όσοι αγοράζουν πλαστά CD, με βάση σχετικό άρθρο περί «αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος».

Το μέτρο προστίθεται σε μια σειρά από δράσεις που έχουν ως στόχο να πλήξουν τη δράση της νιγηριανής μαφίας, που όπως εκτιμάται έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο στην παραγωγή και διακίνηση κλεψίτυπων ψηφιακών δίσκων.

«Η ελληνική δισκογραφία, παρά τις συνεχείς προσπάθειες, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη νιγηριανή μαφία, η οποία ελέγχει το παραεμπόριο πλαστών CD. Υπάρχουν δεκάδες εργαστήρια σε όλη την Ελλάδα ικανά να παράξουν πάνω από 10.000.000 πλαστά CD τον χρόνο» αναφέρεται μεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωση της ΙFΡΙ.

«Είναι το επόμενο βήμα στην αντιμετώπιση της πειρατείας. H ουσία εξάλλου του θέματος έχει να κάνει με την πληροφόρηση του κοινού καθώς οι περισσότεροι που αγοράζουν στη μαύρη αγορά δεν αντιλαμβάνονται ότι παρανομούν» σχολίασε στην «K» ο διευθυντής της Ενωσης κ. Γιάννης Σταμπουλής.

Ολοκληρωμένη εικόνα για τις εξελίξεις από το «μέτωπο της μουσικής» θα προκύψει εντός των ημερών, ωστόσο, σύμφωνα με κάποια πρώτα στοιχεία που έθεσε στη διάθεση της «K» ο κ. Σταμπουλής, το 2003 κατασχέθηκαν περισσότεροι από 1.750.000 δίσκοι έναντι 1.166.000 πέρυσι, ενώ οι νόμιμες πωλήσεις ανήλθαν στα 8 εκατομμύρια. «Τα παράνομα εργαστήρια είναι ικανά να παράξουν πάνω από 100.000.000 πλαστά CD τον χρόνο. Πάντως, η ελληνική αγορά δεν ξεπερνά σε πωλήσεις τα 10.000.000» σχολιάζει.

Την ίδια στιγμή στο επίκεντρο των συζητήσεων επανέρχεται το θέμα της μείωσης των τιμών πώλησης των δίσκων καθώς και το κατά πόσο αυτή θα ωφελήσει τη μουσική βιομηχανία. Αφορμή, η -πριν από λίγους μήνες- απόφαση της «Universal» να διαθέσει τα προϊόντα της στην αμερικανική αγορά σε τιμές μικρότερες κατά 30%.

Εντός Ελλάδος, δεν είναι λίγες οι ανεξάρτητες δισκογραφικές εταιρείες που «συντάσσονται» με την πολιτική αυτή, ενώ ήδη τα μεγάλα δισκάδικα πωλούν παλαιότερες παραγωγές σε μισή τιμή.

«Το πρόβλημα ξεκινά από το ρεπερτόριο. Οσο μειώνεται η ποιότητα του προϊόντος, ο καταναλωτής θέλει να το αγοράζει φθηνότερα. Αν ένας δίσκος είναι ποιοτικά καλός, ο σωστός καταναλωτής θα τον αγοράσει ανεπιφύλακτα» λέει στην «K» ο κ. Ηλίας Ασλάνογλου, της δισκογραφικής εταιρείας «Eros Μusic».

«Οι τιμές σε ό,τι αφορά τα προϊόντα πολυεθνικών δισκογραφικών εταιρειών είναι ανελαστικές και καθορίζονται από το εξωτερικό. Από τη στιγμή που έχουν διαμορφωθεί σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο, πολύ δύσκολα θα δούμε μειώσεις. Αναμένονται πάντως ευρύτερες ανακατατάξεις και για την ώρα αφουγκραζόμαστε τις αλλαγές και στη συνέχεια θα αποφασίσουμε τον τρόπο που θα κινηθούμε» προσθέτει από την πλευρά του ο υπεύθυνος ξένου ρεπερτορίου της δισκογραφικής εταιρείας «Virgin» κ. Τάσος Μαρούγκας.

Οσο για την απόφαση μεγάλων δισκοπωλείων να πολλαπλασιάσουν αλλά και να εμπλουτίσουν τα ράφια με τις προσφορές, μόνο ικανοποίηση προκαλεί στους φίλους της μουσικής, οι οποίοι δεν αφήνουν την ευκαιρία να πάει χαμένη!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή