ΕΛΑ: να έρθουν τα έγγραφα και οι μάρτυρες

ΕΛΑ: να έρθουν τα έγγραφα και οι μάρτυρες

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον «πάγο» ετέθη μέχρι νεωτέρας από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, όπου εκδικάζεται η υπόθεση των πέντε κατηγορουμένων ως μελών του ΕΛΑ, το ζήτημα των αρχείων της Στάζι, το μέρος εκείνο που αφορά στην υπόθεση και δεν περιέχεται στη δικογραφία και το οποίο ζήτησαν να προσκομιστεί από τις αρμόδιες αρχές οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε επί του αιτήματος, ενώ τη Δευτέρα αναμένεται να συνεχιστεί η κατάθεση του δημοσιογράφου Βασίλη Ζήση, ο οποίος επικαλείται στοιχεία που προκύπτουν από τα αρχεία της Στάζι.

Χθες ενώπιον του δικαστηρίου κατέθεσε ο κ. Νίκος Ταραβήρας, ιδιοκτήτης της πολυκατοικίας της οδού Πολέμωνος, όπου φέρεται να ήταν μία από τις γιάφκες του ΕΛΑ. Στην κατάθεσή του, ωστόσο, ο μάρτυρας δεν αναγνώρισε κανέναν από τους πέντε κατηγορουμένους ως ενοικιαστή του διαμερίσματος.

Σύμφωνα με το βούλευμα, τα μέλη της οργάνωσης είχαν νοικιάσει διαμέρισμα στην οδό Πολέμωνος στο Παγκράτι, το οποίο χρησιμοποιούσαν ως γιάφκα, με τη βοήθεια της

Σοφίας Κυριακίδου, η οποία εμφανίστηκε με πλαστή ταυτότητα, που είχε προμηθευτεί από τον τότε σύζυγό της, Αγγελέτο Κανά. Αυτός είναι ο ισχυρισμός της κ. Κυριακίδου, κάτι που αρνείται ο κατηγορούμενος. Στο θέμα των εγγράφων της Στάζι πάντως αναφέρθηκε χθες εκ νέου ο κατηγορούμενος Κώστας Αγαπίου, ο οποίος δήλωσε ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα διαβίβασής τους στο ακροατήριο, ενώ ζήτησε να κληθούν να καταθέσουν και άλλοι μάρτυρες που έχουν κατά καιρούς ασχοληθεί με την τρομοκρατία. Ανάμεσα σε αυτούς ανέφερε τους Μίκη Θεοδωράκη, Αλέξη Παπαχελά, Μιχάλη Νηστικάκη, Μαίρη Μπόση, Πάνο Καμμένο, Νίκο Κακαουνάκη και Γιώργο Τράγκα. Αναφερόμενος μάλιστα στον δημοσιογράφο Βασίλη Ζήση, ο οποίος υποστήριξε στην κατάθεσή του ότι τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του μιλούν για κάποιον «Φιλίπ» (φέρεται να είναι το κωδικό όνομα του Αγαπίου) που είχε σχέσεις με τον Κάρλος, ζήτησε να συνεχιστεί η εξέτασή του, γιατί δεν πιστεύει ότι έχει προσωπικά κίνητρα σε βάρος του, αλλά ψάχνει την αλήθεια: «Ολοι είναι απαραίτητοι. Είτε είναι πράκτορες είτε όχι» είπε ο Αγαπίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή