Μετά τη Σχολή περιμένει η Βουλή

Μετά τη Σχολή περιμένει η Βουλή

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολιτικοί ετών 25, καθώς μια ισχυρή τάση εισόδου πολύ νέων ανθρώπων στην κεντρική πολιτική σκηνή φαίνεται να παγιώνεται, αφού από τα ψηφοδέλτια μεγάλων και μικρών κομμάτων παρελαύνουν για πρώτη φορά τόσοι υποψήφιοι νεαρής ηλικίας. Φοιτητές και νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας πριν καλά – καλά δοκιμαστούν στον επαγγελματικό στίβο που επέλεξαν και πριν προλάβουν να μετρήσουν τις δυνάμεις τους στον αγώνα της επιβίωσης ζητούν ψήφο εμπιστοσύνης από τους πολίτες.

Πάντως, από την έως τώρα παρουσία τους στην προεκλογική περίοδο προκύπτει ότι οι περισσότεροι επικαλούνται απλώς το νεαρό της ηλικίας τους και τον φρέσκο αέρα, που υπόσχονται να φέρουν, χωρίς ωστόσο το περιεχόμενο των θέσεών τους και η επιχειρηματολογία τους, ακόμα και η γλώσσα που χρησιμοποιούν να εκφράζουν κάτι καινούργιο ή ανατρεπτικό. Επίσης έχει παρατηρηθεί ότι ένα μεγάλο ρεύμα των νεαρών υποψηφίων προτάσσει το όποιο επικοινωνιακό χάρισμα σε βάρος του πολιτικού λόγου. Αλλοι πάλι εμφανίζονται με μια κομματική «κασέτα» που παίζει το ίδιο ρεπερτόριο σε παλιομοδίτικους ρυθμούς. Κάποιοι άλλοι, λιγότεροι δυστυχώς, πιο συνειδητοποιημένοι, διατυπώνουν εντυπωσιακά καθαρή και ενδιαφέρουσα πολιτική σκέψη.

Η μεταπολιτευτική κοινοβουλευτική ιστορία έχει καταγράψει την είσοδο και την παραμονή στο κεντρικό πολιτικό πεδίο νέων πολιτικών, με βενιαμίν τη Μαρία Δαμανάκη και τον Χάρη Καστανίδη, οι οποίοι εισήλθαν μεταπολιτευτικά στο Κοινοβούλιο σε πολύ νεαρή ηλικία. Το νεότερο μέλος της προηγούμενης Βουλής ήταν ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος εξελέγη το 2000 σε ηλικία 30 ετών. Το ρεκόρ, όμως, ανήκει στον Πολυχρόνη Πολυχρονίδη, ο οποίος έγινε βουλευτής σε ηλικία μόλις 24 ετών το 1932.

Φέτος, είναι χαρακτηριστικό ότι στα ψηφοδέλτια όλων των κομμάτων περιλαμβάνονται αρκετοί υποψήφιοι ηλικίας 25 – 30 ετών, δείχνοντας ότι η γενιά των τριαντάρηδων προτίθεται -εφόσον ψηφισθεί… – να δώσει το δικό της στίγμα στο Κοινοβούλιο.

Στην αντίπερα ηλικιακά όχθη, οι βετεράνοι του πολιτικού βίου δηλώνουν το «παρών». O μεγαλύτερος σε ηλικία, Μανώλης Γλέζος, 82 ετών, κατεβαίνει ως υποψήφιος του ΣΥΝ, ο 77χρονος Τζανής Τζανετάκης, οι 75άρηδες Αριστείδης Τσιπλάκος και Αχιλλέας Καραμανλής με τη N. Δ., ενώ και οι Κάρολος Παπούλιας και Γιάννης Καψής, 75 ετών, εξακολουθούν να είναι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο γηραιότερος βουλευτής κατά την πρώτη του εκλογή ήταν ο 83χρονος Μάρκος Βαφειάδης -με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ το 1989- ενώ ο μέσος όρος ηλικίας εισόδου στο Κοινοβούλιο (μεταπολιτευτικά) μέχρι σήμερα είναι τα 45,7 έτη.

Επαγγελματική κατάσταση

Οταν η πολιτική γίνεται show business θα μπορούσε να είναι ένας υπότιτλος των φετινών εκλογών, καθώς από τα ιδιαίτερα γνωρίσματα αυτής της αναμέτρησης είναι η κάθοδος μικρών και μεγάλων διασημοτήτων (να τους πούμε σταρ;) από τον χώρο του αθλητισμού, της δημοσιογραφίας, των τεχνών και των γραμμάτων.

Πρόσωπα λαμπερά ή τουλάχιστον γνωστά και αναγνωρίσιμα δείχνουν πως θέλουν να δραστηριοποιηθούν και πολιτικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις επαγγελματικές κατηγορίες των κοινοβουλευτικών της Μεταπολίτευσης ο 6ος πιο εκπροσωπημένος επαγγελματικός κλάδος στη Βουλή είναι οι δημοσιογράφοι – εκδότες (52 από τους 1.196 βουλευτές της Γ΄ Δημοκρατίας). Στην απερχόμενη Βουλή υπήρχαν 12 δημοσιογράφοι, 5 καλλιτέχνες (ηθοποιοί) και δύο αθλητές. Σ’ αυτές τις εκλογές έρχονται να προστεθούν ως υποψήφιοι αρκετοί ακόμη εκπρόσωποι του Τύπου, του θεάματος και του αθλητισμού, τα ονόματα των οποίων είναι ήδη γνωστά και αρκετά προβεβλημένα για ευνόητους λόγους.

Παραδοσιακά, πάντως, το επάγγελμα του δικηγόρου κρατάει από το 1974 μέχρι σήμερα τα σκήπτρα, αντιπροσωπεύοντας το 35% των βουλευτών, ενώ σε ποσοστό 95% τα μέλη του Κοινοβουλίου έχουν πανεπιστημιακή μόρφωση με προτίμηση στις νομικές σπουδές. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζονται στο βιβλίο «O πολιτικός χάρτης της Μεταπολίτευσης» των Γρηγόρη Τιοβάρα και Βασίλη Χιώτη, η δεύτερη πολυπληθέστερη επαγγελματική ομάδα στη Βουλή είναι οι γιατροί, που αποτελούν το 10%, τρίτοι οι πανεπιστημιακοί, τέταρτοι οι οικονομολόγοι καθηγητές και πέμπτοι οι πολιτικοί μηχανικοί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την ιδιότητα του πολιτικού επιστήμονα εμφανίζονται μόνον ο Αρης Σπηλιωτόπουλος και η πρώην βουλευτής και νυν δήμαρχος Αθηναίων κ. Ντόρα Μπακογιάννη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή