Α.Π.: Οχι επίδομα σε διαζευγμένους χωρίς παιδιά

Α.Π.: Οχι επίδομα σε διαζευγμένους χωρίς παιδιά

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το οικογενειακό επίδομα χορηγείται σε έγγαμους, διαζευγμένους ή άγαμους γονείς για την ενίσχυση του οικογενειακού εισοδήματος και όχι σε διαζευγμένους χωρίς παιδιά. Αυτό έκρινε ο Αρειος Πάγος και αναίρεσε απόφαση του Εφετείου Αθηνών που τασσόταν υπέρ της χορήγησης του οικογενειακού επιδόματος, ως μέρος της αμοιβής, σε διαζευγμένη υπάλληλο του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία όμως, δεν είχε παιδί. Το Εφετείο είχε κρίνει ότι η μη καταβολή του επιδόματος στην εν λόγω υπάλληλο αποτελεί ανεπίτρεπτη διάκριση σε βάρος της έναντι των άλλων εγγάμων συναδέλφων της, καθώς παραβιάζεται η συνταγματική διάταξη του άρθρου 22, που προβλέπει ότι οι εργαζόμενοι ανεξαρτήτως φύλου ή διάκρισης έχουν δικαίωμα ίσης αμοιβής.

Αναίρεση

Το ανώτατο δικαστήριο αναίρεσε (υπ’ αριθμ 296/2004) την εφετειακή απόφαση, κρίνοντας ειδικότερα, ότι το οικογενειακό επίδομα δεν παρέχεται ως αμοιβή για την εργασία, αλλά χορηγείται προς ενίσχυση της οικογένειας του υπαλλήλου, που δεν υφίσταται σε περιπτώσεις διαζευγμένων χωρίς παιδιά. Ετσι, δεν παραβιάζεται το άρθρο 22 του Συντάγματος, ενώ η χορήγησή του μόνο στους διαζευγμένους γονείς δεν παραβιάζει την συνταγματική αρχή της ισότητας (άρθρο 4). H διάκριση αυτή υπάρχει, κατά τον Αρειο Πάγο, για την εξυπηρέτηση γενικότερου κοινωνικού και δημόσιου συμφέροντος, που ανάγεται στην ενίσχυση του θεσμού της οικογένειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή