Τα σκευάσματα κάνουν θραύση στα γυμναστήρια

Τα σκευάσματα κάνουν θραύση στα γυμναστήρια

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατεί στο θέμα της χορήγησης σκευασμάτων άγνωστης προέλευσης, αλλά και αγνώστου περιεχομένου από κάποια γυμναστήρια σε νεαρούς αθλούμενους, ανέδειξε η υπόθεση που αφορά τις δραστηριότητες της εταιρείας του Χρήστου Τζέκου. Αυτό άλλωστε τεκμαίρεται και από τις δεκάδες καταγγελίες στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, οι οποίες γίνονται κυρίως από γονείς παιδιών που πηγαίνουν σε γυμναστήρια και προκειμένου να «κτίσουν» το σώμα τους, κάνουν χρήση διαφόρων προϊόντων που χαρακτηρίζονται από τους γυμναστές ως απλά συμπληρώματα διατροφής και βιταμίνες. Μόλις χθες, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων κ. Δημήτρης Βαγιωνάς ανέφερε ενδεικτικά την περίπτωση ενός πατέρα ο οποίος του τηλεφώνησε για να του αναφέρει τις παρενέργειες που εμφάνισε ο γιος του μετά τη χρήση ουσιών που προμηθεύτηκε σε γυμναστήριο της Ελευσίνας.

Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, η διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται όσον αφορά την εισαγωγή αυτών των σκευασμάτων είναι σχετικά απλή: ο εισαγωγέας οφείλει να γνωστοποιεί στον Οργανισμό ότι εισάγει αυτά τα σκευάσματα, τα οποία πρέπει να προέρχονται από χώρες της E. E. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που τα προϊόντα αυτά εισάγονται από τρίτες χώρες στην Ευρώπη, όπου προστίθεται στη συσκευασία τους παρανόμως η ένδειξη CE, και εισάγονται στη χώρα μας. Εν συνεχεία διοχετεύονται στα διάφορα «γυμναστήρια της γειτονιάς» όπου και χορηγούνται ανεξέλεγκτα, εγκυμονώντας σοβαρούς κινδύνους για τους νεαρούς αθλούμενους.

«Κανένας έλεγχος»

«Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος σχετικά με το θέμα της διακίνησης συμπληρωμάτων διατροφής», επισήμανε μιλώντας στην «K» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, προσθέτοντας «όπως έχουμε πολλές φορές καταγγείλει, επίφοβα σκευάσματα, κυκλοφορούν ευρέως από τα γυμναστήρια».

Σοβαρές είναι οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην υγεία ενός ατόμου η χρήση διαφόρων προϊόντων που διανέμονται από τα γυμναστήρια. Οπως τόνισε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3 ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ κ. Νίκος Κατσαρός, τα προϊόντα αυτά «μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα που είναι σοβαρά και άμεσα, καθώς και προβλήματα υγείας που σίγουρα θα εμφανιστούν αργότερα και θα αποδειχθούν πολύ σοβαρά, όπως βλάβες στο αναπνευστικό σύστημα, βλάβες στο συκώτι, βλάβες στα νεφρά, βλάβες στο αμυντικό σύστημα του οργανισμού, ακόμα και καρκινογενέσεις».

Δεν είναι όμως μόνο τα γυμναστήρια που παρέχουν τέτοια σκευάσματα, αφού και καταστήματα υγιεινής διατροφής πωλούν παρανόμως τέτοιου είδους προϊόντα, ενώ και το Διαδίκτυο αποτελεί μία ανεξέλεγκτη πηγή προμήθειάς τους. Οπως τονίζει ο κ. Λουράντος, «πριν από δύο μήνες με τη συμβολή της Νομαρχίας Αθηνών κάναμε ελέγχους σε καταστήματα υγιεινής διατροφής, με αποτέλεσμα να κατασχεθούν μεγάλες ποσότητες παράνομα διακινούμενων προϊόντων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή