Ντόπινγκ

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το ένα μάτι μου χαμογελάει για τους καλούς αγώνες, την παρουσία 261 αθλητών από 79 χώρες και τις εξαιρετικές εγκαταστάσεις της Νίκαιας. Το άλλο κλαίει εξαιτίας της χρήσης απαγορευμένων ουσιών». Ετσι συνόψισε τη διοργάνωση των Αθηνών ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αρσης Βαρών (IWF), ο Ούγγρος Tamas Ajan. Εκτός από τα 47 παγκόσμια και ολυμπιακά ρεκόρ που καταρρίφθηκαν στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, η άρση βαρών ήταν για μια ακόμα φορά ο «πρωταθλητής» του ντόπινγκ: περισσότεροι από 10 αρσιβαρίστες αποκλείστηκαν λίγο πριν και κατά τη διάρκεια των Αγώνων εξαιτίας της σημαντικής αύξησης των ελέγχων αντιντόπινγκ από την IWF και τη ΔΟΕ.

Η σημαντική αύξηση των ελέγχων αντιντόπινγκ, κατά 25% σε σύγκριση με το Σίδνεϊ, εν μέσω του σοκ που προκάλεσε στο ελληνικό κοινό ο αποκλεισμός των Κώστα Κεντέρη και Κατερίνας Θάνου, σε συνδυασμό με την επιστροφή του μεταλλίου από τον αρσιβαρίστα Λεωνίδα Σαμπάνη, ανέδειξαν τις πραγματικές προθέσεις του προέδρου της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ. Ο κ. Ρογκ, που αναμένεται να διεκδικήσει την επανεκλογή του το 2008, επιχειρεί να επιβάλει νέους όρους στο «παιχνίδι» των αναβολικών και να επιβληθεί στις πανίσχυρες διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες.

«Καθαροί αγώνες»

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ έχει προειδοποιήσει τις τελευταίες ότι «αν δεν λάβουν μέτρα για τον περιορισμό του ντόπινγκ, τότε οι κυβερνήσεις θα αναλάβουν πρωτοβουλίες και οι ομοσπονδίες θα μείνουν χωρίς ουσιαστικό ρόλο».

Μέχρι την Παρασκευή είχαν καταγραφεί εννέα κρούσματα ντόπινγκ και τρεις αρνήσεις αθλητών να υποβληθούν σε σχετικό έλεγχο κατά τη διάρκεια των Αγώνων. Ο Ζακ Ρογκ χειροκροτήθηκε στην Τελετή Εναρξης όταν μίλησε για «καθαρούς Αγώνες» αν και ήταν πρόσφατο το περιστατικό με τον Κ. Κεντέρη και την Κατ. Θάνου. Χρειάστηκαν λίγες ημέρες για να μετατραπούν τα χειροκροτήματα σε αποδοκιμασίες (όπως συνέβη την Πέμπτη στον τελικό των 200 μέτρων), ενώ η Ουγγρική Ολυμπιακή Επιτροπή υποστηρίζει ότι η ΔΟΕ έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τους αθλητές της: Μετά την αφαίρεση του χρυσού από τον Ούγγρο σφαιροβόλο Φαζέκας (αρνήθηκε να υποβληθεί σε έλεγχο αντιντόπινγκ), αναζητούνταν προς έλεγχο ο συμπατριώτης του Ανούς που κέρδισε το χρυσό στη σφυροβολία.

Δώδεκα αθλητές είχαν βρεθεί ντοπαρισμένοι ή είχαν αρνηθεί τον έλεγχο αντιντόπινγκ στο Σίδνεϊ, αλλά δεν συμπεριλαμβάνονταν σ’ αυτούς ηχηρά ονόματα όπως οι δύο Ελληνες αθλητές (που αποχώρησαν οικειοθελώς, αλλά η έρευνα συνεχίζεται). Πάντως, η ικανοποιητική διοργάνωση των Αθηνών επέτρεψε στον κ. Ρογκ να συνεχίσει την «εκστρατεία» του κατά του ντόπινγκ. Τώρα που αναχωρεί πανευτυχής, ενδεχομένως θα ξεχάσει ότι τις τελευταίες ημέρες άνοιξε ο ασκός του Αιόλου για το θέμα του ντόπινγκ και εν γένει του μοντέλου παραγωγής πρωταθλητών στην Ελλάδα. Οπως φαίνεται, από αύριο θα έχουν πολύ δουλειά οι εισαγγελείς, οι πολιτικοί και οι αθλητικοί παράγοντες…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή