H Βουλγαρία ζητεί ανταλλάγματα για τα κειμήλια

H Βουλγαρία ζητεί ανταλλάγματα για τα κειμήλια

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Ανταλλάγματα ζητάει η Σόφια προκειμένου να επιστρέψει τα θρησκευτικά κειμήλια που άρπαξαν από μοναστήρια της Μακεδονίας και Θράκης οι βουλγαρικές δυνάμεις κατοχής στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο.

Με αφορμή το ρεπορτάζ της «K» που ανέφερε ότι ο πρόεδρος της χώρας κ. Γκιόργκι Παρβάνοφ εξέφρασε στον οικουμενικό πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους, τη βούληση της βουλγαρικής πλευράς να επιστρέψει τα κλεμμένα βυζαντινά κειμήλια, η προεδρία της Βουλγαρίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία δίνει μια άλλη διάσταση στο όλο θέμα.

Αναφέρει συγκεκριμένα ότι γίνονται συζητήσεις «για ανταλλαγή ξεχωριστών και μεμονωμένων εγγράφων εξαιρετικής εθνικής σημασίας» και στην κατεύθυνση αυτή, προσθέτει, «πρώτο βήμα θα μπορούσε να αποτελέσει η δυνατότητα ανταλλαγής της Ιστορίας του Παϊσίου», που φυλάσσεται στο Αγιον Ορος.

Η προεδρία της Βουλγαρίας λέει στην ανακοίνωσή της, σημεία της οποίας δημοσίευσε η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα «Τρουντ» ότι η Σόφια είναι διατεθειμένη να επιστρέψει κάποια κειμήλια αλλά θέλει ως αντάλλαγμα το χειρόγραφο της Ιστορίας του Παϊσίου, το οποίο είχε κλαπεί από το Αγιον Ορος στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και επεστράφη στο μοναστήρι από τον πρόεδρο Πέταρ Στογιάνοφ το 1996.

Δημοσιεύματα

Στο δημοσίευμα της εφημερίδας, στο οποίο γίνεται εκτενής αναφορά στο ρεπορτάζ της «K», αναφέρεται ότι «ο πρόεδρος της Βουλγαρίας κ. Γκιόργκι Παρβάνοφ διεξάγει διαπραγματεύσεις με την πολιτική και θρησκευτική ηγεσία της Ελλάδος για την επιστροφή της ιστορίας του μοναχού Παΐσιου στη Βουλγαρία». Ωστόσο αρμόδιες πηγές του ΥΠΕΞ στην Αθήνα στις οποίες ετέθη από την «K» το θέμα δήλωναν πλήρη άγνοια. H βουλγαρική προεδρία στην ανακοίνωσή της δεν αμφισβητεί ότι έγινε συζήτηση μεταξύ των κ. Παρβάνοφ και Βαρθολομαίου στη συνάντηση στη Σόφια όπου βρέθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 90ή επέτειο των γενεθλίων του πατριάρχη Μάξιμου, για να επιστραφούν τα περισσότερα από 400 χειρόγραφα και άλλα κειμήλια που είχαν αρπάξει βουλγάρικα στρατεύματα από τις μονές Εικοσιφοινίσσης Σερρών και Τιμίου Προδόμου Σερρών. Δίνει όμως μια άλλη διάσταση αποκαλύπτοντας ότι οι Βούλγαροι διεκδικούν το αγιορείτικο χειρόγραφο που καταγράφει την ιστορία του έθνους τους το οποίο όμως γράφτηκε στο Αγιον Ορος και αποτελεί περιουσία του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή