Κέντρο ειρήνης η νησίδα στο Τριεθνές Εβρου

Κέντρο ειρήνης η νησίδα στο Τριεθνές Εβρου

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη βούλησή τους για την ανάδειξη της νησίδας που βρίσκεται στον ποταμό Έβρο, στο Τριεθνές, σε κέντρο ειρήνης και φιλίας, εξέφρασαν οι νομάρχες Εβρου Νικόλαος Ζαμπουνίδης, Αδριανούπολης Τουρκίας Νουζρέφ Μίρογλου και Χασκόβου Βουλγαρίας Γκεόργκι Ζάρτσεφ, στη διάρκεια συνάντησης που είχαν στην Ορεστιάδα. Πρόκειται για ένα νησάκι έκτασης 340 στρεμμάτων, από τα οποία τα 170 ανήκουν στην Τουρκία, τα 85 στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα 85 στη Βουλγαρία.

Σύμφωνα με το σχέδιο που προτείνει η νομαρχία Εβρου, η υλοποίηση των έργων θα γίνει σε έναν κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο της νησίδας που θα περιέχει τμήματα και από τις τρεις χώρες, θα είναι περιφραγμένος, ενώ θα υπάρχουν τρεις πύλες εισόδου, μια για κάθε χώρα.

Η είσοδος θα γίνεται με την επίδειξη ταυτότητας, ο εισερχόμενος θα μπορεί να κινείται σε όλο τον περιφραγμένο χώρο στα τμήματα και των τριών χωρών. Εκεί προβλέπεται η δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων, υπαίθριου θεάτρου, συνεδριακού κέντρου, μουσείου με εκθέματα και των τριών χωρών, εστιατορίου, παιδικής χαράς, κ. α. Φορέας υλοποίησης της πρότασης και διαχείρισης του έργου θα μπορούσε να είναι το δίκτυο διασυνοριακής συνεργασίας των νομαρχιών και η πρόταση μπορεί να υποβληθεί για χρηματοδότηση στα ευρωπαϊκά διασυνοριακά προγράμματα. Για να μπορέσει ωστόσο να υλοποιηθεί η εν λόγω πρόταση χρειάζεται και η σύμφωνη γνώμη των υπουργείων Εξωτερικών των τριών χωρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή