Εντάξεις-εξπρές στα σχέδια πόλεως

Εντάξεις-εξπρές στα σχέδια πόλεως

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου ώστε να επιταχυνθούν οι εντάξεις περιοχών στα σχέδια πόλης και, κυρίως, να απλοποιηθούν οι πολλές, συγκεχυμένες και συχνά αλληλοακυρούμενες διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας προανήγγειλε χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ. O κ. Γ. Σουφλιάς, μετά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΚΕΔΚΕ με αντικείμενο κυρίως την εμπλοκή ως προς τον χωροταξικό σχεδιασμό, επανέλαβε ότι από τον Ιανουάριο το συγκεκριμένο ζήτημα θα βρεθεί στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών του υπουργείου.

Σε πρώτη φάση, ωστόσο, στο νομοσχέδιο για τις μελέτες θα εισαχθεί διάταξη προκειμένου να αρθούν οι εμπλοκές πολλών Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΓΠΣ) με τις μεταγενέστερες διατάξεις για τις Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου (ZOE). Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περιοχή των Μεσογείων, όπου η εφαρμογή των ZOE ουσιαστικά αχρήστευσε τα ΓΠΣ, ενώ προκάλεσαν προβλήματα και σε ιδιοκτησίες ιδιωτών. O υπουργός ΠΕΧΩΔΕ διευκρίνισε ότι πρόθεση δεν είναι η ακύρωση της υφιστάμενης νομοθεσίας, αλλά η υλοποίηση και η εφαρμογή της. Είναι ενδεικτικό ότι ο νόμος 2508, του 1997, για τα γενικά πολεοδομικά σχέδια και τα σχέδια χωρικής οικιστικής ανάπτυξης προέβλεπε διάφορες σειρά υπουργικών αποφάσεων, πολλές εκ των οποίων ουδέποτε εκδόθηκαν. O κ. Σουφλιάς διαμήνυσε στους δημάρχους ότι μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου θα εκδοθεί η πλειονότητα των αποφάσεων και των εγκυκλίων προκειμένου να απλοποιηθούν οι διαδικασίες. Το ίδιο διάστημα θα πάρουν την τελική τους μορφή και τα ειδικά πλαίσια χωροταξικού σχεδιασμού ακτών, νησιών και ορεινού χώρου.

Από την πλευρά του προέδρου της ΚΕΔΚΕ κ. Π. Κουκουλόπουλου ετέθη προς το ΥΠΕΧΩΔΕ και το ζήτημα του ΕΤΕΡΠΣ και των απαλλοτριώσεων που χρηματοδοτούνται μέσω αυτού. O κ. Σουφλιάς απέφυγε να πάρει σαφή θέση, κάνοντας λόγο για μία συγκεχυμένη κατάσταση και αφήνοντας να εννοηθεί ότι στο συγκεκριμένο κονδύλι οι δήμοι εντάσσουν και αλλότριες εργασίες. Ωστόσο εκτίμησε ότι θα πρέπει να καθορισθεί ένα συγκεκριμένο ποσό συνεισφοράς από κράτος και τοπική αυτοδιοίκηση ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση. Ως προς το ζήτημα, τέλος, του δευτερεύοντος οδικού δικτύου για τη συντήρηση του οποίου οι δήμοι ζήτησαν οικονομική και τεχνική συνδρομή από το ΥΠΕΧΩΔΕ, ο κ. Σουφλιάς υπήρξε κατηγορηματικός ότι «αυτοί οι δρόμοι δεν αποτελούν αρμοδιότητα του υπουργείου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή