Τα χριστουγεννιάτικα έλατα και η ελεγχόμενη υλοτομία

Τα χριστουγεννιάτικα έλατα και η ελεγχόμενη υλοτομία

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν εδώ και ένα μήνα έκαναν την εμφάνισή τους στους δρόμους της πρωτεύουσας, και όχι μόνον, χιλιάδες έλατα τα οποία προορίζονται για τον εορταστικό στολισμό σπιτιών, γραφείων και καταστημάτων. Κατά καιρούς έχουν εκφραστεί έντονες αντιδράσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις και οικολογικά ευαίσθητους πολίτες για τον στολισμό αληθινών ελάτων και η εναλλακτική βρέθηκε στα πλαστικά δένδρα. Το μεγάλο κύμα εισαγωγής πλαστικών δένδρων ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και αποτέλεσε πρακτική και σαφώς οικονομικότερη λύση…

Ωστόσο, ο κ. Σωτήρης Λάτσης από τη Συντονιστική Επιτροπή Παραγωγής Χριστουγεννιάτικων Δένδρων καταγγέλλει ότι «από τότε που εμφανίστηκαν τα πλαστικά δένδρα στην αγορά, με δεδομένη μάλιστα τη μεγάλη δυνατότητα διαφήμισης που έχουν σε αντίθεση με εμάς, κινδυνεύουμε να χάσουμε το εισόδημά μας». Αξίζει να σημειωθεί ότι το 75% των ελάτων που κυκλοφορούν στην αγορά προέρχονται από ιδιωτικές φυτείες που δημιουργήθηκαν σε άγονα χωράφια των ορεινών χωριών της χώρας τα οποία πριν από την καλλιέργεια ήταν γυμνά και το χώμα των βουνών αυτών κατέληγε ύστερα από αλλεπάλληλες κατολισθήσεις στη θάλασσα. Το υπόλοιπο 25% των ελάτων προέρχεται από ιδιωτικά καστανοπερίβολα, όπως εξήγησε στην «K» ο κ. Λάτσης από την Καστανίτσα Αρκαδίας, τα οποία πρέπει να καθαριστούν από τα έλατα διότι λειτουργούν παρασιτικά εις βάρος των καστανιών. «Τα μεν έλατα που καλλιεργούνται αντικαθίστανται αμέσως μετά την κοπή με νέα φυτά, ενώ τα δέντρα που βρίσκονται στα καστανοπερίβολα θα τα έκοβαν έτσι κι αλλιώς για να προστατευθούν οι καστανιές» υπογραμμίζει ο κ. Λάτσης. Τα στατιστικά του υπουργείου Γεωργικής Ανάπτυξης μιλούν για φυτείες 17.000 στρεμμάτων, με 10.000.000 έλατα, οι οποίες δημιουργήθηκαν με προτροπή της Δασικής Υπηρεσίας. Γενικώς περιστατικά παράνομης κοπής ελάτων δεν παρατηρούνται όπως επιβεβαιώνει και η περιβαλλοντική οργάνωση WWF, καθώς οι αρχές είναι παρούσες σε όλη τη διαδικασία. «Κατά τη διαδικασία της κοπής των δένδρων είναι παρών ένας δασικός υπάλληλος ο οποίος τοποθετεί μια σφραγίδα πάνω σε αυτά που πρόκειται να κοπούν, ενώ ο ίδιος καθορίζει και τον αριθμό τους» υπογραμμίζει ο ίδιος. «Στη συνέχεια σφραγίζεται και το όχημα που θα μεταφέρει τα έλατα στα αστικά κέντρα από υπάλληλο της δασικής υπηρεσίας». Το σύνολο της φετινής παραγωγής ανέρχεται σε 250.000 έλατα, τα οποία καλλιεργούν 3.500 οικογένειες σε 125 χωριά της χώρας.Αλεξανδρα Κασσιμη

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή