Τελειόφοιτοι νηπιαγωγοί χάνουν το εξάμηνο

Τελειόφοιτοι νηπιαγωγοί χάνουν το εξάμηνο

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν πραγματοποιούνται οι ώρες των πρακτικών ασκήσεων στο τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Αθηνών, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος οι τελειόφοιτοι φοιτητές να μην πάρουν πτυχίο τον Φεβρουάριο. Το πρόβλημα, όπως εξήγησε χθες μιλώντας στην «K» ο αρμόδιος για τις πρακτικές ασκήσεις, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα κ. Κωνσταντίνος Χρυσαφίδης, δημιουργήθηκε από τη στιγμή που το υπουργείο Παιδείας απέσπασε φέτος στο πανεπιστημιακό τμήμα μόλις 7 νηπιαγωγούς της δημόσιας εκπαίδευσης, οι οποίοι έχουν αρμοδιότητα να εποπτεύουν τις πρακτικές ασκήσεις διδασκαλίας, που κάνουν οι φοιτητές του 3ου και του 4ου έτους στα νηπιαγωγεία. Το τμήμα έχει ζητήσει την απόσπαση 35 νηπιαγωγών. «Στα δύο έτη συνολικά φοιτούν 700 άτομα, τα οποία πρέπει να πραγματοποιήσουν πρακτικές ασκήσεις στα σχολεία. Πέρυσι οι νηπιαγωγοί που αποσπάσθηκαν για τον ίδιο σκοπό ήταν 17. Μάλιστα, με σχετική εγκύκλιο, από τον Αύγουστο αποφασίσθηκε οι νηπιαγωγοί που θα καλύψουν τις θέσεις να μην έχουν συμπληρώσει πέντε χρόνια συνεργασίας με το ίδρυμα, με αποτέλεσμα όσοι αποσπάσθηκαν φέτος να μην γνωρίζουν το αντικείμενο. Ομως, σε άλλα τμήματα νηπιαγωγών περιφερειακών ιδρυμάτων έχουν αποσπασθεί έμπειροι εκπαιδευτικοί» αναφέρει ο κ. Χρυσαφίδης.

«Υπάρχει έντονος προβλήματισμός, διότι υπάρχουν φοιτητές που σκόπευαν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους τον Φεβρουάριο. Εξάλλου, πολλοί κατάγονται από την επαρχία, με αποτέλεσμα να υποχρεωθούν για ακόμη τουλάχιστον ένα εξάμηνο να παραμείνουν στην πρωτεύουσα» συμπληρώνει στην «K» η φοιτήτρια του τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μαργαρίτα Λούζη.

Ελλειψη πιστώσεων

Ο βασικός λόγος το οποίο έχουν επικαλεστεί οι αρμόδιοι του υπουργείου για να εξηγήσουν τη μείωση των αποσπασθέντων εκπαιδευτικών στο πανεπιστημιακό τμήμα είναι η έλλειψη πιστώσεων. «Είναι εύλογο, αλλά πρέπει να γίνει κάτι» λέει η κ. Λούζη. «Είμαστε σε αδιέξοδο» προσθέτει από την πλευρά του ο κ. Χρυσαφίδης. «Είτε θα κάνουμε εικονικές πρακτικές ασκήσεις είτε δεν θα κάνουμε καθόλου, εάν δεν αποσπασθούν νέες νηπιαγωγοί» καταλήγει ο ίδιος, ζητώντας από το υπουργείο να δώσει άμεσα λύση – ιδανικότερο, βέβαια, θα είναι να γίνουν προσλήψεις μονίμων. Αλλωστε, εάν φέτος καθυστερήσουν οι πρακτικές ασκήσεις των φοιτητών στα νηπιαγωγεία, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το πρόβλημα να διογκωθεί τα επόμενα εξάμηνα με τη συσσώρευση νέων φοιτητών, που πρέπει να περάσουν τις πρακτικές ασκήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή