Νέα τροπή στις έρευνες ΕΛ.ΑΣ.

Νέα τροπή στις έρευνες ΕΛ.ΑΣ.

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια νέα κατεύθυνση έχουν στραφεί το τελευταίο διάστημα οι έρευνες για τη δολοφονία του ειδικού φρουρού Χαράλαμπου Αμανατίδη, καθώς οι επικεφαλής των ερευνών έχουν στρέψει την προσοχή τους στο ενδεχόμενο να πρόκειται για ενέργεια – «κληρονομιά» της δράσης του διαβόητου κακοποιού Κώστα Πάσσαρη. Ετσι, τη στιγμή που όλα τα ενδεχόμενα, όσον αφορά τους δράστες και τα κίνητρά τους, παραμένουν ανοιχτά, ομάδα αξιωματικών, με επικεφαλής ανώτατο αξιωματικό της Ελληνικής Αστυνομίας, ερευνά και αυτό το ενδεχόμενο, έχοντας μάλιστα εστιάσει την προσοχή της σε συγκεκριμένα άτομα.

Τι ήταν αυτό που έστρεψε τις έρευνες και προς αυτήν την κατεύθυνση; H συγκεκριμένη δολοφονική επίθεση, ενώ φέρει ορισμένα χαρακτηριστικά που συγκλίνουν προς την άποψη ότι είναι τρομοκρατική επίθεση, έχει ορισμένα άλλα που βαρύνουν προς το ενδεχόμενο δράσης κοινών εγκληματιών. H αγριότητα του εγκλήματος είναι ένα από τα στοιχεία που από την πρώτη στιγμή προβλημάτισαν τους αστυνομικούς. Επιπλέον, το γεγονός ότι των πυροβολισμών προηγήθηκε λεκτική αντιπαράθεση, η οποία κατέληξε σε υβρεολόγιο από πλευράς των δραστών προς το θύμα. Από τις καταθέσεις των περιοίκων αναφέρεται ως τελευταία φράση πριν από τους πυροβολισμούς το «Αντε… ρε…». Αυτά τα δύο στοιχεία θεωρούν οι αξιωματικοί της αστυνομίας ότι δεν συνάδουν με τα χαρακτηριστικά τρομοκρατικής δράσης. H αγριότητα της δολοφονίας ήταν το στοιχείο που έστρεψε το ενδιαφέρον στον κύκλο του Κώστα Πάσσαρη και άρχισε η διερεύνηση των δραστηριοτήτων μιας σειράς ατόμων που σχετίστηκαν με τον φυλακισμένο στη Ρουμανία κακοποιό. Πρόσωπο-κλειδί σε αυτήν τη διερεύνηση θεωρείται ο Ρουμάνος συνεργός του Πάσσαρη, Μάριο Ραντουκάν ή Πόπα, τα ίχνη του οποίου προσπαθούν να εντοπίσουν με εντατικές έρευνες οι αστυνομικοί. O Πόπα είχε αποδράσει πέρυσι τον Φεβρουάριο από τις ισπανικές φυλακές της Βαλένθια. Στις 2 Αυγούστου είχε αποσταλεί κατεπείγον σήμα στην Ελληνική Αστυνομία, με το οποίο εζητείτο να γίνουν έρευνες για τον εντοπισμό του. Προφανώς οι ισπανικές αρχές είχαν σε εκείνη τη χρονική στιγμή κάποια ένδειξη ότι ο Πόπα κατευθυνόταν προς τη χώρα μας ή βρισκόταν ήδη εδώ.

Παράλληλα με τις έρευνες για τον Πόπα, γίνεται προσπάθεια καταγραφής και αποκωδικοποίησης των ενεργειών μερικών ακόμη ατόμων, που δεν κινούνται στον χώρο του κοινού εγκλήματος, αλλά στις παρυφές του χώρου των αναρχικών. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει αξιωματικός της αστυνομίας, ο Πάσσαρης είχε προσεγγίσει τον χώρο αυτό μέσα από γνωριμίες που έκανε στη φυλακή και είχε καταφύγει σε άτομα αυτού του χώρου για φιλοξενία, το χρονικό διάστημα που ήταν καταζητούμενος. Μάλιστα, οι αξιωματικοί της αστυνομίας διαθέτουν συγκεκριμένες πληροφορίες για τη συγκρότηση μιας ομάδας αποτελούμενης από τον Πάσσαρη, τον Πόπα και άτομα αυτού του χώρου, που σχηματίσθηκε το 2001 και σχεδίαζε μέχρι και επίθεση στις φυλακές Κορυδαλλού για την απελευθέρωση κρατουμένων. Ατομα εκείνης της ομάδας επισκέφθηκαν μάλιστα τον Πάσσαρη μετά τη σύλληψή του στη Ρουμανία.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, η δολοφονία του ειδικού φρουρού ερευνάται και με βάση το ενδεχόμενο να πρόκειται για συνέχιση της κατ’ επανάληψιν διατυπωθείσας από τον ίδιο τον Πάσσαρη μανίας του εναντίον της αστυνομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή