Διακλαδικότητα – διεθνής ρόλος, οι στόχοι νέου Α/ΓΕΕΘΑ

Διακλαδικότητα – διεθνής ρόλος, οι στόχοι νέου Α/ΓΕΕΘΑ

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αρχηγία του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας αναλαμβάνει από σήμερα ο ναύαρχος Παναγιώτης Χηνοφώτης, διαδεχόμενος τον επί τριετία ΑΓΕΕΘΑ στρατηγό Γεώργιο Αντωνακόπουλο, με τελετή στη Σχολή Ευελπίδων. Στην πρώτη ημερήσια διαταγή του ως ΑΓΕΕΘΑ, ο μέχρι χθες Αρχηγός Στόλου ναύαρχος Χηνοφώτης, αφού εξάρει τη συμβολή του προκατόχου του στη προσπάθεια διαμόρφωσης ενός σύγχρονου αμυντικού μηχανισμού, αναμένεται να αναφερθεί στις προτεραιότητες που ο ίδιος θα θέσει ως επικεφαλής των ελληνικών Ε.Δ., με κεντρική στόχευση την ταχύτερη δυνατή βελτίωση της χρηστικότητάς τους και της προσαρμογής τους στα νέα χαρακτηριστικά του πολέμου. Κυριότερη μεταξύ αυτών των προτεραιοτήτων αναμένεται να είναι η ολοκλήρωση και η ουσιαστική εφαρμογή της διακλαδικότητας, διαδικασία η οποία περιλαμβάνει και τη διόρθωση των σοβαρών σημερινών δομικών ατελειών της. Ακόμα, ο νέος ΑΓΕΕΘΑ αναμένεται να αναφερθεί στην έντονη ανάγκη διατήρησης και ενίσχυσης του διεθνούς στρατιωτικού ρόλου της χώρας μέσα από τη συμμετοχή της στις διεργασίες και τις αποστολές του NATO και της Ε.Ε.

Κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στις διεθνείς σχέσεις, ο ναύαρχος Χηνοφώτης είναι ένας από τους πλέον ευρωατλαντιστές Ελληνες ανώτατους αξιωματικούς με έντονη πεποίθηση ότι αυτή η ενεργός συμμετοχή αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα βελτίωσης της διεθνούς θέσης της χώρας τόσο γενικά, όσο και ειδικά, ως έναν από τους κεντρικούς πυλώνες αντιμετώπισης της τουρκικής επιθετικότητας. Αλλωστε, ο ναύαρχος Χηνοφώτης έχει στο παρελθόν διατελέσει σε κομβικές θέσεις τόσο στο ΓΕΕΘΑ, ως διευθυντής του Δ΄ Κλάδου, όσο και στο NATO -όπου μάλιστα υπηρέτησε την ίδια περίοδο με τον Τούρκο ομόλογό του στρατηγό Οζγκιόκ τον οποίο από τότε γνωρίζει προσωπικά έχοντας έτσι ιδίαν αντίληψη του τρόπου σκέψης του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή