Οι μετανάστες, «δεκανίκι» των ταμείων…

Οι μετανάστες, «δεκανίκι» των ταμείων…

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσφέρει πολλά στα ασφαλιστικά ταμεία και, αν θέλουμε να είμαστε αντικειμενικοί, απολαμβάνει λίγα. Δουλεύει στις δύσκολες δουλειές και δεν ανταγωνίζεται τον Ελληνα εργαζόμενο, καθώς προσφέρει τις υπηρεσίες του εκεί που το εγχώριο εργατικό δυναμικό «γυρίζει την πλάτη του». Επιδεικνύει πείσμα και ιδιαίτερη ανθεκτικότητα, καθώς παρά το πολυδαίδαλο και σε αρκετές περιπτώσεις αποτρεπτικό πλαίσιο για νόμιμη παρουσία και δραστηριότητα στη χώρα μας, τελικά… καταφέρνει να νομιμοποιηθεί.

Τέλος, παρά -σε αρκετές περιπτώσεις- το «αφιλόξενο τοπίο», επιμένει ότι θέλει να ριζώσει στη χώρα μας…

Οι έξι έρευνες που ανέθεσε το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής, διερευνώντας τον μεταναστευτικό πληθυσμό της χώρας μας, αποδίδουν τους «πρώτους καρπούς», τους οποίους παρουσίασε χθες ο πρόεδρος του ινστιτούτου κ. Αλέξανδρος Ζαβός. Την προσεχή Κυριακή στη Θεσσαλονίκη σε ημερίδα που οργανώνει το ινστιτούτο θα παρουσιαστούν αναλυτικά τα αποτελέσματα, ωστόσο ανακοινώθηκαν ήδη σημαντικά στοιχεία που αφορούν τους ασφαλισμένους οικονομικούς μετανάστες στα κύρια ασφαλιστικά ταμεία, από τα οποία προκύπτει σαφώς ότι -τουλάχιστον προς στιγμήν- οι μετανάστες συνεισφέρουν θετικά στο IKA, στον ΟΓΑ και στο TEBE και, για να το πούμε με πιο απλά λόγια, «αιμοδοτούν» τα ταμεία, τα στηρίζουν.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τα τρία μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία, περισσότεροι από 400.000 μετανάστες φέρονται ασφαλισμένοι, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων προέρχονται από την Αλβανία.

Από το γεγονός ότι η πλειονότητα του μεταναστευτικού πληθυσμού είναι μικρής ηλικίας, προκύπτει ότι δεν επιβαρύνουν -προς το παρόν- τα ασφαλιστικά ταμεία με το κόστος διαφόρων παροχών, εξ ου και προκύπτει ότι συνεισφέρουν θετικά σε αυτά. «Αν και οι αλλοδαποί αμείβονται λιγότερο από τους Έλληνες», αναφέρει η  έρευνα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών στα συμπεράσματά της, «συνεισφέρουν περισσότερο στο ελληνικό σύστημα υγείας – πρόνοιας».

Ωστόσο, αυτό που επισημαίνεται από την ίδια έρευνα είναι το χαμηλό επίπεδο ειδίκευσης και σπουδών των οικονομικών μεταναστών, με συνέπεια να έχουν χαμηλά εισοδήματα και κατά συνέπεια στο μέλλον να αποτελέσουν και μια «ισχυρή πλειοψηφία» χαμηλoσυνταξιούχων, γεγονός -όπως επισήμανε ο πρόεδρος του ινστιτούτου κ. Αλ. Ζαβός- που μπορεί να αποτελέσει τη «μαγιά» ενός νέου σοβαρού κοινωνικού προβλήματος.

Επίσης, μεταξύ των συμπερασμάτων της έρευνας, αναφέρεται ότι ο αριθμός των δηλωμένων ημερών εργασίας των μεταναστών εμφανίζεται ιδιαίτερα χαμηλός. Ενώ ο μέσος όρος εργάσιμων ημερών ετησίως για τους Ελληνες εργαζόμενους είναι 211,42, ο αντίστοιχος για τους οικονομικούς μετανάστες είναι 188,72.

Ισως το χαρακτηριστικότερο στοιχείο για τη συνεισφορά των μεταναστών στα ασφαλιστικά ταμεία είναι ότι για τους μεν αλλοδαπούς εργαζόμενους το ποσοστό των κοινωνικών εισφορών τους επί των αποδοχών τους είναι 43,1%, για τους δε Ελληνες το αντίστοιχο ποσοστό είναι 37,8%.

Οσον αφορά τον μειωμένο αριθμό εργάσιμων ημερών ετησίως για τους οικονομικούς μετανάστες, στην έρευνα αναφέρεται ότι είναι «πολύ πιθανόν να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το φαινόμενο όπου οι χαμηλόμισθοι προτιμούν στις περισσότερες των περιπτώσεων (σε συμφωνία με τον εργοδότη τους) να μη δηλώνουν τις πραγματικές ημέρες εργασίας, ώστε να κερδίζουν λίγο περισσότερα χρήματα βραχυπρόθεσμα, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι δεν θα διαθέτουν ασφάλεια – σύνταξη στο μέλλον».

Σ’ αυτό συνηγορεί και το στοιχείο που θέλει την επίσημη ανεργία των μεταναστών στο 5,3%, όταν το αντίστοιχο ποσοστό για τους Ελληνες υπολογιζόταν στο 10%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που συγκεντρώθηκαν από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, οι οικονομικοί μετανάστες που είναι ασφαλισμένοι στο IKA αποτελούν άνω του 10% επί του συνόλου των ασφαλισμένων. Συγκεκριμένα, οι Ελληνες ασφαλισμένοι στο IKA είναι 2.100.858 και οι αλλοδαποί 346.070, συνεισφέρουν δε ετησίως στο IKA 887.035.941 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου οι μισοί ασφαλισμένοι – μετανάστες στο IKA (115.932) απασχολούνται σε οικοδομο-τεχνικά έργα. Μικρότερος είναι ο αριθμός ασφαλισμένων μεταναστών στον ΟΓΑ, ο οποίος φθάνει τους 44.689, εκ των οποίων οι 35.318 είναι Αλβανοί υπήκοοι, στη συντριπτική τους πλειονότητα κάτω των 34 ετών.

Ενα πολύ μικρό ποσοστό οικονομικών μεταναστών είναι ασφαλισμένοι στο TEBE, εκ των οποίων το 1/3 είναι από την Αλβανία.

Διερευνώντας η μελέτη του EKKE την «ασφαλιστική συμπεριφορά» των μεταναστών, εκτιμά πως «δεν πρέπει να περιμένουμε ότι οι συνεισφορές των αλλοδαπών στο σύστημα υγείας και πρόνοιας θα είναι (πολύ) μεγαλύτερες από τις δαπάνες, επειδή οι αλλοδαποί έχουν χαρακτηριστικά που εκ των προτέρων περιορίζουν τη χρήση του συστήματος υγείας και πρόνοιας…». Με άλλα λόγια, η ζυγαριά στο ερώτημα τι προσφέρουν οι οικονομικοί μετανάστες και τι «εισπράττουν», μέχρι στιγμής γέρνει υπέρ του τι προσφέρουν. Πάντως, από ενδεικτική έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε κάποια μεγάλα νοσοκομεία, προκύπτει ότι περίπου το 70% των μεταναστών που νοσηλεύονται είναι γυναίκες, οι οποίες χρησιμοποιούν τις νοσοκομειακές υπηρεσίες λόγω των τοκετών, των επιπλοκών κύησης και άλλων γυναικολογικών προβλημάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή