Ολη η Ευρώπη έχει «καεί» από το τσίλι

Ολη η Ευρώπη έχει «καεί» από το τσίλι

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαστάσεις μείζονος πανευρωπαϊκού σκανδάλου, λαμβάνει η υπόθεση της χρήσης καρκινογόνων χρωστικών ουσιών σε τρόφιμα, μετά τη χθεσινή καταγγελία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι μεγάλες εταιρείες τροφίμων εξακολουθούν να τις χρησιμοποιούν παρά την απαγόρευση που έχει επιβληθεί από πέρυσι. Το θέμα αφορά τις διαβόητες, πλέον, καρκινογόνες χρωστικές ουσίες «Σουδάν» που προορίζονται για πλαστικά και βερνίκια. Σύμφωνα με έρευνα του BBC, το πρόβλημα ξεκίνησε στην Ινδία, όταν παραγωγοί πιπεριών τσίλι χρησιμοποίησαν, το 2002, την «Σουδάν 1», για να… αναβαθμίσουν αισθητικά μια ποιοτικά προβληματική σοδειά. Ομως, οι πιπεριές, υπό τη μορφή σκόνης, χρησιμοποιούνται ευρύτατα από τη βιομηχανία τροφίμων για την ενίσχυση της γεύσης σωρείας προϊόντων, κυρίως (αλλά όχι μόνο) «πικάντικων».

Ο συναγερμός σήμανε αρχικά στη Ιταλία τον Μάιο του 2003 αν και το επίκεντρο της διασποράς στην ευρωπαϊκή διατροφική αλυσίδα είναι, ως φαίνεται, η Βρετανία, έχει δε περιλάβει και τις τέσσερις υπάρχουσες ποικιλίες «Σουδάν». Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του αρμοδίου για την Υγεία Επιτρόπου, Μάρκου Κυπριανού, η Ενωση προχώρησε στην απαγόρευση της εισαγωγής μολυσμένου τσίλι τον Ιούνιο του ιδίου έτους όμως «παλιά αποθέματα τσίλι, από την περίοδο πριν από τον Ιούνιο του 2003, μάλλον εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται από τους παρασκευαστές ειδών διατροφής»… Με άλλα λόγια, σύμφωνα με την Επιτροπή, οι εταιρείες έλαβαν γνώση της απαγόρευσης αλλά αποφάσισαν να την αγνοήσουν «μέχρις εξαντλήσεως των αποθεμάτων». Είναι δε εξαιρετικά δύσκολο να εντοπισθούν γρήγορα όλες οι χρήσεις της μιας ή της άλλης ουσίας στα μύρια προϊόντα, υποπροϊόντα, καρυκεύματα και τα πάσης φύσεως πρόσθετα που, με τη μία ή την άλλη μορφή, καταλήγουν στο πιάτο του καταναλωτή. Πρόσθετος παράγων που περιπλέκει το ζήτημα είναι ότι τα περισσότερα από τα μολυσμένα προϊόντα έχουν ιδιαίτερα μεγάλη διάρκεια ζωής κι έτσι παραμένουν στα ράφια ή χρησιμοποιούνται από εστιατόρια μέχρι και σήμερα, ενώ καθημερινά ανακαλύπτονται και νέα. Συνολικά δε, εκτιμάται ότι από τη Βρετανία, μολυσμένα προϊόντα (σάλτσες, έτοιμα φαγητά και σνακ) έχουν ήδη εισαχθεί στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στη Γαλλία, στην Ιταλία, στην Ισπανία, στο Βέλγιο, στη Δανία, στην Πορτογαλία, στην Ολλανδία, στην Ιρλανδία και στη Μάλτα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή