H αξιολόγηση έφερε και άλλες αποχωρήσεις

H αξιολόγηση έφερε και άλλες αποχωρήσεις

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με νέες αποχωρήσεις και απουσίες έγινε χθες το πρώτο βήμα για την υιοθέτηση συστήματος αξιολόγησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κατά τη συνεδρίαση των ειδικών Συμβουλίων Ανωτάτης Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας.

Ειδικότερα, το υπουργείο Παιδείας παρουσίασε την εισήγησή του για το σύστημα αξιολόγησης, βασικός άξονας του οποίου είναι η ανά τετραετία και χωρίς χαρακτήρα «τιμωρίας» αξιολόγηση των ιδρυμάτων. Βέβαια, ο εθνικός διάλογος συνεχίστηκε με νέες αποχωρήσεις και σημαντικές απουσίες. Χθες, απεχώρησαν ο Συνασπισμός, η ΑΔΕΔΥ και η Ομοσπονδία Γονέων (έκαναν λόγο για προσχηματικό διάλογο) ενώ από την χθεσινή συνεδρίαση απεχώρησε και ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (εκπροσωπεί και άλλες ενώσεις επιστημόνων όπως ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, το Οικονομικό Επιμελητήριο) κ. Ιωάννης Αλαβάνος, τονίζοντας ότι η απουσία της πλειονότητας των πρυτάνεων αλλά και των εκπροσώπων των άλλων εκπαιδευτικών συλλογικών φορέων δεν συνιστούν τεκμηριωμένο διάλογο. Παρ’ ότι ο κ. Αλαβάνος, όπως δήλωσε χθες στην «K», θα συμμετάσχει στην επόμενη συνεδρίαση της ολομέλειας του ΕΣΥΠ, στις 22 Μαρτίου, η χθεσινή κίνησή του προλειαίνει το έδαφος για οριστική αποχώρηση.

Ως προς τις απουσίες -με δεδομένες αυτές των πανεπιστημιακών, ΟΛΜΕ και ΔΟΕ (έχουν ήδη αποχωρήσει και χθες ανακοίνωσαν επισήμως τη διενέργεια ξεχωριστού διαλόγου)-, ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε εκείνη των πρυτάνεων. Μόλις 8 από τους συνολικά 23 παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση. Οι συζητήσεις στα «πηγαδάκια» απέδωσαν την απουσία των 15 (μεταξύ αυτών του ΕΜΠ, ΑΠΘ) στο ότι η ατζέντα είχε το «καυτό» -και πολιτικά- θέμα της αξιολόγησης.

Ειδικότερα, στην πρόταση του υπουργείου Παιδείας, που εκπροσωπήθηκε από τον γενικό γραμματέα κ. Ανδρέα Καραμάνο, για την αξιολόγηση ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Βασίλης Κουλαϊδής ζήτησε, και έγινε αποδεκτό, μαζί με την αξιολόγηση να συνεξετάζεται και ο παράγοντας των κονδυλίων που δίνονται. «Για τη θεραπεία των αδυναμιών πρέπει να διαπιστωθεί τεκμηριωμένα ότι οι αδυναμίες οφείλονται στην υποχρηματοδότηση», ανέφερε ο κ. Καραμάνος. Επίσης, όπως όλοι οι φορείς έχουν θέσει ως προτεραιότητα, θα συζητηθεί και η αλλαγή του συστήματος πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση την πρόταση του υπουργείου προβλέπεται να γίνεται κάθε τετραετία εσωτερική (από πανεπιστημιακούς και φοιτητές – υπήρξε αντιπρόταση για μονοετή εσωτερική αξιολόγηση) και εξωτερική αξιολόγηση (από Επιτροπή Εξωτερικής Αξιολόγησης η οποία θα απαρτίζεται από πανεπιστημιακούς υψηλού κύρους ανά κλάδο επιστήμης και εκπρόσωπο των αντίστοιχων επαγγελματικών οργανώσεων). Αντικείμενό της είναι η λεπτομερής καταγραφή του έργου σε AEI και TEI και θα αξιολογείται το εκπαιδευτικό και το ερευνητικό έργο και η παροχή υπηρεσιών. Στόχος είναι η διαπίστωση της προόδου και των αδυναμιών των ιδρυμάτων και η λήψη βελτιωτικών μέτρων όπου χρειάζεται. Δεν θα γίνει αξιολογική κατάταξη των ιδρυμάτων ή επιβολή ποινών (π.χ. διακοπή χρηματοδότησης, παρ’ ότι υπήρξε πρόταση – από τον κ. Γ. Βενιέρη, πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για οικονομική επιβράβευση των καλών επιδόσεων) και δεν θα τεθούν όρια τα οποία πρέπει να πληρούν τα ιδρύματα. Φορέας συντονισμού της αξιολόγησης θα είναι 11μελές νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με διοικητική αυτοτέλεια και δικό του προϋπολογισμό, στο οποίο θα μετέχουν 4 καθηγητές πανεπιστημίων, 4 καθηγητές TEI, από ένας εκπρόσωπος της Ακαδημίας Αθηνών και του υπουργείου Παιδείας και ο πρόεδρος που θα ορίζεται από τον υπουργό Παιδείας.

Τέλος, τα επαγγελματικά δικαιώματα πτυχιούχων TEI θα συζητηθούν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανωτάτης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης στις 28 Μαρτίου, ενώ το διευρυμένο συμβούλιο πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης θα συνεδριάσει στις 30 Μαρτίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή