Πρόγραμμα Αυτοβοήθειας για χρήστες

Πρόγραμμα Αυτοβοήθειας για χρήστες

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. «Σανίδα σωτηρίας» για τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με εξαρτησιογόνες ουσίες και προσπαθούν να λυτρωθούν από αυτές αποτελεί το πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Τμήματος Ψυχολογίας του ΑΠΘ που χρηματοδοτείται από τον ΟΚΑΝΑ.

Αν και δαπανώνται μόνο 120.000 ευρώ ετησίως, στα τέσσερα χρόνια της λειτουργίας του στη Θεσσαλονίκη το πρόγραμμα έχει προσφέρει βοήθεια σε εκατοντάδες άτομα κυρίως νεαρής ηλικίας που επιχειρούν να ξεκόψουν από τα ναρκωτικά και το αλκοόλ και να ενταχθούν «καθαροί» στην κοινωνία. Σε χθεσινή εκδήλωση στην οποία έγινε ο απολογισμός της τεταρτοετούς δράσης, όπως ανέφερε ο συντονιστής της όλης προσπάθειας ψυχολόγος Σ. Λαϊνάς, το πρόγραμμα προσέφερε χείρα βοηθείας σε 1.584 άτομα εκ των οποίων τα 890 ήταν χρήστες ναρκωτικών ουσιών.

Η φιλοσοφία του προγράμματος βασίζεται στην υποστήριξη ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξάρτησης αλλά και των μελών των οικογενειών τους και των φίλων τους για το πώς θα σταθούν και θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Το πρόγραμμα όπως ανέφερε ο κ Λαϊνάς, είναι ανοιχτό και παρέχει υπηρεσίες καθ’ όλη την διάρκεια της εβδομάδας σε μια σειρά από τομείς όπως ψυχολογική υποστήριξη, αντιμετώπιση ιατρικών, νομικών και εκπαιδευτικών ζητημάτων για τους χρήστες αλλά και σε θέματα κοινωνικής και επαγγελματικής ένταξης όταν πλέον πάρουν την απόσταση από ουσίες. «Κλειδί» στο όλο πρόγραμμα αποτελεί η διασύνδεση αυτών των ατόμων με τις ομάδες αυτοβοήθειας που λειτουργούν πλέον στην Θεσσαλονίκη (μονάδες αυτοβοήθειας 12 τμημάτων των ανώνυμων αλκοολικών και ναρκομανών) έτσι ώστε αυτοί που έκαναν ένα βήμα για να γλιτώσουν από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά να σώσουν και να βοηθήσουν αυτούς που τους ακολουθούν». Τα άτομα που μετέχουν στο πρόγραμμα έχουν περάσει το στάδιο της απεξάρτησης και χρειάζονται ψυχολογική βοήθεια, ενθάρρυνση και στήριξη για να συνεχίσουν μακριά απ’ τις ουσίες.

Σήμερα το πρόγραμμα παρέχει υπηρεσίες σε μηνιαία βάση σε 130 χρήστες ψυχοτρόπων ουσιών και οι υπεύθυνοι του προγράμματος χαρακτηρίζουν πολύ ικανοποιητικά τα αποτελέσματα των μονάδων αυτοβοήθειας (τους κύκλους του προγράμματος ολοκλήρωσαν περισσότερα από 350 άτομα). Στο μεγαλύτερο ποσοστό τους τα άτομα που προσέγγισαν το πρόγραμμα ήταν ηλικίας 25-35 ετών. Οι περισσότεροι εξ αυτών ήταν άνδρες (79%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή