Χωρίς τσιμέντο πώς… θα φτιάξουμε πράσινο;

Χωρίς τσιμέντο πώς… θα φτιάξουμε πράσινο;

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν υπάρχει περίπτωση να μην υπάρξει οικιστική αξιοποίηση ενός τμήματος της έκτασης του Ελληνικού, δεν μπορεί να κληθεί να πληρώσει την κατασκευή και συντήρησή του ο Ελληνας φορολογούμενος». Με αυτή την κατηγορηματική δήλωση, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με δημάρχους όμορων στο πρώην αεροδρόμιο δήμων, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς έθεσε τέλος στα «ειδυλλιακά» σενάρια που ήθελαν τα 5.300 στρέμματα του πρώην αεροδρομίου να μετατρέπονται σε χώρο πρασίνου και αναψυχής.

Την ίδια στιγμή που στο συγκεκριμένο θέμα η ηγεσία του υπουργείου βαδίζει στα χνάρια που χάραξε η προηγούμενη κυβέρνηση, οι τέσσερις δημοτικοί άρχοντες της περιοχής φαίνεται ότι «βάζουν νερό στο κρασί τους» επιχειρώντας να εξοικονομήσουν ανταποδοτικά οφέλη.

Η χθεσινή συνάντηση, που αμφότερες οι πλευρές χαρακτήρισαν ως «καλή, χρήσιμη και εποικοδομητική» είχε ως, πρακτικό αποτέλεσμα την πρώτη επίσημη παραδοχή εκ μέρους του ΥΠΕΧΩΔΕ για την τύχη του Ελληνικού. Ακολουθώντας μία τακτική υπαναχωρήσεων, η κυβέρνηση, από την προεκλογική αναφορά του πρωθυπουργού στην Αργυρούπολη ότι «δεν τίθεται θέμα τσιμέντο ή πράσινο», τη φράση του Γ. Σουφλιά, κατά την παρουσίαση του διαγωνισμού για το Ελληνικό, στις 7 Απριλίου 2004, ότι «μπορεί να μην κτισθεί ούτε ένα τετραγωνικό» και τη φράση του γεν γραμματέα ΠΕΧΩΔΕ κ. Δ. Κατσιγιάννη ότι «η πολεοδόμηση του Ελληνικού θα γίνει σε έκταση ίση ή μικρότερη των 1.000 στρεμμάτων ή δεν θα γίνει καθόλου» (22/4/2004), επιβεβαίωσε χθες, διά του αρμόδιου υπουργού, ότι «βάση διαμόρφωσης του Πάρκου θα είναι ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός», που προβλέπει τη δόμηση κατοικιών σε 1.000 στρέμματα. Συνολικά, από τα 5.300 στρέμματα «το Πάρκο θα είναι περί τα 4.000, όταν το Hyde Park είναι 2.500 στρέμματα» υποστήριξε ο υπουργός, ανακοινώνοντας ότι τις προσεχείς ημέρες θα ανατεθεί στο γραφείο που πρώτευσε στο διαγωνισμό η διαμόρφωση της εξειδικευμένης μελέτης, με την ολοκλήρωση της οποίας (σε 6 μήνες) θα υπάρξει νέος κύκλος διαλόγους με τους ενδιαφερόμενους.

Στο φορέα διαχείρισης του Πάρκου θα συμμετέχουν εκ περιτροπής οι 4 δήμαρχοι (Γλυφάδας, Ελληνικού, Αργυρούπολης και Αλίμου) ενώ θα έχει τη διαχείριση και των περίπου 2.100 στρεμμάτων που αποτελούν τον περιβάλλοντα χώρο των υφιστάμενων ολυμπιακών εγκαταστάσεων. H έκταση αυτή σήμερα βρίσκεται υπό τη διαχείριση της εταιρείας Ολυμπιακά Ακίνητα, η οποία, όπως επισήμανε ο κ. Σουφλιάς, θα διατηρήσει μόνον την εκμετάλλευση των κτιρίων.

Στα ανταποδοτικά που, φαίνεται ότι, εξασφάλισαν οι τέσσερις δήμαρχοι περιλαμβάνεται η μεταφορά της γραμμής του Τραμ που σήμερα διασχίζει το πάρκο, βόρεια προς τη Λεωφ. Αλίμου καθώς και η δέσμευση για την κατασκευή του άξονα που θα συνδέει την Ποσειδώνος με τη Βουλιαγμένης και, μέσω σήραγγας, με την προέκταση της περιφερειακής. Οι ίδιοι οι δήμαρχοι απορρίπτουν την οικοδόμηση όχι όμως τις εμπορικές χρήσεις και την κατασκευή συνεδριακού κέντρου στο Ελληνικό. Παράλληλα, ζητούν, προκειμένου να αυξηθεί η έκταση του πρασίνου, να μη δοθούν πόροι από το Πάρκο για τη δημιουργία χώρων πρασίνου σε υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας, όπως προβλέπεται στη νομοθεσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή