Αδυσώπητη μάχη για τη διαδοχή του κ. Ειρηναίου

Αδυσώπητη μάχη για τη διαδοχή του κ. Ειρηναίου

3' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Απαλλάξτε μας από τον Ειρηναίο, τώρα!» ζητούν σε όλους τους τόνους όλο και περισσότεροι μητροπολίτες και κληρικοί του Πατριαρχείου στις συζητήσεις τους με στελέχη της κυβέρνησης και του υπουργείου Εξωτερικών. Ο Πατριάρχης από την πλευρά του δηλώνει αποφασισμένος να παραμείνει στον Θρόνο του. Το ενδεχόμενο αυτό, όμως, κάθε ημέρα που περνάει, φαίνεται να απομακρύνεται. Ιορδανία, Παλαιστινιακή Αρχή, Ισραήλ και Ελλάδα βρίσκονται σε διαβουλεύσεις για τη διευθέτηση της κρίσης στους Αγίους Τόπους και την αποκατάσταση του κύρους του Πατριαρχείου. Την «επόμενη ημέρα», όπως όλα δείχνουν, δεν θα υπάρχει θέση για τον πρωταγωνιστή της κρίσης, Πατριάρχη κ. Ειρηναίο.

Στα τρία η Αδελφότητα

Η Αγιοταφίτικη Αδελφότητα δείχνει να έχει μοιραστεί σε τρία κομμάτια. Στους «πιστούς» του Πατριάρχη, σε όλους όσοι ζητούν την παραίτησή του και στους «ουδέτερους», που θα ταχθούν με τον νικητή. Οι μητροπολίτες Ναζαρέτ κ. Κυριακός και Καπιτωλιάδος κ. Ησύχιος θεωρούνται από τους πλέον στενούς συνεργάτες του κ. Ειρηναίου. Στην αντίπερα όχθη, είναι η πρώτη φορά μετά το 2001, που οι διαφορετικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης δημιούργησαν ένα αρραγές μέτωπο εναντίον του Πατριάρχη. Πρώτος άνοιξε τον «χορό» της αμφισβήτησης ο αρχιγραμματέας του Πατριαρχείου, αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης κ. Αρίσταρχος. Ακολούθησαν περίπου 30 αρχιμανδρίτες και εννέα αρχιερείς που ζητούν την παραίτηση Ειρηναίου. «Ο Πατριάρχης δεν ακούει κανέναν», σημείωσε μητροπολίτης και πρόσθεσε: «Δηλώνει ισόβιος και αγνοεί τις φωνές του ποιμνίου του, τους κυβερνητικούς αξιωματούχους, τους πολιτικούς και όλους εμάς που ζητάμε να αναλάβει τις ευθύνες του».

Ο κ. Ειρηναίος, όπως όλα δείχνουν, προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα παραμονής του στον Πατριαρχικό Θρόνο. Γνωρίζει, εξάλλου, ότι «προστατεύεται» σε μεγάλο βαθμό από τον ιορδανικό νόμο του 1958 που διέπει τη λειτουργία του Πατριαρχείου. Τις εξελίξεις αναμένεται να συζητήσουν σήμερα στο Φανάρι ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Παν. Σκανδαλάκης και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση εξετάζει τις δυνατότητες εκκλησιαστικής παρέμβασης για τη διευθέτηση της κρίσης στα Ιεροσόλυμα.

Αδυσώπητη μάχη

Στο παρασκήνιο, πάντως, έχει ξεκινήσει η αδυσώπητη μάχη για τη διαδοχή στον Θρόνο του Πρεσβυγενούς Πατριαρχείου. Οι υποψήφιοι κάνουν σχέδια επί χάρτου μετρώντας εχθρούς, φίλους και αντιπάλους. Ταυτόχρονα διερευνούν τις προθέσεις των κυβερνήσεων της Ιορδανίας, της Παλαιστινιακής Αρχής και του Ισραήλ, ενώ επενδύουν σημαντικά και στην επιρροή της Ελλάδας.

Επικρατέστεροι υποψήφιοι είναι οι εξής:

Μητροπολίτης Πέτρας κ. Κορνήλιος Ροδουσάκης. Γεννήθηκε το 1936 στο Ηράκλειο της Κρήτης και σε ηλικία 15 ετών εγκαταστάθηκε στα Ιεροσόλυμα. Το 1958 αποφοίτησε από την Πατριαρχική Σχολή και ένα χρόνο αργότερα χειροτονήθηκε διάκονος. Ακολούθως φοίτησε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και μετεκπαιδεύτηκε στο Ινστιτούτο Μεταπτυχιακών Σπουδών Ορθοδόξου Θεολογίας στη Γενεύη. Στο μεταξύ είχε προαχθεί σε πρεσβύτερο και από το 1972 διορίσθηκε μέλος της Ιεράς Συνόδου. Τέσσερα χρόνια αργότερα εξελέγη αρχιεπίσκοπος και από το 1998 είναι μητροπολίτης Πέτρας. Μετά τον θάνατο του Πατριάρχη Διοδώρου (2000) διατέλεσε Τοποτηρητής του Θρόνου. Το 2001 ήταν υποψήφιος και ήρθε δεύτερος.

Μητροπολίτης Βόστρων κ. Τιμόθεος Μαργαρίτης. Ο 54χρονος κ. Τιμόθεος κατάγεται από την Πάτρα. Οι σπουδές Θεολογίας που έκανε στην Αγία Πετρούπολη του έδωσαν τη δυνατότητα να αναπτύξει στενούς δεσμούς με πολλούς Ρώσους υψηλόβαθμους κληρικούς. Οι σχέσεις του αυτές έχουν οδηγήσει πολλούς Αγιοταφίτες να τον χαρακτηρίζουν «ρωσόφιλο», κάτι που ο ίδιος αρνείται. Από το 1981 ανέλαβε την Αρχιγραμματεία της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου, ενώ επτά χρόνια αργότερα εξελέγη επίσκοπος. Το 1992 το Οικουμενικό Πατριαρχείο συγκάλεσε μείζονα Σύνοδο με τη συμμετοχή προκαθημένων και εκπροσώπων των Ορθοδόξων Εκκλησιών και αποφάσισαν την καθαίρεση του κ. Τιμοθέου. Μετά τη διευθέτηση της υπόθεσης επανήλθε στη Σύνοδο και το 2001 έθεσε υποψηφιότητα για τον Πατριαρχικό Θρόνο.

Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης κ. Αρίσταρχος Περιστέρης. Ο πρωταγωνιστής των τελευταίων ημερών είναι 57 ετών και κατάγεται από το Ηράκλειο της Κρήτης. Ηταν ο πρώτος που αμφισβήτησε δημόσια τον κ. Ειρηναίο. Πτυχιούχος της Φιλοσοφικής και Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας, χειροτονήθηκε το 1969. Τον Οκτώβριο του 1998 εξελέγη επίσκοπος Κωνσταντίνης και το 2000 προήχθη σε αρχιεπίσκοπο. Μετά την εκλογή του κ. Ειρηναίου διορίσθηκε στην θέση του αρχιγραμματέα. Διατηρεί στενούς δεσμούς με το αραβόφωνο ποίμνιο του Πατριαρχείου, ενώ χαίρει εκτίμησης και από τους Ισραηλινούς.

Αρχιεπίσκοπος Γεράσων κ. Θεοφάνης Χασαπάκης. Από την ομάδα των «Κρητικών», ο κ. Θεοφάνης είναι συνομήλικος με τον κ. Αρίσταρχο. Γεννήθηκε στη Μυτιλήνη και στα Ιεροσόλυμα εγκαταστάθηκε σε ηλικία 13 ετών. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή Αθηνών και ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Βρετανία. Χειροτονήθηκε το 1966 και επίσκοπος εξελέγη το 1988. Το 1993 διορίσθηκε πατριαρχικός επίτροπος στη Βηθλεέμ, αναπτύσσοντας σημαντική δραστηριότητα στην περιοχή. Είναι αγαπητός από τους Αραβες.

Αρχιεπίσκοπος Θαβωρίου κ. Θεόφιλος. Είναι 55 ετών και θεωρείται ο σοφός της Ιεραρχίας. Σεμνός κληρικός αποφεύγει τις δημόσιες σχέσεις. Ολες τις ημέρες της κρίσης έχει φροντίσει να κρατηθεί μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Εξελέγη αρχιεπίσκοπος πριν από μερικούς μήνες, ενώ έχει κερδίσει τη συμπάθεια διπλωματών, πολιτικών αλλά και εκκλησιαστικών προσωπικοτήτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή