Τι υποστήριξε ο Δημήτρης Κοντομηνάς στην απολογία του

Τι υποστήριξε ο Δημήτρης Κοντομηνάς στην απολογία του

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

  Ανακριτής και εισαγγελέας τον επισκέφθηκαν στο Ιατρικό Κέντρο της Αθήνας όπου νοσηλεύεται και πήραν την απολογία του στο δωμάτιο του, στον 7ο όροφο του ιδιωτικού θεραπευτηρίου. Η απολογία του Δημήτρη Κοντομηνά που άρχισε στς 10 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 11:30 ήταν πολύ σύντομη. Σύμφωνα με πληροφορίες ο επιχειρηματίας, μεταξύ άλλων, υποστήριξε:

– Το ότι ζητάω δάνειο, το οποίο εγκρίνεται, δεν βαρύνει εμένα ποινικά αφού είναι απόφαση του ΤΤ. Άλλωστε δεν βάζω εγω τους όρους, αλλά το ΤΤ. Εγω απλώς αιτούμαι.

– Δεν έχω υποχρέωση να διασφαλίσω τα συμφέροντα του ΤΤ, αυτό οφείλει να το κάνει το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας.

– Για την απάτη: Ήταν απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας για την οποία δεν έχει λόγο ο επιχειρηματίας. Τους όρους δεν τους βάζει ο ίδιος.

– Δεν υπάρχει ροή χρήματος πρός τους ατομικούς μου λογαριασμούς, αλλά πρόκειται για εταιρικές συναλλαγές, ακόμα και σε ότι αφορά το σπίτι στο Λονδίνο

– Το σπίτι στο Λονδίνο αγοράστηκε από εταιρία έναντι δεκα εκατομμυρίων ευρώ και πωλήθηκε αργότερα έναντι 15 εκατομμυρίων ευρώ και τα χρήματα επιστράφηκαν για εξόφλιση του δανείου σε άλλη τράπεζα (Μιλένιουμ).

– Δεν απέκρυψα τη ροή του χρήματος. Όλα τα χρήματα πηγαίνουν σε εταιρίες συμφερόντων μου, στις οποίες εμφανίζομαι ο ίδιος ως ο διαχειριστής.

– Κανένα ποσό δεν κατέληξε σε ατομικό μου λογαριασμό.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δημήτρης Κοντομηνάς προέβαλε τον ισχυρισμό ότι εφόσον δεν υπάρχει δωροδοκία αυτό σημαίνει ότι δεν πίεσε κανένας τον Φιλιππίδη για τους επίμαχους όρους χωρίς ο τελευταίος να έχει κανένα όφελος. Η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου ωστόσο, στο πόρισμά της, θεωρεί ότι η απιστία σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να είναι βασικό αδίκημα για τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Στα υπομνήματα αναφέρει ότι έλαβε 16 εκ. ως δάνειο απο το Τ.Τ. και 138 εκ. για την πιστωτική κάρτα. Πράγματι, υπάρχει καθυστέρηση στην εξόφληση των δανείων ωστόσο αυτό οφείλεται στην κρίση κι έχει την πρόθεση να τακτοποιήσει το θέμα. Επίσης, αναφέρει ότι έχει βάλει ενέχυρο μετοχές κι έχει προσημειώσει ακίνητα, ενώ επικαλείται έγγραφο της ΤτΕ στο οποίο αναφέρεται ότι η πιστωτική κάρτα ήταν επικερδής.

 

Σε βάρος του επιχειρηματία και έξι ακόμα ατόμων, επιχειρηματιών και στελεχών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης (έχουν εκτελεστεί τα τρία) ενώ συνολικά οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση είναι 29. Χθες απολογήθηκε ο Μάριος Βαρότσης, που διετέλεσε αναπληρωτής γενικός διευθυντής Επενδυτικής Τραπεζικής και Θυγατρικών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και -σύμφωνα με τη δικογραφία- εισηγήθηκε σχετικώς στα μέλη του Δ.Σ. της τράπεζας «τη συμμετοχή στην εταιρεία Bestline Cards S.A. σε ποσοστό 50%…», μια αγορά που προκάλεσε τεράστια οικονομική ζημιά (σύμφωνα με τη δικογραφία, 138 εκατ. ευρώ) ενώ κατηγορείται ακόμα ότι συμμετείχε σε επιτροπές του Τ.Τ., οι οποίες δανειοδότησαν επιχειρήσεις χωρίς τις απαραίτητες προϋποθέσεις, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί τελικά το Τ.Τ.

Τα αδικήματα Βαρότση

Ο κ. Βαρότσης μαζί με άλλους συγκατηγορούμενούς του φέρεται από τη θέση που βρισκόταν να προέβη σε «χρηματοδότηση – υπέρογκο δανεισμό των εταιρειών (…) υπό όρους που καταφανώς δεν πληρούσαν τους συνήθεις όρους τραπεζικού δανεισμού (…) ζημιώνοντας έτσι την περιουσία τού ως άνω χρηματοπιστωτικού ιδρύματος» αναφέρεται στη δικογραφία. Τα αδικήματα που βαρύνουν τον κ. Βαρότση είναι απάτη κατά του Δημοσίου, απιστία και συνέργεια σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ο κ. Βαρότσης, πάντως, αρνήθηκε χθες τις κατηγορίες κατά τη διάρκεια της απολογίας του, λέγοντας ότι τα δάνεια δόθηκαν με νόμιμες διαδικασίες σε γνωστές και ισχυρές επιχειρήσεις, λέγοντας μάλιστα ότι εάν έπρεπε να αποφασίσει ξανά -με βάση τις συνθήκες που επικρατούσαν την περίοδο που δόθηκαν τα δάνειαθα είχε κινηθεί με παρόμοιο τρόπο. Σχετικά με την τελική ζημιά που υπέστη το Τ.Τ., ο κ. Βαρότσης φέρεται να υποστήριξε ότι η οικονομική κρίση ήταν εκείνη που έπαιξε μοιραίο ρόλο στη μη εξυπηρέτηση των δανείων και όχι οι αποφάσεις των στελεχών. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, αρνήθηκε ότι έχει δεχθεί πιέσεις από προϊσταμένους του για να πάρει αποφάσεις.

Μετά την απολογία του ο κ. Βαρότσης, ο πρώτος από τους κατηγορούμενους που πέρασε την πόρτα των ανακριτών, αφέθηκε ελεύθερος με χρηματική εγγύηση 300.000 ευρώ και με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης στο Α.Τ. της περιοχής του κάθε 15 ημέρες. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται επίσης να απολογηθούν οι Χαράλαμπος Γιαγκούδης και Φωτεινή Κρέστα, υπάλληλοι του Τ.Τ. που συμμετείχαν σε επιτροπές που πήραν αποφάσεις σχετικά με δάνεια που ελέγχονται από τη Δικαιοσύνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή