Παράνομες εξαγωγές αδέσποτων ζώων

Παράνομες εξαγωγές αδέσποτων ζώων

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ακόμη περίπτωση παράνομης μεταφοράς αδέσποτων ζώων στο εξωτερικό αποκαλύφθηκε πριν από λίγες ημέρες. Ανδρες του Λιμενικού Σώματος Πειραιά, τα ξημερώματα της 23ης Ιουλίου, προχώρησαν στη σύλληψη μιας Νορβηγίδας, η οποία είχε μεταφέρει από τη Χίο με το πλοίο της γραμμής επτά αδέσποτα σκυλιά, τα οποία στη συνέχεια σκόπευε να «στείλει» αεροπορικώς στη Δανία.

Το γεγονός κατήγγειλε στο Λιμενικό μία επιβάτις του πλοίου «Μυτιλήνη», η οποία αναγνώρισε ένα σκυλί που συνήθιζε να ταΐζει ανάμεσα στα επτά σκυλιά που ήταν «στοιβαγμένα» σε τρία κλουβιά. Ταυτόχρονα, ενημέρωσε και την πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδος κ. Ιωάννα Γκαραγκούνη, η οποία έσπευσε στον Πειραιά, όπου κατέθεσε μήνυση για παράβαση της ελληνικής νομοθεσίας για τα ζώα συντροφιάς. Εν τω μεταξύ, στο λιμάνι είχε ήδη φθάσει ένα «pet taxi» (ταξί για ζώα), που είχε ειδοποιηθεί από την αλλοδαπή συνοδό των ζώων, ο οδηγός του οποίου δήλωσε ότι συχνά παραλαμβάνει ζώα από τη Χίο. H Εισαγγελία Πειραιά διέταξε την κατάσχεση των ζώων και την παραπομπή της συνοδού τους με τη διαδικασία του αυτόφωρου για παράβαση του νόμου για το εμπόριο ζώων συντροφιάς, καθώς τα σκυλιά δεν διέθεταν τα απαραίτητα πιστοποιητικά. Μετά την άμεση κινητοποίηση του Δήμου Αθηναίων, τα επτά σκυλιά μεταφέρθηκαν σε ξενώνα μικρών ζώων στο Μαρκόπουλο.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το νέο νόμο, τα αδέσποτα «ανήκουν» στους Δήμους, οι οποίοι θα πρέπει να φροντίζουν για τη σήμανση και εν γένει για την προστασία τους. «Φαίνεται όμως ότι είμαστε στην κυριολεξία «μπάτε σκύλοι αλέστε»», λέει στην «K» η κ. Γκαραγκούνη. «Σχεδόν καθημερινά σταματάμε φορτία ζώων για το εξωτερικό. Μόλις πριν από λίγο καιρό, σταματήσαμε φορτίο 58 σκυλιών που είχαν φθάσει στον Πειραιά από τα Χανιά και είχαν προορισμό τη Γερμανία». H ίδια εκτιμά ότι κάθε χρόνο φεύγουν από τη χώρα περί τα 8.000-9.000 αδέσποτα με άγνωστους προορισμούς (πολλοί υποψιάζονται ότι «τροφοδοτούνται» εργαστήρια με πειραματόζωα). «Αυτά τα σκυλιά ταξιδεύουν μαζικά με cargo από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και κανείς δεν ελέγχει εάν διαθέτουν τα απαραίτητα χαρτιά. Οταν όμως ένα ζώο δεν συνοδεύεται από τον ιδιοκτήτη του, αποτελεί σύμφωνα με το νόμο εμπόρευμα και θα πρέπει να ελέγχεται».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή