Δεν διώκεται ο κ. Νικηφόρος

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο αρχείο έθεσε χθες το πρωτοβάθμιο για αρχιερείς Συνοδικό Δικαστήριο τις καταγγελίες σε βάρος του μητροπολίτη Διδυμοτείχου και Ορεστιάδος κ. Νικηφόρου. Στο πλευρό του ιεράρχη, που είχε κατηγορηθεί για ηθικές παρεκτροπές, τάχθηκαν από την πρώτη στιγμή εκατοντάδες πιστοί, καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας.

Περισσότεροι από 570 πολίτες, ανάμεσα στους οποίους βουλευτές, δήμαρχοι και εκπαιδευτικοί, βεβαίωσαν εγγράφως για το ήθος του κ. Νικηφόρου, ενώ στον εκκλησιαστικό ανακριτή, μητροπολίτη Ιερισσού κ. Νικόδημο, κατέθεσαν 47 μάρτυρες υπερασπίσεως. Αντιθέτως, από τους δύο κατηγόρους του κ. Νικηφόρου μόνον ο ένας κατέθεσε εναντίον του ενώ ο δεύτερος δεν εμφανίσθηκε στις εκκλησιαστικές ανακριτικές Αρχές.

Ομόφωνη απόφαση

Σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος «καταδίκη κληρικού δεν δύναται να στηριχθεί επί μιας και μόνης καταθέσεως και μάλιστα του κατηγόρου». Ως εκ τούτου το Δικαστικό Συμβούλιο «ομοφώνως απεφάσισε και έκρινε ότι δεν υπάρχει αφορμή για κατηγορία κατά του Μητροπολίτη Διδυμοτείχου κ. Νικηφόρου και ανέστειλε κάθε περαιτέρω καταδίωξη κατ’ αυτού».

Αντίδραση Παντελεήμονος

Την ίδια στιγμή αποφασισμένος να ανατρέψει με κάθε τρόπο την προχθεσινή απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που τον απομάκρυνε οριστικά από τον θρόνο του, εμφανίζεται ο σχολάζων Μητροπολίτης Αττικής κ. Παντελεήμων. Σύμφωνα με δήλωση του θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς επίσης και στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο. O κ. Παντελεήμων πάντως αντιμετωπίζει την ποινή της καθαίρεσης από τον επισκοπικό του βαθμό σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι ήταν ένας εκ των μετόχων υπεράκτιας εταιρείας. Οπως χαρακτηριστικά έλεγαν συνοδικοί αρχιερείς «ο πρώην Αττικής οφείλει να αποδείξει επίσης πώς συγκέντρωσε τα 4 εκατομμύρια ευρώ που είχε, όπως είπε, για τα γεράματά του».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή