Αναβάθμιση επαγγελματικών δικαιωμάτων αποφοίτων TEI

Αναβάθμιση επαγγελματικών δικαιωμάτων αποφοίτων TEI

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καλύτερο εκπαιδευτικό έργο στα TEI με ενίσχυση των ακαδημαϊκών χαρακτηριστικών των διδασκόντων, ισχυρότερα επαγγελματικά δικαιωμάτων στους αποφοίτους τους. Αυτός είναι ο στόχος του υπουργείου Παιδείας για την αναβάθμιση των τεχνολογικών ιδρυμάτων της χώρας, τα οποία τέσσερα χρόνια μετά την «ανωτατοποίησή» τους εξακολουθούν να αποτελούν τον φτωχό συγγενή της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. «Με το σχέδιο νόμου συμπληρώνεται και διασφαλίζεται το ισχύον θεσμικό πλαίσιο της Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης με την ενδυνάμωση των ακαδημαϊκών χαρακτηριστικών τους και τη σταδιακή βελτίωση της σύνθεσης του εκπαιδευτικού προσωπικού», τόνισε ο αρμόδιος υφυπουργός Παιδείας κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, χθες κατά την παρουσίαση του σχετικού νομοσχεδίου.

Στόχος του υπουργείου είναι «να καταξιωθεί εκπαιδευτικά, ακαδημαϊκά και κοινωνικά ο θεσμός των TEI, ώστε να αποτελέσει για τους νέους μας έναν ισχυρό πόλο έλξης για σπουδές με κύρος και αξιοπιστία, που δίνουν προοπτικές για την κοινωνική και επαγγελματική τους ανέλιξη», όπως πρόσθεσε ο κ. Ταλιαδούρος.

Ειδικότερα, μεταξύ των βασικών διατάξεων του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

– Συνιστώνται 1.030 νέες οργανικές θέσεις. Από αυτές οι 600 θα αφορούν εκπαιδευτικό προσωπικό και οι 430 διοικητικό προσωπικό και Ειδικό Τεχνικό Προσωπικό. Αυτές οι θέσεις θα κατανεμηθούν την επόμενη τετραετία στα ιδρύματα, και μαζί με τις 800 θέσεις που ήδη έχουν εγκριθεί, θα ενισχύσουν τον πυρήνα των μονίμων υπηρετούντων στα TEI, με στόχο τη διασφάλιση της συνέχειας και της συνέπειας του παραγόμενου έργου.

– Τα προγράμματα σπουδών θα τα καταρτίζουν τα ίδια τα ιδρύματα και όχι το Ινστιτούτο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, όπως συμβαίνει τώρα.

– Τα TEI θα κάνουν εφαρμοσμένη τεχνολογική έρευνα και όχι απλώς… τεχνολογική έρευνα, όπως αναφέρεται τώρα. Αυτό ενισχύει τον ακαδημαϊκό χαρακτήρα των TEI, κυρίως σε σχέση με τα πανεπιστήμια τα οποία κάνουν βασική έρευνα. H νέα διαταξη έχει άμεση σχέση με τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων TEI σε σχέση με τους πτυχιούχους πανεπιστημίων.

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των επιχειρημάτων των Συμβουλίου της Επικρατείας για τη μη εξομοίωση ορισμένων ειδικοτήτων TEI με τις αντίστοιχες των πολυτεχνείων ήταν ότι στα TEI δεν γίνεται έρευνα. Βέβαια, για τον καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων TEI (για την ειδικότητα των μηχανικών) θα γίνει διάλογος στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας.

– Δίνεται η δυνατότητα στους συμβασιούχους διδάσκοντες των TEI να παρακολουθήσουν μεταπτυχιακά προγράμματα στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο αυτόματα και κατ’ εξαίρεσιν, δηλαδή χωρίς να συμμετάσχουν στη διαδικασία της κλήρωσης μαζί με τους άλλους υποψηφίους.

– Οι αναπληρωτές καθηγητές που απέκτησαν τα απαιτούμενα προσόντα μπορούν να εξελιχθούν στη βαθμίδα του καθηγητή με οργανική μεταφορά της θέσης τους, όπως και στα πανεπιστήμια. Δηλαδή, δημιουργείται μια νέα θέση στη βαθμίδα καθηγητή.

– Δίνεται η δυνατότητα αυτόματης εξέλιξης των καθηγητών εφαρμογών TEI (η κατώτερη βαθμίδα διδασκόντων), που αυτήν τη στιγμή βρίσκονται σε προσωποπαγή θέση, εφόσον αποκτήσουν διδακτορικό τίτλο.

– Με τον μισθό της επόμενης βαθμίδας θα συνταξιοδοτούνται οι καθηγητές εφαρμογών και οι επίκουροι σε προσωπαγείς θέσεις. Παράλληλα, με τον μισθό του καθηγητή θα αμείβονται οι αναπληρωτές καθηγητές σε προσωποπαγείς, δύο χρόνια πριν από τη συνταξιοδότησή τους (και θα συνταξιοδοτούνται βάσει αυτού).

– Παρέχεται η δυνατότητα εκλογής τρίτου αντιπροέδρου, ώστε να διευκολυνθεί η διοικητική λειτουργία των Ιδρυμάτων.

– Ξεκαθαρίζει ο ρόλος του Ειδικού Τεχνικού Προσωπικού, το οποίο συνεπικουρεί το έργο των καθηγητών.

– Καθορίζεται πλαίσιο εσωτερικής λειτουργίας για τα TEI που δεν έχουν προβεί στη έκδοση εσωτερικών κανονισμών λειτουργίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή