Εμπλεξαν οι… γραμμές πληροφοριών

Εμπλεξαν οι… γραμμές πληροφοριών

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πόσα οκτάρια έχει πλέον το… 131; Την απορία αυτή είχαμε όσοι παρακολουθήσαμε το τελευταίο διάστημα στην τηλεόραση δύο διαφορετικά διαφημιστικά μηνύματα που το ένα ισχυριζόταν ότι «το 131 άλλαξε» και οι πληροφορίες τηλεφωνικού καταλόγου διατίθενται από το 11880 και το άλλο ότι για την υπηρεσία αυτή πρέπει να καλέσουμε στο… 11888.

Το θέμα έφθασε εως και στα δικαστήρια, καθώς ο OTE (που βρίσκεται… πίσω από το 11888) κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων εναντίον της εταιρείας Newsphone Hellas (11880) κατηγορώντας τη ότι με παραπλανητικό τρόπο επιχείρησε να συνδυάσει το γνωστό 131 με το δικό της αριθμό. H υπόθεση θα συζητηθεί αύριο στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

Μολονότι, με προσωρινή διαταγή που εξέδωσε το δικαστήριο στις 18 Αυγούστου, η Newsphone Hellas υποχρεώθηκε να διαφοροποιήσει το διαφημιστικό της μήνυμα, η σύγχυση για τους καταναλωτές παραμένει. Πολλοί είναι αυτοί που θεώρησαν ότι το 11888 άλλαξε και έγινε 11880, ενώ άλλοι θεωρούν ότι η γραμμή του OTE είναι δωρεάν ενώ η άλλη όχι. Στην πραγματικότητα και οι δύο γραμμές έχουν χρέωση, όπως άλλωστε είχε και το 131. H κλήση στο 11888 χρεώνεται 0,34 λεπτά (ανεξαρτήτως διάρκειας), ενώ στο 11880 η χρέωση είναι 0,013 λεπτά το δευτερόλεπτο με ελάχιστη χρέωση τα 60 δευτερόλεπτα.

Ο Π. K., αναζητώντας το τηλέφωνο του Ασκληπιείου Βούλας κάλεσε στο 11880, θεωρώντας ότι «θα είναι πιο φτηνό». «Τελικά, η κοπέλα έψαχνε δύο ολόκληρα λεπτά για το τηλέφωνο και τελικά δεν το βρήκε. Μου είπε μάλιστα να κλείσω και να με πάρει πίσω. Ποτέ δεν με πήρε κανείς. Μήπως προσπαθούν να μας κρατούν στο τηλέφωνο για να «τρέχει» η χρέωση;», λέει στην «K». Πρέπει να σημειώσουμε ωστόσο ότι όταν εμείς τηλεφωνήσαμε στον ίδιο αριθμό, η εξυπηρέτηση ήταν άμεση.

Η αλήθεια είναι ότι η υπηρεσία τηλεφωνικού καταλόγου λειτουργεί σήμερα σε καθεστώς απελευθερωμένης αγοράς και στο πλαίσιο αυτό μπορούν να την προσφέρουν και άλλοι πάροχοι πλην του OTE διαμέσου των δικτύων τους, χρησιμοποιώντας δικούς τους αριθμούς κλήσης. Πρόκειται για εναρμόνιση της χώρας μας με όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που παρέχουν πλέον πληροφορίες τηλεφωνικού καταλόγου από τη σειρά 11-8ΧΨ.

Ηδη, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (EETT) έχει εκχωρήσει σχετικές άδειες σε 5 αριθμούς. Ωστόσο, κανείς δεν θα πρέπει να συνδέει τις υπηρεσίες του με το 131, όπως επιχείρησε να κάνει η Newsphone με το διαφημιστικό μήνυμα.

Αντίστοιχα όμως, ούτε ο OTE θα πρέπει να προβάλλει τον εαυτό του ως αποκλειστικό διάδοχο του 131, αλλά να ενημερώνει ότι οι υπηρεσίες τηλεφωνικού καταλόγου παρέχονται πλέον από 5 αριθμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή