Επιβράβευση μόνον για όσους προσπαθούν

Επιβράβευση μόνον για όσους προσπαθούν

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα 10.000 μόρια ή γενικό βαθμό πρόσβασης 10 θα πρέπει να συγκεντρώνουν οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων ώστε να διεκδικήσουν θέση στα Πανεπιστήμια, τα TEI, τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, τις Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές και τις Σχολές Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, τις Ακαδημίες του Εμπορικού Ναυτικού, τις Σχολές Αστυνομικής Ακαδημίας και τη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας. Το βαθμολογικό όριο θα ισχύσει από το 2006 και αποτελεί τη δεύτερη αλλαγή στο νέο σύστημα εισαγωγικών. H πρώτη είναι η μείωση των εξεταζόμενων ανά κατεύθυνση μαθημάτων από εννέα σε έξι, στα οποία θα εξετασθούν τόσο οι τελειόφοιτοι όσο και οι απόφοιτοι, που θα δοκιμάσουν εκ νέου την τύχη τους.

Επίσης, για τις σχολές με ειδικά μαθήματα τα όρια είναι τα ακόλουθα:

– Για τα τμήματα με ένα ειδικό μάθημα (κυρίως τα ξενόγλωσσα) τα 11.000 μόρια ή 10 γενικός βαθμός πρόσβασης.

– Για τα τμήματα με δύο ειδικά μαθήματα τα 12.000 μόρια ή 10 γενικός βαθμός πρόσβασης.

Η υπουργός Παιδείας, ερωτηθείσα εάν θα υπάρξει οδηγία για εύκολα θέματα στις πανελλαδικές εξετάσεις, ήταν απόλυτα αρνητική. «Δεν υπάρχουν τέτοια ζητήματα. Προς Θεού. Μην κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας. Τα θέματα πρέπει να είναι από τα διδακτέα και εξεταστέα και να παρέχουν τις εγγυήσεις ότι αυτός που μπαίνει σε Ανώτατο Ιδρυμα μπορεί να τελειώσει» ξεκαθάρισε.

«Το υπουργείο Παιδείας εκπονεί όχι εκπαιδευτική αλλά επικοινωνιακή πολιτική. Λίγες μόνο ημέρες πριν από την προβληματική έναρξη της σχολικής χρονιάς εκτοξεύεται το πυροτέχνημα της βαθμολογικής βάσης, που φαινομενικά ανταποκρίνεται στην κοινή λογική, αλλά ουσιαστικά επαναφέρει προβλήματα του παρελθόντος. Ουδείς λογικός άνθρωπος θέλει έναν υποψήφιο με 1,53 στα 20 να θεωρείται επιτυχών σε AEI ή TEI, αλλά και κάθε λογικός άνθρωπος περιμένει να ακούσει σε ποιο συνολικό σχεδιασμό εντάσσεται το μέτρο της βαθμολογικής βάσης, ποιες διέξοδοι θα δοθούν στα παιδιά που θα μείνουν εκτός, σ’ αυτήν τη φάση. Πώς θα εξασφαλισθεί αντικειμενικά παραδεκτός βαθμός δυσκολίας των θεμάτων των εξετάσεων. Και ποια θα είναι τα επόμενα βήματα», δήλωσε η βουλευτής A΄ Αθήνας ΠΑΣΟΚ και Γραμματέας του Τομέα Παιδείας και Πολιτισμού κ. Συλβάνα Ράπτη.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται μια νέα προσθήκη στο καθεστώς των μετεγγραφών. Οσοι φοιτητές έχουν δικαίωμα μετεγγραφής, μπορούν να επιλέξουν εκτός από το αντίστοιχο Τμήμα που είναι πλησιέστερο στον τόπο κατοικίας των γονέων και εκείνο στο οποίο φοιτά ήδη ένας αδελφός ή αδελφή, ώστε να αποφεύγεται η ανάγκη δημιουργίας «τριών σπιτιών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή