Και η Ιορδανία στο πλευρό του Θεόφιλου

Και η Ιορδανία στο πλευρό του Θεόφιλου

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απόφασή της να στηρίξει το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων εξέφρασε χθες η ιορδανική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πρώτης ανεπίσημης επίσκεψης του Πατριάρχη κ. Θεοφίλου στο Αμμάν. O πρίγκιπας Γκάζι, εκπρόσωπος του βασιλιά Αμπντάλα κάλεσε τον νέο Πατριάρχη να διεκδικήσει με κάθε μέσο τα ακίνητα που μεταβιβάσθηκαν με τη μορφή της μακροχρόνιας μίσθωσης σε Ισραηλινούς επενδυτές και του υπενθύμισε τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην ιορδανική κυβέρνηση. «Είμαστε βέβαιοι ότι εφεξής θα εφαρμόζονται όλες οι διατάξεις του νόμου του 1958 βάσει του οποίου λειτουργεί το πατριαρχικό καθίδρυμα, θα επαναδραστηριοποιηθεί το Μεικτό Συμβούλιο, θα εκλεγούν δύο επίσκοποι από το Αραβόφωνο ποίμνιο και θα ιδρυθούν Θεολογικές Σχολές» τόνισε ο πρίγκιπας. O νέος προκαθήμενος αλλά και η Σύνοδος της Σιωνίτιδας Εκκλησίας προσκλήθηκαν στην ιορδανική πρωτεύουσα, προκειμένου να έχουν επαφές με τον πρίγκιπα αλλά και με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Γιαρβάς. Σε μια συμβολική κίνηση που υποδηλώνει τον σεβασμό της Ιορδανίας στο Πατριαρχείο, ο πρίγκιπας Γκάζι μετέβη στο Μητροπολιτικό Μέγαρο όπου τον υποδέχθηκαν ο κ. Θεόφιλος και τα μέλη της Συνόδου. «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που ξεκινάει μια νέα εποχή για το Ορθόδοξο Πατριαρχείο» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Ιορδανού μονάρχη επισημαίνοντας ότι «τελείωσε μια περίοδος κακοδιοίκησης και διαφθοράς». Οπως, χαρακτηριστικά είπε, με τον κ. Ειρηναίο «δεν υπήρχε πλέον πεδίο συνεννόησης». Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του πρίγκιπα στη στάση της Ιορδανίας αφού όπως είπε αρχικά είχε ταχθεί εναντίον της υποψηφιότητας του κ. Θεόφιλου. «Όταν τελικά υπέγραψε το κείμενο υιοθετήσαμε μια ουδέτερη στάση» φέρεται να είπε. Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι το Αμμάν μετέβαλλε τη στάση του όταν αντιλήφθηκε την έμμεση, πλην σαφή, υποστήριξη που παρείχε η Αθήνα στον κ. Θεόφιλο.

Από την πλευρά του ο νέος Πατριάρχης ευχαρίστησε τον βασιλιά Αμπντάλα, τον εκπρόσωπο του και την ιορδανική κυβέρνηση για τη στήριξη της στο παλαίφατο Πατριαρχείο. Στην ομιλία του τόνισε πως η παρουσία της Συνόδου στο Αμμάν υπογραμμίζει «το πνεύμα ενότητας και συνεργασίας ανάμεσα στο κράτος και την Εκκλησία, την αδελφότητα και το ποίμνιο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή