ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΝΑΛΥΣΗ

«Με άδεια χέρια πορεύεται στη ΔΕΘ ο κ. Κων. Καραμανλής», γράφει επικριτικά ο Τύπος της αντιπολίτευσης, εννοώντας ότι ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να εξαγγείλει στη Θεσσαλονίκη κανένα πακέτο παροχών, μοιράζοντας αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, επιδόματα στις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού και υποσχέσεις για προσλήψεις. Πράγματι, έτσι θα γίνει και όπως πέρυσι έτσι και φέτος ο πρωθυπουργός θα πάει στη Θεσσαλονίκη όχι για να μοιράσει ψίχουλα και υποσχέσεις, αλλά για να πει στον ελληνικό λαό την αλήθεια για την κατάσταση της οικονομίας μας, να αναλύσει τις πολιτικές της κυβέρνησής του για να βγει η οικονομία από τα αδιέξοδα και προπαντός για να πείσει τους πολίτες ότι αυτή τη φορά υπάρχει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα, η συνεπής εφαρμογή του οποίου εγγυάται ότι οι σημερινές δυσκολίες γρήγορα θα είναι παρελθόν.

Κατανοούμε την ανησυχία και τη δυσαρέσκεια του αντιπολιτευόμενου Τύπου για την άρνηση παροχών από τον πρωθυπουργό της χώρας. Με δεδομένη την έκταση της φτώχειας και της κοινωνικής περιθωριοποίησης του ενός τετάρτου του πληθυσμού της χώρας (που φυσικά έρχεται από την εποχή του «εκσυγχρονισμού») θα ήταν θεάρεστη πράξη η εξαγγελία από τη Θεσσαλονίκη έστω και για λίγα… ψίχουλα. Ομως ας θυμηθούν οι σήμερα επικρίνοντες ότι από το 1996 μέχρι και το 2003 ο εκλεκτός των MME κ. Κων. Σημίτης εξήγγειλε κατ’ έτος από τη Θεσσαλονίκη ένα πακέτο παροχών στο οποίο μετριοφρόνως έδινε και το όνομά του και παρά ταύτα επί των ημερών του η φτώχεια μεγάλωσε και από την άλλη πλευρά γιγαντώθηκε το δημόσιο χρέος, το οποίο βαρύνει όλο τον πληθυσμό και η αποπληρωμή του συνεπάγεται αυξημένη φορολογία. Γιατί, δυστυχώς, αυτή ήταν η ουσία της κοινωνικής πολιτικής που ασκούσε το ΠΑΣΟΚ. Πρώτον, ήταν ανεπαρκής αφού, όπως αποδεικνύουν οι στατιστικές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης οι κρατικές παροχές μείωσαν το ποσοστό της φτώχειας κατά 5 έως 10 ποσοστιαίες μονάδες, στην Ελλάδα η μείωση περιοριζόταν στις 2 μονάδες. Δεύτερον, επειδή δεν υπήρχαν υγιείς πόροι, δηλαδή περισσεύματα από τον προϋπολογισμό για να καλύψουν τις παροχές αυτές χρηματοδοτούνταν με δανεικά, με την αύξηση δηλαδή του δημοσίου χρέους.

Η άρνηση, λοιπόν, του πρωθυπουργού να ενδώσει στον λαϊκισμό και τη δημαγωγία δεν αποτελεί απλώς πράξη ευθύνης και σωφροσύνης αλλά και απόδειξη μιας έντιμης διαχείρισης της δύσκολης οικονομικής κατάστασης της χώρας, αφού προφανώς θα ήταν εγκληματική πράξη για το μέλλον του τόπου να εξαγγελθούν παροχές όταν η οικονομία μας τελεί υπό κοινοτική επιτήρηση ακριβώς για τον λόγο ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα είναι υπερβολικό και το δημόσιο χρέος δυσβάστακτο, αφού μόνο για τους τόκους εξυπηρέτησής του πληρώνουμε σήμερα περισσότερα απ’ όσα δίνουμε για όλο το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή περισσότερα απ’ ό,τι δαπανάμε για τις επιχορηγήσεις όλων των ασφαλιστικών φορέων!

Κατά τη γνώμη μου, επειδή οι Ελληνες είναι ευφυέστεροι των αρθρογράφων της αντιπολιτεύσεως και γνωρίζουν πολύ καλά ότι «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος», θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα αν ο κ. Κων. Καραμανλής τους πει από τη Θεσσαλονίκη ολόκληρη την αλήθεια για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας μας και αν τους εξηγήσει με ποιες πολιτικές προγραμματίζει την ανόρθωσή της. Και στο δεύτερο αυτό τμήμα, ήδη υπάρχουν ορισμένα πρώτα δείγματα που πείθουν ότι η κυβερνητική πολιτική αρχίζει να έχει θετικά αποτελέσματα. Πράγματι, όλοι θυμόμαστε ότι με δεδομένο πως τα ολυμπιακά έργα είχαν ολοκληρωθεί από πέρυσι το καλοκαίρι, από το φθινόπωρο πέρυσι και σχεδόν μέχρι και πριν από λίγες ημέρες η αντιπολίτευση και ο Τύπος της καταστροφολογούσαν προβλέποντας για το 2005 οικονομική καθίζηση και εκτόξευση στα ύψη της ανεργίας. Προχθές, όμως, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι η αύξηση των εισπράξεων από τον τουρισμό και τις εξαγωγές τονώνουν την ανάπτυξη ο ρυθμός της οποίας από 3,5% το πρώτο εξάμηνο μπορεί να φθάσει για όλη τη χρονιά το 3,6%. Ασφαλώς και το 3,6% δεν είναι το 5% που είχε υποσχεθεί προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία, με τα δεδομένα όμως δημοσιονομικά χάλια αλλά και τη διεθνή αναταραχή, παραμένει ένας από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη. Από την άλλη πλευρά η ανεργία όχι μόνο δεν εκτοξεύθηκε αλλά αντίθετα από το 11,3% στα τέλη του 2004 θα κατεβεί φέτος στο 10%.

H προβληματική οικονομία των ελλειμμάτων και χρεών που κληροδότησε το ΠΑΣΟΚ είναι στο δρόμο της επιδιόρθωσης και αυτό είναι το πρώτο φως ύστερα από πολλά χρόνια.