Ισότητα και γυναίκες με πηλήκιο

Ισότητα και γυναίκες με πηλήκιο

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αφορμή τη δημοσίευση της 6ης Εθνικής Εκθεσης της Ελλάδος προς την Επιτροπή του OHE για την Εξάλειψη των Διακρίσεων κατά των Γυναικών, τοποθετήθηκαν χθες ο υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος και η γενική γραμματέας Ισότητας κ. Ευγενία Τσουμάνη. Στη σχετική εκδήλωση συμμετείχαν ο υφυπουργός κ. Απ. Ανδρεουλάκος και ο γενικός γραμματέας του υπ. Εσωτερικών κ. Βασίλης Ανδρονόπουλος. Στόχος της ενημέρωσης ήταν αφενός να γίνει ο απολογισμός του έργου της ΓΓΙ τους τελευταίους 18 μήνες (Μάρτιος 2004- Αύγουστος 2005) -«είμαστε εδώ για να κριθούμε και να βελτιωνόμαστε», είπε στους δημοσιογράφους η κ. Τσουμάνη- αφετέρου η παρουσίαση του σχεδιασμού των ενεργειών της ΓΓΙ για το επόμενο τετράμηνο.

Από τις ενέργειες αυτές ιδιαιτέρως επισημάνθηκαν η τροποποίηση της διάταξης που λειτουργεί αρνητικά σε βάρος των γυναικών που επιθυμούν να καταταγούν στη Δημοτική Αστυνομία όπως και στην κατάταξη των επαγγελματιών οπλιτών. Ενα θέμα που συνδέεται με τις «ποσοστώσεις» για τις οποίες ο κ. Παυλόπουλος τόνισε με έμφαση ότι «ποσόστωση σημαίνει το μίνιμουμ της συμμετοχής και όχι το μάξιμουμ», ενώ ο κ. Ανδρεουλάκος χαρακτήρισε την εσφαλμένη αυτή ερμηνεία της ως «φαλλοκρατική».

Στις άμεσες ενέργειες της ΓΓΙ είναι η προώθηση του θέματος αρμοδιότητας του υπουργείου Δικαιοσύνης για μέτρα που διευκολύνουν την εκτέλεση της δικαστικής απόφασης που επιδικάζει διατροφή σε εν διαστάσει είτε διαζευγμένες γυναίκες για την ανατροφή των ανήλικων τέκνων τους στην περίπτωση που ο σύζυγος αρνείται να συμμορφωθεί με αυτήν και όταν αυτός δεν μισθοδοτείται από το Δημόσιο.

Δηλαδή όταν είναι αυτοαπασχολούμενος είτε όταν εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα. «Για το θέμα αυτό λαμβάνουμε το μεγαλύτερο ποσοστό παραπόνων από τις γυναίκες και είναι ένα οξύ πρόβλημα ότι η διαζευγμένη γυναίκα στερείται παντελώς οικονομικών πόρων», σχολίασε η κ. Τσουμανη.

Φορολογία

Θα επανεξετασθούν επίσης οι διατάξεις της κείμενης φορολογικής νομοθεσίας και των πρακτικών διοίκησης που έρχονται σε αντίθεση με την αρχή της ίσης μεταχείρισης των δύο φύλων και με την αρχή του Οικογενειακού Δικαίου για την περιουσιακή αυτοτέλεια των συζύγων. «H υποχρέωση για υποβολή κοινής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος από τους δύο συζύγους καθώς και η νομοθετική πρόβλεψη ότι υπόχρεος σε επίδοση της δήλωσης και για τα εισοδήματα της συζύγου είναι ο σύζυγος, γεννά όχι μόνο νομικά αλλά και πρακτικά ζητήματα. Τέτοια προβλήματα εγείρονται πολύ περισσότερο όταν ο γάμος είναι σε κρίση είτε ασκείται βία χωρίς να έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή