«Ηταν θέμα χρόνου η τραγωδία»

«Ηταν θέμα χρόνου η τραγωδία»

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ουσιαστικά ανύπαρκτη, χωρίς κύρος και ανάστημα να εμποδίσει τα οικονομικά συμφέροντα αεροπορικών εταιρειών, όπως η Helios», χαρακτηρίζουν την Πολιτική Αεροπορία της Κύπρου, οι δύο Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες στην έκθεσή τους, την οποία δημοσίευσε χθες αυτούσια η εφημερίδα «Πολίτης» της Κύπρου. Με την έκθεσή τους επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες του υπεύθυνου αδειοδότησης του τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας Κύπρου, Χαράλαμπου Χατζηγεωργίου.

Οι εμπειρογνώμονες Ζαν Πολ Ενρότε και Φρανσουά Ζανβιέ διαπιστώνουν σαφή έλλειψη ισορροπίας ανάμεσα στο τμήμα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, το οποίο είναι στελεχωμένο και εξοπλισμένο με τεχνικά και οικονομικά μέσα και το τμήμα αεροπορικής ασφάλειας, που εμφανίζει αδύναμη διαχείριση και μειωμένο προσωπικό, και δη προσωπικό, το οποίο πρόσφατα απέκτησε τα απαραίτητα προσόντα.

Οι Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες επισημαίνουν ότι το τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας βρίσκεται στη Λευκωσία, ενώ το αεροδρόμιο της Λάρνακας απέχει 60 χλμ. από την πρωτεύουσα και αυτός ο οργανισμός δεν διαθέτει ούτε ένα γραφείο για τους επιθεωρητές του. Επιπλέον, τονίζουν ότι η έκθεση αυτή αποτελεί την αρχή ενδελεχούς έρευνας της EASA (Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Ασφάλεια των Πτήσεων) και της JAA (Συνδέσμου Υπηρεσιών Αεροπλοΐας της E.E.). Στην ουσία, προτείνεται να τεθεί η Κυπριακή Πολιτική Αεροπορία υπό επιτήρηση των αρμόδιων ευρωπαϊκών οργάνων. Οι ίδιοι επισημαίνουν με έμφαση ότι η κυπριακή κυβέρνηση ζήτησε τη βοήθεια της Κομισιόν στις έρευνες που διεξάγονται για τη διαλεύκανση των αιτίων της τραγωδίας.

Την προβληματική κατάσταση του τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας της Κύπρου είχε επισημάνει σε πρόσφατη έκθεσή της η προϊσταμένη της Ελεγκτικής Υπηρεσίας κ. Χρυστάλα Γιωρκάτζη, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου».

Θέμα ασφάλειας επικαλείται ο Βρετανός αρχιμηχανικός της εταιρείας Helios Αλαν Ιργουιν, ο οποίος αρνήθηκε να μεταβεί στην Κύπρο, για να καταθέσει. Καθώς, η μαρτυρία του θεωρείται σημαντική για τη διερεύνηση των συνθηκών του δυστυχήματος, ο Βρετανός πρόκειται να καταθέσει στην αντίστοιχη βρετανική επιτροπή διερεύνησης.

Στο μεταξύ, αναστάτωση προκλήθηκε χθες στη Λάρνακα, στον ειδικό χώρο, όπου κλιμάκιο της Ελληνικής Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων λαμβάνει καταθέσεις, καθώς εκπρόσωποι της εταιρείας Helios εμφανίστηκαν συνοδευόμενοι από δικηγόρους νιώθοντας ότι πρέπει να υπερασπιστούν εαυτούς – δεν εγκαλούνται μέχρι στιγμής από δικαστική αρχή, απλώς καταθέτουν στην Επιτροπή Διερεύνησης.

Τέλος, απάντηση στο δημοσίευμα της «Le Figaro» που αναφέρει ότι οι Ολυμπιακές Αερογραμμές συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο με τις 37 «αεροπορικές εταιρείες προς αποφυγήν» δίνει η διοίκηση της εταιρείας τονίζοντας ότι θα προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες, για να προστατεύσει τη φήμη και το κύρος της εταιρείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή