Τι θυμούνται τελικά οι Βρετανοί μηχανικοί;

Τι θυμούνται τελικά οι Βρετανοί μηχανικοί;

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον γρίφο των μηχανικών της κυπριακής εταιρείας Helios, που έλεγξαν το μοιραίο Μπόινγκ πριν από την τελευταία του πτήση, καλούνται να λύσουν τα μέλη της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων (ΕΔΑΑΣ).

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» της Κύπρου, οι Βρετανοί μηχανικοί, Ιργουιν και Φόουλερ, είχαν εμφανιστεί να μην θυμούνται βασικά θέματα στις πρώτες καταθέσεις που έδωσαν στην κυπριακή αστυνομία. Ειδικότερα, σε βασικό ερώτημα, όπως αν άφησαν τον διακόπτη συμπίεσης στη θέση «manual» (χειροκίνητο) «auto» (αυτόματο) ή «stand by» (ημιαυτόματο) απάντησαν ότι δεν θυμούνται. Οι Βρετανοί μηχανικοί πρόκειται να εξεταστούν στο Λονδίνο από την αντίστοιχη βρετανική επιτροπή διερεύνησης, η οποία έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την ελληνική.

Στην ελληνική επιτροπή κατέθεσε χθες ο τεχνικός διευθυντής της Helios, ο οποίος «ήταν κατατοπιστικός και διαφωτιστικός». Επίσης, τρίωρη συνάντηση με τη χήρα και τον γιο του συγκυβερνήτη του μοιραίου Μπόινγκ, Πάμπου Χαραλάμπους είχε χθες ο πρόεδρος της ΕΔΑΑΣ, κ. Ακριβός Τσολάκης. Υπενθυμίζεται ότι ο γιος του συγκυβερνήτη, Γιάννης Χαραλάμπους είχε δηλώσει ότι ο πατέρας του κατέγραφε σε ημερολόγιο λεπτομέρειες για τις συνθήκες που επικρατούσαν στα αεροπλάνα που πετούσε, συμπεριλαμβανομένου και του Μπόινγκ 737-300, που συνετρίβη στο Γραμματικό.

Πάντως, σε εξειδικευμένα εργαστήρια της κατασκευάστριας εταιρείας Μπόινγκ εστάλη η πόρτα του πιλοτηρίου, για να διαπιστωθεί αν άνοιξε μόνο αφού έσβησαν οι κινητήρες και διακόπηκε η παροχή ηλεκτρισμού. Το σημείο αυτό θεωρείται σημαντικό, για να εξηγηθεί ο χρόνος κατά τον οποίο εισήλθε στο θάλαμο διακυβέρνησης ο άνθρωπος που εθεάθη και που σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις ήταν ο φροντιστής Ανδρέας Προδρόμου.

Η αναπαράσταση της μοιραίας πτήσης αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε 15-20 ημέρες, ενώ πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα η Επιτροπή Διερεύνησης, μετά την επιστροφή της από την Κύπρο, συνεκτιμώντας τα στοιχεία, θα προβεί σε νέες ανακοινώσεις σχετικά με τα αίτια της συντριβής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή