Αμερικανικά κολέγια στην αντεπίθεση για τα πτυχία

Αμερικανικά κολέγια στην αντεπίθεση για τα πτυχία

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναταράξεις στον χώρο της άτυπης μεταλυκειακής εκπαίδευσης επιφέρει η αναγνώριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των πτυχίων που χορηγούν τα ελληνικά ιδιωτικά κολέγια, τα οποία συνεργάζονται με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. H ουσία του ζητήματος σχετίζεται με το αγγλοσαξονικό μοντέλο υπηρεσιών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το οποίο μέσω της δημιουργίας παραρτημάτων ανά τον κόσμο, έχει επεκταθεί στην ελληνική αγορά, όπου η ζήτηση από αποφοίτους λυκείου είναι μεγάλη. Τα βρετανικά πανεπιστήμια -σε σχέση με τα αμερικανικά- έχουν ήδη αποκτήσει ισχυρό πλεονέκτημα μέσω της ανάπτυξης συνεργασιών με ελληνικά κολέγια ελευθέρων σπουδών. Ηδη λειτουργούν περίπου 50 τέτοιες συνεργασίες στην Ελλάδα. Οπως φαίνεται, ήλθε η ώρα τα αμερικανικά να αντιδράσουν.

Ειδικότερα, μετά την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και το Σύμβούλιο Υπουργών Ανταγωνιστικότητας υπερψήφισε πρόσφατα τη νέα Οδηγία, η οποία προβλέπει την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων κολεγίων που λειτουργούν σε μία ευρωπαϊκή χώρα ως παραρτήματα πανεπιστημίων άλλης ευρωπαϊκής χώρας. Επί της ουσίας δηλαδή, τα πτυχία των ελληνικών κολεγίων που συνεργάζονται με βρετανικά (έχουν τη συντριπτική πλειονότητα των συνεργασιών στη χώρα μας) δίνουν ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με τα πτυχία των ελληνικών πανεπιστημίων. H Ελλάδα αντιδρά στην απόφαση αυτή, καθώς στη χώρα επιτρέπεται συνταγματικά μόνο η δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση και άρα όχι ιδιωτικοί φορείς. Ομως, η απόφαση της Ευρώπης βασίζεται στις αρχές της λειτουργίας της ενιαίας ευρωπαϊκής εσωτερικής αγοράς.

Είναι προφανές ότι μετά την ευρωπαϊκή απόφαση ισχυροποιούνται ακόμη περισσότερο τα βρετανικά πανεπιστήμια, που υιοθετούν τις συνεργασίες, και αποδυναμώνονται ακόμη περισσότερο τα αμερικανικά. Αποτέλεσμα είναι ήδη να διατυπώνονται αντιδράσεις από αμερικανικά κολέγια, οι οποίες αναμένεται να ενταθούν προς τις ελληνικές αρμόδιες αρχές το αμέσως προσεχές διάστημα. Και αυτό διότι τα αμερικανικά κολέγια μένουν πλέον τα μόνα στην Ελλάδα (μεταξύ των χωρών με μεγάλη σχετική εκπαιδευτική παράδοση) χωρίς τυπική νομιμοποίηση για τα πτυχία τους. Και παρ’ ότι ήδη ηχηρά ονόματα αμερικανικών κολεγίων έχουν δημιουργήσει παράδοση στην Ελλάδα -με τους πτυχιούχους τους να έχουν ισχυρό πλεονέκτημα στον ιδιωτικό τομέα της Ελλάδας- η νομιμοποίηση των ευρωπαϊκών δίνει στους πτυχιούχους τους και τη δυνατότητα επαγγελματικής πρόσβασης και στον δημόσιο τομέα.

Επιχείρημα των αμερικανικών κολεγίων είναι ότι η μη κρατική μη κερδοσκοπική τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι πλέον καθεστώς σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι η επιχειρηματολογία αυτή θα βρει έδαφος να αναπτυχθεί, αφού ήδη έχει τεθεί ο σπόρος για μη κρατική μη κερδοσκοπική εκπαίδευση στη χώρα μας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή