Μέτρα για εξοικονόμηση νερού

Μέτρα για εξοικονόμηση νερού

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H καλύτερη διαχείριση και η προστασία των υδάτινων πόρων επιδιώκεται με τρεις αποφάσεις που υπέγραψε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς. Το υπουργείο προχωρεί στη σύσταση Κεντρικής Υπηρεσίας Υδάτων (KYY), καθώς και Διευθύνσεων Υδάτων σε κάθε Περιφέρεια της χώρας. Παράλληλα, καθορίζονται οι Κατηγορίες Αδειών Χρήσης Υδάτων, η διαδικασία έκδοσής τους και ο τρόπος εκτέλεσης έργων αξιοποίησής τους. Στόχος είναι να αποφευχθεί η αλόγιστη σπατάλη του νερού και να ελέγχεται η κατανάλωσή του μέσω της έκδοσης αδειών για ύδρευση, αγροτική χρήση (συμπεριλαμβανομένης και της άρδευσης), βιομηχανική χρήση, ενεργειακή, καθώς και χρήση για αναψυχή. Οι χρήσεις αυτές αφορούν τόσο σε επιφανειακά όσο και σε υπόγεια νερά.

Τα έργα αξιοποίησης υδατικών πόρων για τα οποία θα απαιτείται η έκδοση άδειας είναι τα έργα υδροληψίας, μεταφοράς νερού, έργα δικτύων, ρύθμισης -αποθήκευσης, επεξεργασίας νερού, τροφοδότησης και έργα προστασίας- συντήρησης. Οι άδειες για τις ανωτέρω χρήσεις νερού και για τα έργα αξιοποίησης υδατικών πόρων, εκδίδονται από τον Γενικό Γραμματέα της οικείας Περιφέρειας στην οποία πρόκειται να ασκηθεί η χρήση ή να εκτελεστεί το έργο.

Το συνολικό σχέδιο για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων της Ελλάδας θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς. O κ. Σουφλιάς υποστηρίζει ότι «το ΥΠΕΧΩΔΕ με την υπό σύσταση Κεντρική Υπηρεσία Υδάτων και τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Υδάτων, αναλαμβάνει το συντονισμό της διαχείρισης των υδάτινων πόρων σε εθνικό επίπεδο. Με τις αποφάσεις αυτές οργανώνεται το σύστημα και καθορίζονται οι δράσεις και οι διαδικασίες για την ορθολογική και περιβαλλοντική διαχείριση των υδάτινων πόρων σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο».

Παράλληλα, ρυθμίζεται μία σειρά θεμάτων που αφορούν τις άδειες χρήσεις των υδάτων και τον προγραμματισμό για την αξιοποίηση των υδατικών πόρων.

Με τη συστηματική παρακολούθηση της ποιότητας των υδάτων στο πλαίσιο της κοινοτικής Οδηγίας 2000/60, την κατάρτιση των Εθνικών Προγραμμάτων διαχείρισης των υδάτων και των διαχειριστικών Σχεδίων ανά λεκάνη απορροής ποταμού, στοχεύουμε στην αποτελεσματική προστασία αλλά και αναβάθμιση, όπου χρειάζεται, των υδατικών πόρων της χώρας.

Η Κεντρική Υπηρεσία Υδάτων (KYY) του ΥΠΕΧΩΔΕ θα αποτελέσει τον κεντρικό φορέα για την ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων σε εθνικό επίπεδο, ο οποίος θα φροντίζει για την προστασία και την αναβάθμισή τους, όπου αυτό απαιτείται. Οι αρμοδιότητες της KYY αφορούν μεταξύ άλλων:

– Τη σύνταξη και παρακολούθηση της εφαρμογής των Εθνικών Προγραμμάτων προστασίας και διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού της χώρας.

– Τον έλεγχο της ποιότητας και ποσότητας των υδατικών αποθεμάτων.

– Την κατάρτιση των υδατικών ισοζυγίων και τον στρατηγικό σχεδιασμό των αναπτυξιακών έργων των υδατικών πόρων ανά λεκάνη απορροής.

– Την κατάρτιση του Εθνικού Μητρώου Προστατευόμενων Περιοχών.

– Την επεξεργασία των γενικών κανόνων τιμολόγησης και κοστολόγησης των υδάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή