Στα πράσινα Βοτανικός και Αλεξάνδρας

Στα πράσινα Βοτανικός και Αλεξάνδρας

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν ισχύει η φήμη ότι η δήμαρχος Αθηναίων κ. Ντόρα Μπακογιάννη έχει δηλώσει ότι θα αισθανόταν «έτοιμη» να εγκαταλείψει τα δημοτικά για να πορευτεί στην κεντρική πολιτική σκηνή, με το κλείσιμο τριών μεγάλων θεμάτων (γήπεδο Παναθηναϊκού στον Ελαιώνα, ελεγχόμενη στάθμευση και διαχείριση απορριμμάτων), τότε βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτό, καθώς ήδη έχουν δρομολογηθεί επιτυχώς -μέχρι στιγμής- τα δύο πρώτα. Το θέμα «γήπεδο Παναθηναϊκού», που δεν αποτελεί παρά μόνο έναν τίτλο -καθώς πίσω από αυτό υπάρχει η σημαντική ανάπλαση δύο καθοριστικής σημασίας περιοχών, του Βοτανικού και της Λεωφόρου Αλεξάνδρας- την εβδομάδα που μας πέρασε κατέγραψε μια κρίσιμη εξέλιξη. Ολες οι ενδιαφερόμενες πλευρές συνυπέγραψαν πλαίσιο αρχών συνεργασίας για τον τόπο και τρόπο απόκτησης γηπέδου για την αθηναϊκή ομάδα και ταυτόχρονα ανακούφισης μεγάλων περιοχών της πρωτεύουσας.

Εκατόν είκοσι (120) στρέμματα στο Βοτανικό και 20 στρέμματα στην Αλεξάνδρας, αναμένεται το πρώτο εξάμηνο του 2008 να παραδοθούν στους Αθηναίους, προσφέροντάς τους σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις, δεκάδες στρέμματα αστικού πρασίνου και κυρίως την αφετηρία για την ανάπλαση ευρύτερων περιοχών, όπως είναι αυτή του Ελαιώνα στη Δυτική Αθήνα, και το Γουδί.

Οι στόχοι

Σε μια περιοχή, όπως του Ελαιώνα, η αξιοποίηση της οποίας -παρά τις αλλεπάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις- φάνταζε αδύνατη μέχρι χθες, καθώς απαιτούσε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για απαλλοτριώσεις και κατεδάφιση κτιρίων, συνεννόηση πολλών, μικρών και μεγάλων ιδιοκτητών, ο δήμος Αθηναίων, η Εθνική Τράπεζα, ο Παναθηναϊκός και η πολιτεία κατάφεραν να «συμβληθούν» και να συνεισφέρουν με στόχο:

1. Τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων για να γίνει πράξη ως ενιαίος και αποκλειστικός χώρος πρασίνου και αναψυχής, το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδί, που καλύπτει ανάγκες των κατοίκων των Δήμων Αθηναίων, Παπάγου, Ζωγράφου, Καισαριανής και Βύρωνα.

2. Τη δημιουργία 120 στρεμμάτων στο Βοτανικό και 17 στρεμμάτων στη Λ. Αλεξάνδρας πραγματικού αστικού πρασίνου.

3. Την κατασκευή αναγκαίων έργων υποδομής κοινής ωφέλειας που απουσιάζουν από την περιοχή του Βοτανικού και την ευρύτερη έκταση του Ελαιώνα.

4. Την απόκτηση στέγης για τον Παναθηναϊκό, μέσα στα όρια του δήμου Αθηναίων, σε κατάλληλο χώρο, στο πλαίσιο μακροπρόθεσμης και ολοκληρωμένης λύσης.

5. Τη δημιουργία προϋποθέσεων ανάπτυξης θέσεων απασχόλησης που προβλέπεται να φτάσουν τις 4.000 την περίοδο της κατασκευής και τις 1.800 μετά την αποπεράτωση του έργου.

6. Τη διαμόρφωση συνθηκών αξιοποίησης των μεγάλων έργων συγκοινωνιακής υποδομής που έχει κατασκευάσει ή κατασκευάζει η πολιτεία στην περιοχή, εξασφαλίζοντας εύκολη και άμεση πρόσβαση με όλα τα μέσα μεταφοράς, ιδιωτικά και ΜΜΜ (πλούσιο οδικό δίκτυο με εύκολη πρόσβαση στην εθνική οδό, νέος σταθμός ΜΕΤΡΟ και διασυνδέσεις με Προαστιακό, νέος σταθμός υπεραστικών λεωφορείων κ.λπ.).

Τα οικονομικά

Σύμφωνα με τις αρχικές μελέτες το έργο στο Βοτανικό θα στοιχίσει 180-210 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 30-60 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για κοινοφελή έργα τα οποία θα χρηματοδοτήσει η πολιτεία. Ολα τα υπόλοιπα έργα, τα οποία θα κατασκευαστούν με αυτοχρηματοδότηση έπειτα από διεθνή διαγωνισμό, αναμένεται να κοστίσουν 150 εκατ. ευρώ.

Οπως προβλέπει το πλαίσιο αρχών, ο δήμος Αθηναίων θα είναι ο τελικός δικαιούχος των οικοπέδων του Βοτανικού και της Λ. Αλεξάνδρας, ενώ για τα πρώτα 99 χρόνια, τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα θα έχει η Εταιρεία Ειδικού Σκοπού που συγκροτεί ο δήμος Αθηναίων με την Εθνική Τράπεζα, εταιρεία που θα είναι και η υπεύθυνη για την υλοποίηση του προγράμματος. Στη διάρκεια του χρόνου αποπληρωμής των κεφαλαίων χρηματοδότησης του προγράμματος, ο ερασιτέχνης «Παναθηναϊκός» θα παραχωρεί τα δικαιώματα του 15% επί των εισιτηρίων στην Εταιρεία. Επίσης ανάλογη συμφωνία θα υπάρξει και για την περίοδο μέχρι να αποπερατωθεί το έργο. H ΠΑΕ «Παναθηναϊκός», στην οποία θα εκμισθωθεί για 49 χρόνια, ως έδρα της, το νέο ποδοσφαιρικό γηπέδο του Βοτανικού, εγγυάται ως ελάχιστη ετήσια καταβολή, έναντι μισθωμάτων, το ποσό των 3.300.000 ευρώ για 20 χρόνια. Παράλληλα, μεταξύ της ΕΕΣ και της ΠΑΕ «Παναθηναϊκός» θα υπάρξει συμφωνία για το ετήσιο μίσθωμα που θα πληρώνει η ΠΑΕ για όλη τη διάρκεια της παραχώρησης βάσει των χρήσεων που παραχωρούνται.

Ποια έργα θα γίνουν

Το πρόγραμμα έργων στο Βοτανικό, προβλέπει την κατασκευή:

– Αθλητικού κέντρου που θα περιλαμβάνει γήπεδο ποδοσφαίρου 35.000 – 40.000 θέσεων, προδιαγραφών FIFA/UEFA 4 αστέρων, μετά των κύριων και βοηθητικών χώρων.

– Εσωτερικού χώρου, κάτω από τις κερκίδες του νέου γηπέδου, όπου δημιουργούνται ειδικές αθλητικές εγκαταστάσεις για αγωνίσματα κλειστής σάλας, πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων και υποδομές για εκγύμναση αθλητών, ικανές να καλύψουν τις ανάγκες των τμημάτων του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις του γηπέδου της Λεωφ. Αλεξάνδρας.

– Στη δεύτερη φάση ολοκλήρωσης του έργου θα κατασκευασθεί κλειστό γήπεδο αθλοπαιδιών για αγώνες μπάσκετ και βόλεϊ.

– Τη λειτουργία εμπορικού κέντρου σε υπάρχον κτίριο με υφιστάμενες εμπορικές χρήσεις. Επίσης θα δημιουργηθεί χώρος στάθμευσης.

Στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, στο χώρο του παλιού γηπέδου, προβλέπεται η δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης και στην επιφάνειά του 17 στρέμματα αστικού πρασίνου. Προβλέπεται επίσης, να δημιουργηθούν 2.000 τ.μ. χώρων αναψυχής και πολιτιστικών δράσεων, καθώς και ένας μουσειακός χώρος για την ιστορία του Παναθηναϊκού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή