Τα ασήκωτα βάρη της γενιάς IPOD

Τα ασήκωτα βάρη της γενιάς IPOD

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παλαιότερα ήταν οι baby boomers. Επειτα ακολούθησε η Γενιά X και με την αλλαγή του μιλένιουμ η Γενιά Y. Μήπως αυτό που χαρακτηρίζει τους σημερινούς νέους 25 – 35 ετών είναι το… IPOD; Οχι, δεν πρόκειται για το γνωστό ηλεκτρονικό γκάτζετ, αλλά για ένα ακρώνυμο που σημαίνει Ανασφαλείς, Πιεσμένοι, Υπερφορολογούμενοι και Υπερχρεωμένοι (Insecure, Pressured, Over-taxed, Debt-ridden), στο οποίο κατέληξε το έγκυρο βρετανικό περιοδικό Reform έπειτα από σχετική έρευνα, την οποία δημοσιεύει στο τελευταίο του τεύχος.

Οπως επισημαίνεται στη σχετική μελέτη, η αντίληψη ότι στους σημερινούς νέους τα πράγματα έρχονται «στο πιάτο», εξαιτίας μιας σειράς εξελίξεων από τα τεχνολογικά μέσα που έχουν στη διάθεσή τους μέχρι τα πάμφθηνα αεροπορικά εισιτήρια που μπορούν να αγοράσουν, βρίσκεται πολύ μακριά από την αλήθεια. Στην πραγματικότητα, οι σημερινοί νέοι έως 35 ετών είναι αντιμέτωποι με ένα ιδιαίτερα αβέβαιο μέλλον, σηκώνουν στους ώμους τους πολύ μεγαλύτερα οικονομικά βάρη και αισθάνονται πολύ περισσότερο ανασφαλείς απ’ ό,τι οι γονείς τους, με αποτέλεσμα να ζουν μια ανικανοποίητη ζωή. Οι επιστήμονες αναφέρουν μια σειρά από λόγους που έχουν οδηγήσει στη διαμόρφωση της Γενιάς IPOD, όπως για παράδειγμα, το γεγονός ότι το ισοζύγιο μεταξύ φόρων και δαπανών δεν είναι καθόλου… «ίσο», ότι, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, οι σημερινοί 30άρηδες καλούνται να στηρίξουν πολύ περισσότερους συνταξιούχους κ.ά.

Η έρευνα -θα πείτε- αφορά τη βρετανική κοινωνία. Κι όμως, τα πράγματα στην Ελλάδα δεν είναι πολύ διαφορετικά. Δεν είναι για παράδειγμα μόνον οι σφιχτοί οικογενειακοί δεσμοί που κρατούν τους νέους στο πατρικό τους σπίτι έως ότου… παντρευτούν, αλλά και η αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει αυτή τη γενιά. H ανεργία μαστίζει, οι σπουδές κρατούν αιωνίως, οι μισθοί είναι χαμηλοί, το κόστος ζωής συνεχώς αυξάνεται, τα χρέη συσσωρεύονται. Ούτε συζήτηση, η γενιά IPOD είναι εδώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή