Στο εδώλιο 19 για την πτώση του Augusta

Στο εδώλιο 19 για την πτώση του Augusta

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τρία αδικήματα, ένα εκ των οποίων κακουργηματικού χαρακτήρα, ζητείται να παραπεμφθούν στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας 19 άτομα, υπεύθυνοι του EKAB, της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας αλλά και της κατασκευάστριας εταιρείας του ελικοπτέρου τύπου Augusta Bell A 109, η πτώση του οποίου πριν από περίπου 5 χρόνια κόστισε τη ζωή σε πέντε επιβαίνοντες. Συγκεκριμένα, ο αρμόδιος εισαγγελέας Πλημμελειοδικών, αφού μελέτησε τα στοιχεία, ζήτησε την παραπομπή 19 ατόμων που φέρονται ως υπαίτιοι για το δυστύχημα, για το κακούργημα της έκθεσης σε κίνδυνο με ενδεχόμενο δόλο καθώς και για τα πλημμελήματα της παράβασης καθήκοντος και της ψευδούς βεβαίωσης.

Το δυστύχημα συνέβη στις 14 Ιανουαρίου του 2001 όταν το ελικόπτερο, επιστρέφοντας από την Πάτμο απ’ όπου είχε παραλάβει τον 75χρονο Αγαπητό Βαρκάδο (είχε υποστεί οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και έπρεπε να μεταφερθεί στην Αθήνα), ξαφνικά χάθηκε από το ραντάρ. Τα συντρίμμια του ελικοπτέρου εντοπίστηκαν τελικά επτά μίλια νοτίως του Σουνίου, ενώ πέραν του ασθενούς, τραγικό θάνατο βρήκαν ο Ιταλός χειριστής Αντόνιο Βακάρι, ο συγκυβερνήτης Παναγιώτης Κοταδέλης, η γιατρός Σοφία Μπεφό και ο νοσηλευτής Γ. Λεβετζόνης. Οπως αναφέρεται στην εισαγγελική πρόταση, σημαντικότατος παράγοντας που οδήγησε στο τραγικό αποτέλεσμα ήταν οι ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή, ενώ την ποινική ευθύνη σε ό,τι αφορά την απογείωση για Αθήνα υπό τις συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες φέρουν υπεύθυνοι της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, του EKAB και της κατασκευάστριας εταιρείας.

Αρμόδιο να κρίνει περαιτέρω την υπόθεση είναι πλέον το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών, το οποίο θα αποφανθεί τελικά για την παραπομπή ή όχι σε δίκη των φερομένων ως υπευθύνων για την τραγωδία.

Θα πρέπει να επισημανθεί πάντως ότι η κρίση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών θα πρέπει να εκδοθεί σύντομα, δεδομένου ότι παρά το γεγονός πως πρόκειται για μία υπόθεση που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο, κοντεύουν ήδη να συμπληρωθούν πέντε χρόνια από το τραγικό συμβάν, γεγονός που οδηγεί τις δύο πλημμεληματικές κατηγορίες στα όρια της παραγραφής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή