Στον θαυμαστό κόσμο της Πάρνηθας

Στον θαυμαστό κόσμο της Πάρνηθας

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φιλοξενεί περί τα 1.100 είδη φυτών -το 1/6 της ελληνικής χλωρίδας-, ενώ αποτελεί το καταφύγιο για 42 από τα 116 είδη θηλαστικών της χώρας, μεταξύ των οποίων και του σπάνιου κόκκινου ελαφιού. Και όμως, δεν απέχει παρά ελάχιστα χιλιόμετρα από την Αθήνα. Τόσο κοντά, αλλά και… τόσο μακριά, δεδομένου ότι για την Πάρνηθα, το μεγαλύτερο από τα τέσσερα βουνά που περικλείουν την Αττική και έναν από τους σημαντικότερους βιότοπους της Ελλάδας, ελάχιστα είναι αυτά που γνωρίζουμε.

Στη γνωριμία μας με το… γνωστό άγνωστο αυτό βουνό, τα μυστικά που αυτό κρύβει, αλλά και στην ανάδειξη της ανάγκης για την άμεση προστασία και σωστή διαχείρισή του, αποσκοπεί το πρόγραμμα «Γνωρίζω, Συμμετέχω, Προστατεύω», που σχεδίασε και υλοποιεί η οργάνωση WWF Ελλάς, σε συνεργασία με την τράπεζα Eurobank. Στο πλαίσιο του προγράμματος, θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις για ενηλίκους, οικογένειες και μαθητές, καθώς και σεμινάρια περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για παιδιά και εκπαιδευτικούς.

Είναι αλήθεια ότι, με εξαίρεση τις φορές που… καίγεται και τις ημέρες που ντύνεται στα λευκά, ελάχιστα ασχολούμαστε με τον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας, τον σημαντικότερο πνεύμονα πρασίνου της Αττικής που φθάνει τα 250.000 στρέμματα σε έκταση, με μια καταπράσινη και γεμάτη ζωή «καρδιά» 38.000 στρεμμάτων. Δεν είναι τυχαίο ότι το βουνό έχει συμπεριληφθεί στις προτεινόμενες για ένταξη περιοχές στο Δίκτυο Natura 2000 και έχει ανακηρυχθεί Ειδική Περιοχή Προστασίας για τα Πουλιά και Καταφύγιο Θηραμάτων. Το όμορφο ελατοδάσος που περιβάλλει τις κορυφές του βουνού (η ψηλότερη αγγίζει τα 1.413 μέτρα) είναι μοναδικό σε όλη την Αττική και μαζί με τα πευκοδάση στους πρόποδες δημιουργούν φιλόξενο βιότοπο για δεκάδες είδη ζώων. Μπορεί οι… αρκούδες και τα τσακάλια να έχουν πια εξαφανιστεί, αλλά ο επισκέπτης της Πάρνηθας μπορεί ακόμα να συναντήσει ένα από τα 400 κόκκινα ελάφια που ζουν εκεί – ο μοναδικός μεγάλος πληθυσμός του σπάνιου αυτού είδους που έχει απομείνει στη χώρα. Το παζλ της πλούσιας πανίδας της Πάρνηθας συμπληρώνουν συνολικά 42 είδη θηλαστικών, από τα οποία τα 35 είναι προστατευόμενα και τα 23 απειλούμενα, αλλά και σπάνια πουλιά όπως ο χρυσαετός, ο τσαλαπετεινός και ο κοκκινολαίμης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή