Οι συγγενείς των θυμάτων ακόμα αναζητούν τη δικαίωση

Οι συγγενείς των θυμάτων ακόμα αναζητούν τη δικαίωση

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξι χρόνια μετά, οι πληγές της πρωτεύουσας έχουν κλείσει, όμως οι μνήμες και η οργή συγγενών θυμάτων που αναζητούν δικαίωση δεν σώπασαν.

Οι υποθέσεις με άξονα κτίρια που κατέρρευσαν άρχισαν να εξετάζονται από την ποινική δικαιοσύνη πριν από δύο χρόνια. Για κάποιες έχουν εκδοθεί απαλλακτικά βουλεύματα ή έχουν υποπέσει σε παραγραφή, ενώ από αυτές που παραπέμφθηκαν καμιά δεν έχει τελεσιδικήσει. Παράλληλα, αρκετές αστικές διαφορές παραμένουν ανοικτές.

Σε κάθε δίκη, ποινική ή αστική η εικόνα είναι οι ίδια. Ιδιοκτήτες κτιρίων που κατέρρευσαν, πολιτικοί μηχανικοί και αρχιτέκτονες στο εδώλιο του κατηγορουμένου, μαρτυρίες και πορίσματα για κακοτεχνίες, προχειρότητες, παραλείψεις, παρανομίες, περιγραφές σκηνών φρίκης και απώλειας και στο ακροατήριο συγγενείς οργισμένοι να αναζητούν δικαίωση που όπως όλα δείχνουν θα αργήσει να επέλθει οριστικά.

Η μεγαλύτερη υπόθεση, από άποψη κατηγορουμένων αλλά και θυμάτων είναι η κατάρρευση του εργοστασίου της Ρικομέξ, στα ερείπια του οποίου έχασαν τη ζωή τους 39 άτομα. Σε αστικό επίπεδο το Πολιτικό Εφετείο επιδίκασε 2.000.000 ευρώ σε έξι οικογένειες που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους. Την απόφαση αυτή επικύρωσε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου παρά την πρόταση του εισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου κ. Δημ. Λινού, ο οποίος είχε ζητήσει να επανέλθει προς νέα κρίση η υπόθεση αποδεχόμενος ως προς το βαθμό υπαιτιότητας των υπευθύνων ότι δεν χαρακτηριζόταν από το αδίκημα του ενδεχόμενου δόλου. Σε ποινικό επίπεδο, προσφάτως το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας καταδίκασε σε φυλάκιση πέντε ετών με αναστολή τους μηχανικούς Αλέξανδρο Δόβα και Νίκο Σχολίδη για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από μη συνειδητή αμέλεια, κατά μετατροπή του κατηγορητηρίου. Επιπλέον το ίδιο δικαστήριο έκρινε αθώους τον μηχανικό Εμ. Κοτζαστράτη και τον πολιτικό μηχανικό Αθ. Βασιλάκη. Οι συγγενείς των θυμάτων εξανέστησαν από την απόφαση αυτή του δικαστηρίου, ο εισαγγελέας άσκησε έφεση κατά της απόφασης του δικαστηρίου για μετατροπή του κατηγορητηρίου και ως εκ τούτου οι Δόβας και Σχολίδης θα καθίσουν και πάλι στο εδώλιο κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο. Από την κατάρρευση του εργοστασίου της «Φαράν» έχασαν την ζωή τους οκτώ άτομα, ωστόσο το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας κρίνοντας ότι ο ενδεχόμενος δόλος δεν μπορεί να εφαρμοστεί στη συγκεκριμένη περίπτωση, κατά πλειοψηφία μετέτρεψε την κατηγορία και καταδίκασε τους Δημήτρη, Μάριο και Νίκο Κάτσικα ιδιοκτήτες και μέλη του Δ.Σ. σε ποινές 2 έως 4 ετών με αναστολή μέχρι το εφετείο, ενώ αθώωσε τους N. Μάρκου μέλος του Δ.Σ. και Ιω. Κολιόπουλο πολιτικό μηχανικό.

Ως προς το εργοστάσιο της «Φιαλοπλάστ» στα ερείπια του οποίου βρήκαν το θάνατο δύο άτομα το Συμβούλιο Εφετών έδειξε ως υπεύθυνο τον ιδιοκτήτη της βιομηχανίας Π. Καλαβρυτινό. H δίκη όμως δεν έγινε ποτέ καθώς ο κατηγορούμενος απεβίωσε μήνες αργότερα. Τέλος η εκδίκαση της υπόθεσης για την κατάρρευση πολυκατοικίας στη Νέα Φιλαδέλφεια που στοίχισε τη ζωή σε οκτώ άτομα κατέληξε στην αθώωση των οκτώ κατηγορουμένων, ωστόσο οι συγγενείς των θυμάτων άσκησαν έφεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή