Σχολεία: το 20% διπλοβάρδιες

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απογευματινό θα είναι τη Δευτέρα το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς για δύο στα δέκα σχολεία της Αθήνας. Συνολικά, με βάση τα στοιχεία του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ), το 19,6% των σχολείων του Δήμου της Αθήνας θα λειτουργήσουν και φέτος σε διπλοβάρδια. Οξύτατο, όμως, είναι και το πρόβλημα στη Θεσσαλονίκη. Στον κεντρικό δήμο της πόλης το 37% των σχολείων θα λειτουργούν σε διπλοβάρδια ενώ, συνολικά, στη νομαρχία Θεσσαλονίκης το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει στο 21%. Στο Ηράκλειο το ποσοστό περιορίζεται στο 5,7% ενώ στην Πάτρα στο 1,5%.

Βασικές αιτίες του προβλήματος είναι η έλλειψη νέων οικοπέδων αλλά και οι αργές διαδικασίες για την κατασκευή σχολικών κτιρίων. Αυτοί, άλλωστε, είναι από τους βασικούς λόγους που -κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης της ηγεσίας του υπ. Παιδείας με τους Νομάρχες Αττικής- αποφασίσθηκε η συγκρότηση ομάδας εργασίας με στόχο τον σχεδιασμό και συντονισμό της επίλυσης θεμάτων σχετικών με τη σχολική στέγη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως εξήγησε χθες στην «K» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΚ κ. Παναγιώτης Παταργιάς, στο Λεκανοπέδιο η διπλοβάρδια από 8,2% τον Ιούνιο του 2004 έφθασε στο 5,4% στο τέλος της φετινής σχολικής χρονιάς. Για την εξάλειψή της απαιτούνται 82 νέα σχολικά κτίρια σε σύνολο 3.049 κτιρίων στο Λεκανοπέδιο. Επίσης, 183 κτίρια είναι μισθωμένα, ενώ για 10 περιπτώσεις έχει λήξει ή θα λήξει σύντομα η μίσθωση και το πρόβλημα θα πρέπει να αντιμετωπισθεί από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Το πρόβλημα των μισθωμένων κτιρίων είναι οξύτερο στη νομαρχία Αθήνας, όπου -σύμφωνα με τον νομάρχη κ. Ιωάννη Σγουρό- η νομαρχία έχει 300.000 μαθητές, 1.950 σχολεία, νοικιάζει 105 κτίρια και συστεγάζει 150 σχολεία.

Βάσει, πάντως, των στοιχείων του ΟΣΚ, στο λεκανοπέδιο της Αττικής 43 σχολικά κτίρια είναι υπό κατασκευή, 44 υπό μελέτη. Τέλος, είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την απόκτηση 108 οικοπέδων. Στο σκέλος αυτό, άλλωστε, παρατηρούνται οι κύριες καθυστερήσεις. Εκτιμάται ότι απαιτούνται τουλάχιστον 18 μήνες από τη στιγμή που ένα οικόπεδο θα χαρακτηρισθεί χώρος για σχολείο έως ότου να απαλλοτριωθεί.

Η χθεσινή συνάντηση της υπουργού Παιδείας κ. Μαριέττας Γιαννάκου με τους νομάρχες Αττικής είχε ακριβώς στόχο τον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών των δύο πλευρών. «Συμφωνήσαμε στη δημιουργία μιας Ομάδας Εργασίας, μέσω της οποίας θα έχουμε μια συστηματική επαφή ώστε να λύνουμε προβλήματα τα οποία πολλές φορές λόγω της γραφειοκρατίας παρατείνουν τη διεκπεραίωση των έργων και δεν συμβάλλουν στην κοινωνική αποτελεσματικότητα. H απόφαση αυτή θα επεκταθεί και σε επίπεδο Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος προκειμένου να αντιμετωπιστούν ανάλογα προβλήματα σε όλη την επικράτεια» ανέφερε η υπουργός. «Υπολειπόμαστε στα οικονομικά διότι το υπουργείο Οικονομικών ακόμα δεν έχει λύσει το πρόβλημα των χρημάτων που οφείλονται στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις. Ελπίζω ότι η πρωτοβουλία της υπουργού, που μας ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει μια κοινή συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς, θα λύσει το πρόβλημα για να ξεκινήσει σωστά η σχολική χρονιά και να μην έχουμε προβλήματα στην Αττική αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα» ανέφερε από την πλευρά του ο νομάρχης Πειραιά κ. Ιω. Μίχας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή