Εκκρεμείς δίκες τέλος, έως 31 Οκτωβρίου

Εκκρεμείς δίκες τέλος, έως 31 Οκτωβρίου

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυστηρή προειδοποίηση αλλά και σαφείς οδηγίες προς όλους τους δικαστικούς λειτουργούς για την ταχεία διεκπεραίωση όλων των εκκρεμών υποθέσεων δίδει ο νέος πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. P. Κεδίκογλου, θέτοντας ως τελευταία προθεσμία για την έκδοση αποφάσεων που εκκρεμούν τις 31 Οκτωβρίου.

Με εγκύκλιό του ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου δεν παραλείπει μάλιστα να προειδοποιήσει ευθέως την άσκηση πειθαρχικών διώξεων για όσους δικαστικούς λειτουργούς αγνοήσουν την «οδηγία», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θα αφαιρούνται οι δικογραφίες και θα παραπέμπονται στο πειθαρχικό συμβούλιο».

Η εγκύκλιος εκδίδεται σε εφαρμογή της νέας νομοθετικής ρύθμισης του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Αναστάση Παπαληγούρα, που προβλέπει ότι οι αποφάσεις πρέπει να εκδίδονται μέσα σε οκτώ μήνες από την ημέρα συζήτησης της υπόθεσης στο ακροατήριο.

Η μη έκδοση απόφασης μέσα σε οκτώ μήνες αυτοδικαίως σημαίνει την αφαίρεση της δικογραφίας και την παραπομπή του δικαστή στο πειθαρχικό συμβούλιο.

Ο κ. Κεδίκογλου διευκρινίζει ότι το οκτάμηνο για την έκδοση αποφάσεων δεν αφορά μόνο τις υποθέσεις που θα συζητηθούν μετά τις 16 Σεπτεμβρίου, αλλά και τις εκκρεμείς υποθέσεις. Δηλαδή, το οκτάμηνο αφορά και τις υποθέσεις αυτές που έχουν ήδη συζητηθεί και δεν έχουν ακόμη εκδοθεί αποφάσεις. Ετσι, τυπικά πρέπει με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους να δημοσιευθούν όλες οι αποφάσεις επί των εκκρεμών υποθέσεων. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Κεδίκογλου δίνει παράταση ενάμιση μήνα (ώς τις 31 Οκτωβρίου) στους συναδέλφους του, προκειμένου να προσαρμοστούν στο νέο νομοθέτημα και να μπορέσουν να ολοκληρώσουν το έργο τους. Σε αντίθετη περίπτωση θα ακολουθηθεί απαρέγκλιτα η πειθαρχική διαδικασία.

Ιδιαιτέρως σημαντική είναι η παρατήρηση του προέδρου του Αρείου Πάγου ότι πολλοί δικαστικοί λειτουργοί καθυστερούν την έκδοση και δημοσίευση αποφάσεων. Τόνισε, μάλιστα, ότι μερικοί «εγγίζουν ή υπερβαίνουν το οκτάμηνο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή